Megkoronázták III. Károlyt, milliók ünneplik a királyi párt - élőben az Origón

Események

koronázás, 2023, brit, anglia, uralkodó, III. Károly, 2023.05.06, palota, Buckingham-palota, erkély, üdvözlés
LONDON, ENGLAND - MAY 06: King Charles III and Queen Camilla waves from The Buckingham Palace balcony during the Coronation of King Charles III and Queen Camilla on May 06, 2023 in London, England. The Coronation of Charles III and his wife, Camilla, as King and Queen of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, and the other Commonwealth realms takes place at Westminster Abbey today. Charles acceded to the throne on 8 September 2022, upon the death of his mother, Elizabeth II. (Photo by Samir Hussein/WireImage)
Vágólapra másolva!
Megkoronázzák III. Károlyt, az Egyesült Királyság és tizennégy további nemzetközösségi ország uralkodóját.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül182 bejegyzés
09:12
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

2300 hivatalos vendég

A királyt és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban.

Az udvar a brit kormánnyal egyeztetve 203 országból hívott meg vendégeket a ceremóniára.

09:32
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin az első

Novák Katalin köztársasági elnök személyében először vesz részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő.

09:42
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Miért kap koronát Kamilla?

A szombati ceremónián III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg.

09:52
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Rekordot dönt III. Károly

A világ felfokozott érdeklődéssel várja Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága új uralkodójának, III. Károlynak koronázási ceremóniáját. Károly király édesanyja, néhai II. Erzsébet az angol történelem leghosszabb ideig trónon ült koronás fője, aki kereken 70 évig és 214 napig uralkodott, megdöntve ezzel a hosszú ideig brit rekordernek számító Viktória királynő 63 évig és 216 napig kitartó regnálási idejét. Tévedés azonban arra gondolni, hogy II. Erzsébet királynő egy egész emberi életet kitevő uralkodási ciklusa lenne az abszolút rekord; a tavaly szeptemberben meghalt brit uralkodó ugyanis csak a hetedik helyen áll a leghosszabb ideig trónon ült koronás fejedelmek között. Az biztos, hogy Károly nem uralkodhat ennyi ideig, ő ugyanis egy másik rekordot állított fel: ő volt a történelemben a leghosszabb ideig trónörökös - vagyis ő várt a legtovább a trónra. Bővebben erről itt olvashat.

10:03
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kitiltották a királynét a koronázásról, felgyújtották Londont

III. Károly a negyvenedik brit uralkodó, akit a Westminster apátságban megkoronáznak. Az elmúlt közel ezer évben számos különös vonatkozású ceremónia történt az apátságban. Volt, amikor felgyújtották a környéket, és olyan botrány is előfordult, hogy a király kitiltotta a királynét a szertartásról. Bővebben erről itt olvashat. 

10:14
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így zajlik ma Európa leglátványosabb koronázása

Károly herceg az édesanyja, II. Erzsébet halálakor automatikusan lett az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség uralkodója. A koronázás ma már tehát nem elsősorban jogi aktus, bár vannak jogi elemei és vonatkozásai is, hanem egy új korszak kezdetének a jelképe. Ahogy Károlyról korábban megírta az Origo: másképp fog uralkodni, mint II. Erzsébet, és ezt az is jelzi, hogy alig kb. egy óra hosszú lesz a szertartás. Az édesanyja 70 évvel ezelőtti koronázási ünnepsége több mint három órán át tartott. A ceremóniát a Károly számára fontos fenntarthatóság szempontjai szerint igyekeztek megszervezni, nem gyártottak új székeket a királyi párnak, hanem a meglevőket újították fel. Camilla királyné koronája a szokásokkal ellentétben nem új, hanem „újrahasznosított", mert egy már létező koronát visel majd. A koronázási menet is jóval rövidebb útvonalon halad majd, mint korábban. Így is ez lesz a legfényűzőbb trónra lépés Európában: jelenleg ugyanis Nagy-Britannia ugyanis az egyetlen ország a kontinensen, ahol megkoronázzák az uralkodót. A kontinens többi államában egyházi szertartás vagy egyszerű beiktatási ceremónia helyettesíti a koronázást. Bővebben erről itt olvashat.

10:26
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A mesterlövészek már készen állnak - fotó

Elfoglalták helyeiket a koronázás előtt a londoni rendőség mesterlövészei Forrás: WireImage/2023 Samir Hussein/Samir Hussein
10:39
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Exkluzív ajándékot vitt Novák Katalin

Novák Katalin köztársasági elnök több ajándékot is vitt magával Londonba. Marton László a Lovas című kisplasztikája mellett Burger Barna a „The Blue Rambler" című fotókötete és a III. Károly és Kamilla névjelével gravírozott két pár Mauna túrabakancs is bekerül az ajándékkollekcióba - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

III. Károly rendszeresen jár Erdélybe, s ott szokott túrázni, vagyis minden bizonnyal nagy hasznát veszi majd a lábbelinek.

10:40
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Gyűlik a tömeg a Westminsternél - fotó

Folyamatosan nő a tömeg III. Károly király és Kamilla királynő megkoronázása előtt a Westminsternél.

Forrás: Getty Images/Rob Pinney/Rob Pinney
10:58
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A koronázáskor viselt koronák

Bár Károlyt és Kamillát koronázzák ma meg, nem kettő, hanem három korona kap majd szerepet a ceremónián.
- A hivatalos megkoronázási pillanat lesz az egyetlen alkalom, amikor a király viseli majd Szent Edward koronáját. Utoljára ez Erzsébet királynő fején volt az 1953-as koronázásakor. Az ékszert II. Károly királynak készítették, ám nevét egy sokkal korábbi változatról kapta, amelyet Hitvalló Edward angolszász királynak készítettek.
- III. Károly a Westminster-apátságot már a császári állam koronájában hagyja el.
- Kamilla királynét Mária királyné koronájával koronázzák meg.

11:06
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Mikor, mi történik?

A percnyi pontossággal kidolgozott menetrend alapján a Westminster-apátság kapui magyar idő szerint reggel fél 9-kor nyíltak meg a vendégek előtt. Az államfők és a külföldi kormányok képviselői fél tíztől foglalhatják el helyüket, a külföldi uralkodóházak tagjai 11:25 órakor, a brit uralkodó hozzátartozói 11:35 órakor érkeznek.

III. Károly király és hitvese 11:20 órakor indul a Buckingham-palotából díszes menet (The King's Procession) élén a Westminster-apátságba. A menet az Admiralitás felé vezető Mall sugárúton halad, London kormányzati negyedének főutcáján, a Whitehallon jobbra fordul, és így érkezik az apátságba.
A király magyar idő szerint 11:53 órakor lép be a Westminster-apátságba a nyugat felé néző főbejáraton, és a koronázási ceremónia 12 órakor kezdődik.

11:13
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Államfőket fogadtak tegnap a Buckingham-palotában - fotók

Tegnap este III. Károly király és a királyi család többi tagja államfőket és tengerentúli vendégeket fogadott a Buckingham-palotában. A fogadáson részt vett Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István is.

11:16
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Nyolc évig készült a hintó

A királyi házaspárt a Diamond Jubilee State Coach, vagyis a gyémántjubileumi állami hintó szállítja a palotától mintegy két és fél kilométerre emelkedő apátsághoz. A hat ló vontatta, háromtonnás, 5,4 méter hosszú, légkondicionált, hidraulikus felfüggesztéssel ellátott hintót II. Erzsébet királynő 2012-ben megünnepelt hat évtizedes uralkodói jubileumának tiszteletére készítette nyolcévi munkával egy ausztrál mesterember, Jim Frecklington.

11:20
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt a ruhát viselte a királyi fogadáson Novák Katalin - fotó

Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István tegnap részt vettek a Buckingham-palotában rendezett fogadáson.

11:28
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek voltak III. Károly magyarországi látogatásai - fotók

III. Károly, az új brit király trónörökösként többször is járt hazánkban. Tekintse meg látogatásokról készített összeállításunkat és galériánkat!

---- separator ----gallery-content-type:211a9e61-4e51-4846-99d8-dc8c64ad9c93---- separator ----
11:36
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Tömegek London utcáin - fotók

Tömegek várják III. Károly koronázását London utcáin. Az alábbi képeken az látszódik, hogy emberek gyűlnek össze, hogy megnézzék a szertartást a The Mall utcán, a szertartás útvonala mentén, III. Károly király és Kamilla királynő koronázása előtt Londonban.

Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Forrás: AFP/Loic Venance

Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Ian Forsyth

Forrás: AFP/Sebastien Bozon
11:52
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

5000 fegyveres tiszteleg

Több mint 5000 díszruhába öltözött fegyveres utazott vonattal London, hogy részt vegyen a koronázáson. A Network Rail jelentése szerint ez volt a katonai személyzet legnagyobb megmozdulása a brit vasutakon Sir Winston Churchill 1965-ös temetése óta.

11:55
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hírességek is részt vesznek a koronázáson - fotók

III. Károly király koronzásái ünnepségén hírességek is részt vesznek.

Emma Thompson színésznő megérkezik a Westminster Apátságba III. Károly király és Camilla királynő koronázása előtt.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Jeff Spicer
11:57
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kövesse élőben a koronázási ünnepséget - élő videó

A HírTV élőben közvetíti a koronázási ünnepséget.

12:02
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A Buckingham-palota közelében nyüzsög a tömeg

Hatalmas tömegek gyűlnek össze London központjában, és a mai események kulcsfontosságú helyszíneire indulnak.
A Westminster Abbey ajtaja nyitva áll, egyre több méltóság és híresség érkezik, köztük a
a Lordok Házának tagjai Lord Mandelson és Louise Casey bárónővel, akik hagyományos vörös ruhát viselnek.

Lord Mandelson és Louise Casey bárónő. Forrás: Sam Hancock/PA Media

A The Mall bevásárlóközpontban emberek ezrei élvezik az ünnepi hangulatot, ujjonganak és énekelnek várakozás közben. Később pazar királyi díszbemutatók várhatók, a Westminster Abbey-i istentisztelet mindkét oldalán felvonulásokat terveznek. Magát a szertartást Canterbury érseke vezeti majd 10 órától.

12:04
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Nézegessen fotókat a gyülekező vendégekről!

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Wpa Pool

Rendőrök sorakoznak a Buckingham-palotától a Westminster-apátságig tartó két kilométeres "királyi menet" útvonalán a The Mallon London központjában 2023. május 6-án, III. Károly király koronázása előtt.

A díszes koronázás 70 év óta az első Nagy-Britanniában, és csak a második a történelemben, amelyet a televízió közvetít.

Károly lesz a 40. uralkodó, akit I. Vilmos király 1066-os uralkodása óta London központi templomában koronáznak meg. Az Egyesült Királyságon kívül 14 másik nemzetközösségi ország, köztük Ausztrália, Kanada és Új-Zéland királya is. Camillát, második feleségét mellette királynővé koronázzák, és a szertartás után Camilla királynő néven fogják emlegetni.

Forrás: AFP/Marco Bertorello

Nick Cave és Rowan Williams megérkezik a Westminster Apátságba III. Károly király és Camilla királynő koronázása előtt. Forrás: Getty Images/Getty Images/Jeff J Mitchell

Vendégek érkeznek a Parlament térre III. Károly király és Camilla királynő koronázása előtt 2023. május 06-án Londonban, Angliában. Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Stuart C. Wilson

Forrás: AFP/Paul Ellis

Forrás: AFP/Paul Ellis
12:14
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Diana hercegnőre emlékeznek - fotó

A néhai Diana walesi hercegnő szerepel az egyik zászlón, amelyet valaki a mai koronázási menet útvonalán vásárolt.

Forrás: Sébastien Bozon/AFP/Getty Images
12:19
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A királyi hintó titkai - videó

Más hintó viszi majd Károly királyt és Kamilla királynét a koronázás helyszínére, a Westminster-apátságba, mint amibe visszafelé ülnek majd be a Buckingham-palotába menet. Az odaúton egy olyan korszerű hintóval utaznak majd, amiben még légkondícionáló is van, hívja fel rá a figyelmet a Hír TV.

A Diamond Jubilee State Coach-ot még II. Erzsébet királynő 80. születésnapjának tiszteletére készítettek, és először 2014 júniusában használták.

Hat lóra van szükség a megmozdításához, és sok tekintetben inkább hasonlít egy autóra, mintsem hintóra.

Kényelmes ülésekkel és lengéscsillapítókkal van felszerelve, illetve rendelkezik légkondicionálóval, fűtéssel, elektromos ablakokkal, és az alumíniumból készült karosszériáját hat hidraulikus stabilizátor erősíti.

Azért persze ügyeltek arra, hogy a hintó a tradicionális értékeknek is megfeleljen, így

az ülések karfái az egykori királyi jachtról származnak, ahogy néhány darabot belehelyeztek VIII. Henrik hadihajójából, a Mary Rose-ból, Isaac Newton almafájából, valamint Robert Falcon Scott és Ernest Shackleton felfedezők antarktiszi bázisainak maradványaiból.

A tetején található aranyozott koronát a HMS Victory hajóról származó tölgyfából készítették, és egy kamerát is helyeztek bele.

A felvonulás a Buckingham-palotától a Mallon át a Trafalgar Square-re, a Whitehallon át a Parliament Square-re, majd a Westminster-apátsághoz vezet. A visszaút is ugyanezen az útvonalon történik majd.

12:27
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Brit miniszterelnök: Egy új korszak születik!

Twitteren emlékezett meg a koronázásról Rishi Sunak brit miniszterelnök. Mint posztjában írja, a koronázás a rendkívüli nemzeti büszkeség egy pillanata, és úgy véli: egyetlen egy ország sem tudott volna „ilyen káprázatos látványt nyújtani." Ugyanakkor ez nem csak látványosság, tette hozzá, hanem

Bejegyzését úgy zárta az egyébként tegnap a helyhatósági választásokon pártjával erős vereséget szenvedő konzervatív miniszterelnök, hogy a koronázás az Egyesült Királyság modern jellegének demonstrálása, és egy olyan rituálé, „amelyen keresztül egy új korszak születik". Rövid bejegyzése végét az Isten óvd meg a királyt! felkiáltással zárta.

12:29
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Monarchia ellenes tüntetőket vettek őrizetbe London belvárosában

A monarchia ellenesek fő alakját, Graham Smitht a Trafalgar tér közelében egy hangosbeszélővel a kezében vették őrizetbe. Korábban a londoni rendőrség egyértelművé tette, hogy nem tűr semmiféle olyan megmozdulást, amely alkalmas lehet a ceremónia megzavarására.

Már korán reggel több száz monarchia ellenes összegyűlt a téren, valamennyien sárga pólóban és transzparensekkel érkeztek. A rendőrség később begyűjtött több tucat transzparenst is.

Forrás: Peter Nicholls / Reuters
12:31
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lionel Richie is részt vesz a koronázáson - fotó

Lionel Richie részt vesz III. Károly király és Camilla királynő koronázásán.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Gareth Cattermole
12:33
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A Buckingham-palota erkélyét is díszítik - fotó

Meglepő módon a Buckingham-palota erkélyét csak a koronázás előtt pár órával kezdték el feldíszíteni.

Forrás: Matthew Childs / Reuters
12:42
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A koronázási nap királyi útvonalterve

III. Károly és hitvese Kamilla királyné ugyanazon az útvonalon haladnak majd a Westminster Abbey-be és onnan vissza.

12:42
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A koronázás katonai hadműveleti fedőneve: Országalma

Katonai hadműveletként kezelik a koronázási szertartást, és ennek megfelelően katonai elnevezést kapott a ceremónia: Országalma-műveletnek nevezik. A koronázást hagyományosan az éppen hivatalban lévő Earl Marshal szervezi. A tisztséget 1386 óta Norfolk hercege látja el, az idén történetesen Edward Fitzalan-Howard.

Forrás: AFP/Khaled Desouki
12:47
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Íme, a Westminster Apátságban már elhelyezett királyi ereklyék - fotó

A The Guardian mutatott egy fotót a Westminster Apátságban már elhelyezett királyi ereklyékről.

Forrás: Yui Mok/PA

Megérkezett Floella Benjamin bárónő a westmisteri apátságba. Ő fogja hordozni Károly király jogarát. Nemrég ezt mondta a Guardiannak:

III. Károly király koronázásán felbecsülhetetlen értékű ereklyék kapnak fontos szerepet. Az uralkodó évszázadok óta öröklődő tárgyakat kap meg a ceremónián, köztük a koronát, a jogart, az országalmát, a kardot és a Végzet kövét.

12:52
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az ünnepség a Westminster Apátságban - élő videó

Miközben zajlik az ünnepség a Westminster Apátságban, a király és Kamilla királyné már készülődnek, hogy megérkezzenek az apátsághoz.

13:00
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Szakad az eső Londonban

Az élő közvetítés és a képek tanúsága szerint nem kedvez az időjárás a mai ünnepségnek, Londonban ugyanis szakad az eső.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Ian Forsyth
13:03
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden felesége is megérkezett - fotó

Jill Biden Forrás: Alessandra Tarantino/AP

Az apátság bejáratánál a canterbury érsek fogadja a VIP vendégeket. Köztük van az amerikai first lady is. Joe Biden elnök nem vesz részt a koronázási ünnepségen, valamilyen formában őt helyettesíti Jill Biden.

13:09
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin: Indulunk a koronázásra - fotó

- írta közössági oldalán a tegnap óta Londonban tartózkodó Novák Katalin. Hozzátette:

Forrás: Facebook
13:10
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hol ülnek a vendégek?

1953-ban több mint 8000 ember vett részt II. Erzsébet királynő megkoronázásán. Károly király vendéglistája jóval kisebb, mintegy 2000 embert hívtak meg.

A meghívottak között vannak a királyi család tagjai, a miniszterelnök, a parlament képviselői, államfők és más királyi személyek a világ minden tájáról.

Jótékonysági hozzájárulásuk elismeréseként 850 közösség képviselője is meghívást kapott.

13:11
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így érkezett meg a királyi pár a palotába - videó

Károly király és Camilla királynő a palotába igyekeztek, miközben integettek a koronázásának tanúságtételére érkezett éljenző tömegnek.

13:14
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

David Beckham: Ma országunk összefog!

A futballlegenda a közösségi oldalán mondta el gondolatait a mai koronázással kapcsolatban. Azt írta:

13:16
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Döbbenetes ajándékot kap a királyi pár Novák Katalintól - fotó

13:20
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik a koronázási menet - fotó

A király felvonulása a Buckingham-palotából a Westminster Apátságba a gyémántjubileumi állami hintóval történik szombat délelőtt. A szertartás után III. Károly király és Camilla királynő a koronázási menetben tér vissza a Buckingham-palotába, ugyanezen az útvonalon, de az aranyszínű hintón.

Forrás: The Guardian

13:21
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a volt brit miniszterelnökök az Apátságba

Liz Truss, Boris Johnson és a jelenlegi Rishi Sunak miniszterelnök is megérkezett már az Apátságba.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Jeff Spicer
13:24
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Elindult a hintó a Palotából - fotó

A királyi pár elindult az aranyhintón a Westerminster Apátsághoz.

Forrás: Reuters
13:27
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Élő képek Londonból - videó

13:30
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Fújjolt a tömeg András herceg érkezésekor

Óriási fújjulás és gúnyos morajlás fogadta az András herceget szállító állami autót, amikor a koronázás színhelyére tartott a Mall-on.

Forrás: Reuters
13:34
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így vonul a menet az Apátságba - fotók

Forrás: AFP/Oli Scarff

A lovasság tagjai részt vesznek a "királyi menetben", amely a Buckingham-palotától a London központjában található Westminster apátságig tartó két kilométeres útvonalon halad 2023. május 6-án, III. Károly brit király és Camilla brit királyné koronázása előtt. Forrás: AFP/Oli Scarff

A királyi pár Forrás: AFP/Oli Scarff

Forrás: WireImage/2023 Samir Hussein/Samir Hussein

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Mullan
Forrás: Reuters
13:40
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Felcsendült a nemzeti himnusz

A nemzeti himnusz ismét felcsendül a felvonulás alatt, amint az Admiralty Arch-on keresztül a Trafalgar téren át az Apátság felé halad - írja a The Guardian.

A Buckingham-palota előtti lelátón mintegy 3800 néző tartózkodik. A korábbi letartóztatások helyszínén, a Trafalgar téren lévő útvonalon sorakozó katonák és nők most vigyázzban állnak a menet útvonalának közelgő érkezése előtt.

13:42
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Érkezik a királyi család az Apátságba

Harry herceg és a királyi család tagjai most érkeznek meg az Apátságba.

13:42
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin több ajándékkal is készült

13:45
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Harry herceg megérkezett

Harry herceg a brit királyi család azon tagjai között van, akik a felvonulás ideje alatt érkeztek a Westminster Apátságba. Harry fiának, Archie-nak ma van a születésnapja.

Harry herceg jókedvűnek tűnik. Forrás: Reuters

Gyermekeik és felesége, Meghan Markle nem vesznek részt a koronázáson.

Meghan Markle és Harry Herceg Archie-val. Forrás: WireImage/2019 Pool/Samir Hussein/Toby Melville

Utolsóként érkezett meg Anna hercegnő, Edward herceg és Harry herceg, aki egyedül jött.

A királyt és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke. Az udvar a brit kormánnyal egyeztetve 203 országból hívott meg vendégeket a ceremóniára.

13:48
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkezett a királyi pár a Westminsterbe

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Christopher Furlong
13:51
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Harry herceg és a királyi család többi tagja is megérkezett a Westminster Apátságba

Harry herceg, András herceg, valamint Eugenie és Beatrice hercegnők megérkeztek az apátság nyugati ajtajához. 12 órakor csatlakozik hozzájuk a király és királynő hitvese. Harry felesége, Sussex hercegnője nem vesz részt a koronázáson.Anna és András gyermekeikkel együtt érkezett, Harry herceggel együtt. Sussex hercegét látták unokatestvéreivel beszélgetni.

13:53
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így hagyta el a Buckingham-palotát III. Károly - videó

III. Károly király és hitvese, Kamilla elindult a Buckingham-palotából a díszes menet (The King's Procession) élén a Westminster-apátságba.

A felvonulás a Buckingham-palotától a Mall-on át a Trafalgar Square-re, a Whitehallon át a Parliament Square-re, majd a Westminster-apátsághoz vezetett. A visszaút is ugyanezen az útvonalon történik majd.

13:53
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a szentmise

Megkezdődött a szentmise a Westminsterben, a királyi pár hamarosan bevonul.

13:55
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

III. Károly belépett az apátságba

III. Károly most sétál be az apátságba.

13:58
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Vilmos és Katalin is a királlyal sétál be a Westminsterbe

Vilmos herceg és Katalin hercegné III. Károly király mögött sétálnak be az apátságba.

Négy-négy gyerek fogja Károly király és Kamilla királyné palástját, miközben belépnek a westminsteri apátságba – a gyerekek közül három Kamilla, egy pedig Károly unokája, György herceg volt, jelenleg a trónöröklési sorrendben ő a harmadik.

Forrás: David Fisher/Shutterstock
14:04
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Mindenki elfoglalta a helyét

Mindenki elfoglalta a helyét az apátságban.

Katalin és Vilmos Forrás: Jeff Spicer/Getty Images

Sarolta hercegné és édesanyja, Katalin hercegnő hasonlóan díszes fejdíszt viselnek.

Forrás: Toby Melville/Reuters
14:11
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így érkezett meg Harry herceg egyedül - videó

@hirtv_official

Ott van Harry herceg is, de egyedül érkezett

? eredeti hang – HírTV - HírTV
14:13
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt mondta a király a szentmise elején

Az istentisztelet kezdetén egy gyermek odalépett III. Károlyhoz, és így szólt:

Felség, mint Isten országának gyermekei, a királyok királyának nevében üdvözöljük Önt.

Károly így válaszolt:

Az ő nevében és az ő példája szerint nem azért jöttem, hogy szolgáljanak, hanem hogy szolgáljak.

Justin Welby, Canterbury érseke ezután köszöntötte.

14:14
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így vonult be a királyi pár a Westminsterbe - fotók

Forrás: AFP/Paul Ellis

Forrás: AFP/Odd Andersen

Forrás: AFP/Phil Noble

Forrás: AFP/Phil Noble

Forrás: AFP/Jonathan Brady

Forrás: AFP/Kirsty Wigglesworth
14:14
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Most tesz esküt III. Károly

Ezekben a percekben tesz esküt a király.

14:15
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Canterbury érsekének köszöntő szavai

Justin Welby,Canterbury érsekének üdvözölő szavai:

Drága szeretteim, azért gyűltünk össze, hogy imádjuk és dicsérjük a Mindenható Istent; ünnepelni nemzeteink életét; imádkozni Károlyért, királyunkért; elismerni és hálát adni azért, hogy életét e nemzetnek, a birodalmaknak és a nemzetközösségnek szolgálta; és örömmel tanúskodni felkenéséről és megkoronázásáról, elkülönítéséről és felszenteltetéséről népe szolgálatára. Egyformán szenteljük magunkat testben, lélekben és lélekben a megújult hitnek, az örömteli reménynek és az egymás szeretetben való szolgálatára való elkötelezettségnek.

14:19
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Letette az esküt a király

Az eskü előtt az elismerésben részt vett Lady Elish Angiolini, Skócia korábbi Lord Advocate-ja, Christopher Finney volt katona és Amos bárónő, munkáspárti politikus. Egy bibliát adott át Károly királynak Dr. Iain Greenshields tiszteletes, a Skót Egyház közgyűlésének moderátora. Elmondta a királynak:

Forrás: AFP/Phil Noble

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Jonathan Brady

Károly király azt mondta:

Most egy kórus énekel.

14:22
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így imádkozott III. Károly

Károly király letérdelt az oltár elé, és imát mondott:

A királyi pár. Forrás: Getty Images/PA/Yui Mok
14:24
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kövesse élőben a koronázást - élő videó

III. Károly király brit idő szerint 10:53 órakor lépett be a Westminster-apátságba a nyugat felé néző főbejáraton, és a koronázási ceremónia 11 órakor elkezdődött.

A várhatóan kétórás koronázási ceremónia után a királyi házaspár díszfelvonulás (The Coronation Procession) élén visszatér a Buckingham-palotába.

Ezután III. Károly és felesége, valamint a királyi család több tagja megjelenik a palota híres erkélyén, és üdvözli a tiszteletükre összegyűlt tömeget.

Forrás: AFP/Yui Mok

Ez lesz III. Károly király első ceremoniális megjelenése uralkodóként a Buckingham-palota teraszán, amelyre a királyi család tagjai rendszerint történelmi jelentőségű események alkalmából lépnek ki.

Folyamatos találgatások tárgya, hogy a teraszon jelen lesz-e Harry herceg, Károly másodszülött fia, aki több mint három éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött.

14:27
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt eddig a koronázás napján

III. Károly király és hitvese, Kamilla a Buckingham-palotából díszes katonai kísérettel (The King's Procession) érkezett a Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomába.
A menet az Admiralitás felé vezető Mall sugárúton haladt, London kormányzati negyedének főutcáján, a Whitehallon jobbra fordult, és így érkezett az apátságba.

Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

A királyi házaspárt a Diamond Jubilee State Coach, vagyis a gyémántjubileumi állami hintó szállította a palotától mintegy két és fél kilométerre emelkedő apátsághoz. A hat ló vontatta, háromtonnás, 5,4 méter hosszú, légkondicionált, hidraulikus felfüggesztéssel és elektromosan mozgatható ablakokkal ellátott hintót III. Károly tavaly szeptemberben elhunyt édesanyja, II. Erzsébet királynő 2012-ben megünnepelt hat évtizedes uralkodói jubileumának tiszteletére készítette nyolcévi munkával egy ausztrál mesterember, Jim Frecklington.

A hosszú koronázási palástot viselő király brit idő szerint 11 óra előtt néhány perccel lépett be a Westminster-apátságba a nyugat felé néző főbejáraton, és a koronázási ceremónia 11 óra után kezdődött Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága vezetésével.

Forrás: Getty Images/PA/Andrew Matthews

Előzőleg elfoglalták helyüket a Westminster-apátságban a meghívott vendégek. A ceremónián 203 ország képviselteti magát, és jelen vannak a legnagyobb vallási közösségek vezetői is.

Novák Katalin személyében hivatalban lévő magyar államfő most először vesz részt brit uralkodó koronázásán.

A vendégek között van Rishi Sunak brit miniszterelnök és mindegyik élő elődje: Sir John Major, Sir Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson és Liz Truss.

Megérkezett a szertartásra Harry sussexi herceg, III. Károly másodszülött fia, Vilmos trónörökös öccse is, aki több mint három éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött. Harry és a család viszonya azóta is feszült. A tervek szerint Harry nem is vesz részt a háromnapos koronázási hétvége további ünnepi rendezvényein, hanem édesapja koronázása után szinte azonnal visszautazik Amerikába.

A szombati ceremónián III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg.

Forrás: AFP/Phil Noble

A várhatóan kétórás koronázási szertartás után a királyi házaspár díszfelvonulás (The Coronation Procession) élén visszatér a Buckingham-palotába. Ezután III. Károly és felesége, valamint a királyi család több tagja megjelenik a palota híres erkélyén és üdvözli a tiszteletükre összegyűlt tömeget.
Ez lesz III. Károly király első ceremoniális megjelenése uralkodóként a Buckingham-palota teraszán, amelyre a királyi család tagjai rendszerint történelmi jelentőségű események alkalmából lépnek ki.

14:27
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Most beszél Rishi Sunak miniszterelnök

Miután a canterburyi érsek imát mondott, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Rishi Sunak bibliaolvasást tart a Kolosséiakhoz írt levélből.

14:31
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az eskü más volt, mint amit Károly édesanyja tett 1953-ban

Az eskü más volt, mint amit Károly édesanyja tett 1953-ban - írja a The Guardian. Először került bele az előszó, amely külön kötelezte a királyt arra, hogy

Londonban ma reggel többször letartóztattak olyan embereket, akik békésen akartak tiltakozni a monarchia ellen - tették hozzá.

Forrás: Getty Images/PA/Andrew Matthews
14:33
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A Bibliából olvastak fel

A kórusének után a következő olvasmány Lukács evangéliumából következett. Dame Sarah Mullally olvasta fel, aki Őfelsége Királyi Kápolnáinak dékánja.

14:35
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Most szól a canterbury érsek

Forrás: AFP/Victoria Jones

Az érsek beszéde előtt az alleluját az Ascension Choir énekelte, egy gospelkórus, amelyet kifejezetten erre az alkalomra hívtak össze.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Phil Noble
Forrás: AFP/Victoria Jones
14:40
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Justin Welby: Isten a királyok királya!

Canterbury érseke éppen most tartja koronázási prédikációját, amelyben dicséri azokat a gyülekezetben és a tágabb értelemben vett nemzetközösségben és birodalmakban szolgálókat, akik önkéntesként tevékenykednek vagy szolgálatot vállalnak, és "másokért élik az életüket". Az érsek a hatalomról, a felelősségről is szólt.

Az érsek feladata ilyenkor, hogy elmondja, miért vannak a koronázáson, ahol utalt a király hatalmára, és a prédikációjában evangéliumot is hirdetett. Klasszikus, de rövid igehirdetést tartott. A canterburyi érsek prédikációja során azt mondta Károlynak, hogy

királyt koronázunk, hogy szolgáljon.

Justin Welby arról beszélt, hogy

Jézus Krisztust nem azért kenték fel, hogy szolgálják, hanem hogy szolgáljon.

Hozzátette:

A ma rátok bízott feladat súlyát, felségetek, csak Isten lelke viseli el.

Az érsek beszélt a király uralkodói prioritásairól is, többek között arról, hogy "hogyan neveljük és bátorítjuk a fiatalokat, a természet megőrzésében".

14:47
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hamarosan felkenik a királyt

A király felkenése következik, amelyhez egy paravánt hoztak be az oltár elé. Ez egy szövetséget fog jelenteni a néppel. Most veti le palástját a király - ezt viselte II. Erzsébet is a koronázásán -, így szinte "meztelenül" fog állni Isten színe előtt. Ez egy jelképes szertartás.

14:48
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

III. Károly király zárt felkenése a koronázási szertartás során

Az olajjal való megkenés a legszentebb része a szertartásnak. Egy paravánt használtak arra, hogy elrejtsék az uralkodót a nyilvánosság elől, amíg ez zajlott.

Íme egy kép arról, hogyan nézett ki a kenetfal, amikor a Szent Jakab-palota királyi kápolnájában pihent a szertartás előtt.

Forrás: Victoria Jones/PA
14:49
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Felkenték, most öltöztetik a királyt

Most vitték ki a paravánokat, a király az oltár előtt térdelt. Most öltöztetik fel III. Károlyt.

14:51
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Elfoglalta a trónt a király

Királyként ül a trónján III. Károly, most kapja meg a koronázási jelképeket.

A canterbury érsek átadta a király kezébe a kardot, amely

nem a hatalom, hanem az irgalom jelképe.

Welby Isten áldását kérte. 

14:57
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az ékkövekkel díszített államkardot adták át a királynak

A királyt az úgynevezett "Colobium sindonis, supertunica és öv" ruhába öltöztették, és a koronázási székben ül. Ezután átadták neki a koronázási sarkantyút, a következő szavakkal:

Ezután következett az ékkövekkel díszített államkard, amelyet Penny Mourdant vitt. Ekkor a hang kissé elcsendesedett, és nehéz volt kivenni, mit mondott Justin Welby, de amikor Károlynak átadták a kardok sorát, állítólag ezt mondta:

Forrás: AFP/Jonathan Brady

Fogadd ezt a királyi kardot: legyen számodra és mindazok számára, akik tanúi lesznek ezeknek a dolgoknak, nem az ítélet, hanem az igazságosság, nem az erő, hanem a kegyelem jele és jelképe.

15:01
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Átvette a gyűrűt a király

Átvette a gyűrűt a király, amely azt jelképezi, hogy eljegyezte magát a néppel. Most veszi fel a kesztyűt, amely azt jelképezi, hogy "kesztyűs kézzel bánik majd" az emberekkel. A kesztyűs kezébe pedig a királyi jogart adják, amely a törvényességet jelképezi.

15:02
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Most helyezik a koronát a király fejére

A canterbury érsek most helyezi a király fejére a koronát. Isten áldását kéri a királyra. 

Tehát ezekben a pillanatokban koronázzák meg Károlyt.

15:02
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Isten óvja a királyt!

Az érsek III. Károly fejére helyezte a koronát.

Hivatalosan is III. Károly a király.

Justin Welby egy kicsit várt, hogy felkerüljön a király fejére a korona.

Nem ez lenne az első alkalom. A múltban néhány királyra tévedésből fordítva tették fel a koronát

- írta a The Guardian.

15:04
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Érseki áldást fog kapni a király

Perceken belül érseki áldást kap a király, majd behódolnak neki.

15:09
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A királyi eskü pillanatai - videó

@hirtv_official

A koronázási eskü első pillanata

? eredeti hang – HírTV - HírTV
15:11
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Imádkoztak a királyért

Egy sor vallási vezető, köztük Vincent Nichols, Westminster katolikus bíboros érseke, imákat és jókívánságokat fogalmazott meg a királyért.

15:11
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Vilmos herceg megcsókolta a királyt

Az áldások során Vilmos herceg megcsókolta édesapja arcát. A résztvevő vendégek most hódolnak be a királynak.

15:17
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Most teszi le az esküt Kamilla királyné

Kamilla királyné most teszi le az esküjét.

15:17
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kamilla koronával a fején meghajolt a király előtt

Kamilla Nagy-Britannia királynéja lett.

Kamilla királyné elfoglalt a trónt. A behódolás csak a királynak szólt.

Kamilla királynőnek átadták a királyi jogart, valamint a méltányosság és a kegyelem vesszőjét, majd ezt követően trónra emelték.

15:20
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

III. Károly fején a korona - fotó

Forrás: AFP/Richard Pohle
15:22
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hamarosan véget ér a szentmise

Hamarosan véget ér a Westminsterben a szentmise.

15:24
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt mondta az érsek Kamilla koronázásakor

A canterbury érsek Kamilla királyné koronázásakor azt mondta, hogy

Uralkodj szívében, ó, szeretet Királya, hogy a te oltalmadban bízva, a te kegyelmeddel koronázzák meg; Jézus Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

15:26
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Nézze meg a koronát és a koronázási ékszereket - videó

@hirtv_official

Íme a korona és az ékszerek

? eredeti hang – HírTV - HírTV
15:30
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Csodálatos ruhában érkezett a koronázásra Katalin és Sarolta hercegnő - fotók

15:32
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így tették a király fejére a koronát - fotók

Forrás: AFP/Aaron Chown

Forrás: AFP/Jonathan Brady
15:33
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Most imádkozzák a Miatyánkot a Westminsterben

Most imádkoznak a vendégek a királlyal közösen a Miatyánkot, utána következik a szentáldozás.

15:35
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így viseli a koronát Kamilla királyné - fotók

Forrás: AFP/Richard Pohle

Forrás: AFP/Richard Pohle
15:36
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy III. Károlyt megkoronázzák

15:39
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kamilla miatt szakítottak a hagyományokkal

A királyné nyilvános felkenésével szakítottak a hagyományokkal - írja a The Guardian. A westminsteri dékán az ampullából olajat öntött a koronázási kanálba, és a kanalat a canterburyi érsek elé tartotta. A felkenéskor az érsek így szólt:

Kenjék meg a fejedet szent olajjal. Mindenható Isten, minden jóság forrása, hallgasd meg a mai napon imánkat szolgádért, Kamilláért, akit a te nevedben és minden odaadással királynőnkké avatunk. Tedd őt erőssé hitben és szeretetben, védd meg minden oldalról, és vezesd őt igazságban és békességben; Jézus Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

A szertartáshoz használt olajat az év elején Jeruzsálemben "szentelték meg".

15:42
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A végéhez közeledik a koronázási ceremónia

Miközben a végéhez közeledik a szentmise a Westminsterben, tömegek követték a koronázást London utcáin.

15:43
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Áldást mondtak a szentmise végén

A canterbury érsek áldást mondott, és így szólt:

és a mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek áldása nyugodjék rajtatok és mindazokon, akiket szolgálsz, ma és minden napotokban.

15:45
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A királyi pár hamarosan elhagyja a Westminstert

Miközben a Dicsőítsd, lelkem, a mennyek királyát című himnuszt éneklik, III. Károly király és Kamilla királyné elhagyja az apátságot, hogy felkészüljön a nap következő részére, a Buckingham-palotába tartó körmenetre.

15:47
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Károly király elmosolyodott, amikor Vilmos megcsókolta az orcáját - fotó

Amikor a koronázási ünnepségen Károly király orcáját megcsókolta fia, Vilmos herceg, a király elmosolyodott.

Forrás: AFP/Yui Mok
15:49
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Videót osztott meg a királyi család a királyról

15:58
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az Isten óvja a királyt! éneklik

Az apátságban az Isten óvja a királyt! éneklik, miközben a király elhagyja a Westminstert.

III. Károly koronát visel, kezében a gömb és a jogar, és épp a nemzeti himnuszt éneklik.

16:00
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Véget ért a szentmise, elindul a menet az apátságból

Forrás: AFP/Andrew Matthews
16:03
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Egy kisebb tömeg tüntet a király ellen - videó

Több tucatnyian gyűltek össze Cardiff belvárosában szervezett a "Nem az én királyom" tüntetésen.

16:05
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Elindult az aranyhintó a Westminsterből

III. Károly és Kamilla királyné beültek az aranyhintóba, és a menet elindul a Buckingham-palotához, ahol a királyi pár és a királyi család köszönteni fogja az embereket az erkélyről.

Forrás: AFP/Paul Ellis
16:08
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Szakad az eső, de tömegek várják a királyi párt London utcáin

Forrás: Getty Images/Getty Images/Jeff J Mitchell
16:14
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így került a korona Károly fejére - videó

@hirtv_official

Így került a korona III. Károly fejére

? eredeti hang – HírTV - HírTV
16:16
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Vilmos herceg esküje apja előtt - videó

@hirtv_official

Vilmos eskütétele a király előtt

? eredeti hang – HírTV - HírTV
16:20
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így ünnepel az Egyesült Királyság - fotók

A cardiffi várban a koronázási szertartás után 21 ágyúval tisztelegnek. Forrás: Geoff Caddick/AFP/Getty Images

A 105. királyi tüzérezred (skót és ulsteri tüzérek) tagjai ágyúkat lőnek az edinburghi várnál. Forrás: Stuart Wallace/Shutterstock
16:23
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így vonul a menet a palota felé - fotók

Vilmos herceg, Cambridge hercege és Katalin walesi hercegnő távozik III. Károly király és Kamilla királynő koronázási ünnepségéről 2023. május 06-án Londonban, Angliában. III. Károly és felesége, Camilla koronázása Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, valamint a Nemzetközösség többi birodalma királyává és királynőjévé a Westminster-apátságban került sor ma. Forrás: Getty Images/Getty Images/Jeff J Mitchell

Forrás: Getty Images/Getty Images/Jeff J Mitchell

Forrás: AFP/Paul Ellis
16:28
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Döbbenetes számok a koronázásról

A brit Védelmi Minisztérium pontos számokat közölt a mai koronázásról.

1,42 mérföld
19 katonai zenekar
33 nemzetközösségi ország képviselteti magát
250 ló
4000 fegyveres erő személyzete

Az elmúlt 70 év legnagyobb katonai felvonulása tart a Buckingham-palota felé.

16:31
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási felvonulás van London utcáin

A koronázási menet jelenleg a Westminster Apátságtól a Buckingham-palotáig tart.

A felvonulás az Egyesült Királyságban valaha is megrendezett egyik legnagyobb katonai parádé.

Forrás: Getty Images/Getty Images/Jeff J Mitchell
16:34
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lajos herceg ásított a király megkoronázásakor - videó

Szenzációs videót tettek közzé, amelyen az látható, amikor a kis Lajos herceg ásít, amikor Károly királyt megkoronázzák.

Az ötéves kisfiú szülei, Vilmos herceg és Kate Middleton herceg, valamint húga, Charlotte hercegnő kíséretében érkezett a királyi koronázásra a Westminster Apátságba.

16:37
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Most érkezik meg a királyi hintó a Buckingham-palotához

Ezekben a percekben érkezik meg az aranyhintó a Buckingham-palotához.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Kitwood

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Tristan Fewings

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Tristan Fewings
16:42
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkezett a királyi család a palotába

Megérkezett a királyi család a Buckingham-palotához. Tömegek várják őket az erkélyre, hogy integessenek nekik.

16:52
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A palota kertjében tisztelegnek a király előtt

A fegyveres erők a Buckingham-palota kertjében tisztelegnek a király előtt, aki már megérkezett a palotába.

A PA jelentése szerint a király a hintó jobb oldalán ült, mosolygott és integetett a tömegnek, miközben a Mall felé hajtott.

A katonai zenekar God Save the king (Isten óvja a királyt) című számát játszotta, miközben elhaladt mellette, elnyomva a tüntetők egy csoportját, akik azt kiabálták, hogy "Nem az én királyom".

Károlyt és Camillát egy hintó követte, amelyben a walesi herceg és hercegnő, valamint három gyermekük utazott.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Mullan
17:01
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A király a palota teraszára lépett

A király kilépett a Buckingham-palota nyugati teraszára, hogy fogadjon egy tisztelgést fegyveres erőktől.

A fegyveres erők tisztelegtek, és elhangzott a nemzeti himnusz.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Peter Dejong
17:02
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lelkes rajongók várják a királyt - fotó

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Rasid Necati Aslim
17:06
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Fegyveres erők tisztelgése - videó

17:12
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így élte meg a koronázást egy 15 éves brit fiú

A 15 éves Harry Pitsch azt mondta a mai napról:

17:17
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Nem hiszi el milyen drága whiskeyt dobtak piacra a koronázás alkalmából

III. Károly koronázásának tiszteletére egy skót whiskyt dobtak piacra, ami

25 ezer dollárba, azaz jelenlegi árfolyamon legalább 8,4 millió forintba kerül.

A Royal Salute márkájú italt először 1953-ban készítették el, ajándékként II. Erzsébet királynő koronázására. A 21 évig érlelt whiskykeverék azóta kereskedelmi forgalomban is kapható, egy üvegért 200 dollárt kóstál.

Az ital ára elsősorban ritkaságának köszönhető, az Egyesült Államokban mindössze 56 palackot osztanak ki belőle. Az 53 whisky keverékéből megálmodott különlegességet zafírkék kristályüvegben, gazdagon díszített díszdobozban árulják.

17:19
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Futva rohannak az emberek a palota elé

Futva rohantak az emberek a palota elé, ahol perceken belül megjelenik a királyi család.

17:20
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Isten áldja Őfelségét!

17:26
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Most lépett ki a királyi pár az erkélyre

Tömegek várták a királyi párt.

17:27
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Integetve és mosolyogva köszönti az embereket a királyi család

III. Károly és Kamilla királyné mellett a királyi család is köszönti a brit népet a Buckingham-palota erkélyéről.

17:28
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Harry herceg nincs ott az erkélyen

Harry herceg és családja nincs ott a királyi családdal az erkélyen.

17:29
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Szakadó esőben is éljenzi a tömeg a királyi családot

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Mullan
17:30
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a légiparádé

A palota előtti téren egyként skandálja a tömeg, hogy

Isten óvja a királyt!

A közel 60 repülőgépet felvonultató, hat percig tartó légiparádén a második világháború ikonikus repülőgépei, köztük a Lancaster bombázó, egy Hurricane és egy Spitfire is feltűnnek.

17:35
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így köszöntötte a tömeget a királyi család az erkélyről - fotó

Forrás: Matthew Childs / Reuters
17:36
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hivatalosan véget ért a koronázási ceremónia

Véget ért a hivatalos ceremónia a légiparádé és a királyi család elköszönésével.

17:39
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Tömegek a palotánál - fotók

Rengeteg ember várta a királyi családot.

A légiparádé lenyűgöző volt. Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Mullan

A tömeget az eső sem tántoríthatta el. Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Kitwood

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Kitwood

Forrás: AFP/Piroschka Van De Wouw
17:42
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin ismét posztolt Londonból - fotó

A köztársasági elnök Londonból jelentkezett be a koronázási ünnepség után.

17:46
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Friss fotókon a királyi pár

A királyi pár. Forrás: WireImage/2023 Samir Hussein/Samir Hussein

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Kitwood

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Kitwood

Canterbury érseke, Justin Welby Mária királyné koronájának módosított változatát helyezi a Kamilla királyné fejére. Forrás: AFP/Yui Mok

Forrás: Getty Images/Rob Pinney/Rob Pinney
17:54
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Emmanuel Macron: Gratulálunk!

A francia elnök a Facebookon gratulált a királyi párnak. Azt írta:

18:04
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Katalin hercegné így emlékezett meg Diana hercegnőről a koronázáson - fotók

Sophie, Edinburgh hercegnője; Sir Timothy Laurence ellentengernagy; Charlotte walesi hercegnő; Lajos walesi herceg; Katalin walesi hercegnő; Anna királyi hercegnő; Vilmos walesi herceg; György walesi herceg; III. Károly király; Camilla, a királynő és Freddy Parker Bowles a Buckingham-palota központi erkélyén gyülekeznek III. Károly király és Kamilla királynő koronázási szertartása után 2023. május 06-án, Londonban, Angliában. Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Kitwood

Katalin hercegné egy híresen jó stílusérzékkel – vagy legalábbis jó tanácsadó szakemberekkel – rendelkező királyi családtag, így sokan már hetek óta találgatták, vajon milyen ruhában fogja elkápráztatni a világot apósa koronázási ceremóniáján. A kíváncsiságba aggodalom is vegyült, ugyanis felmerült a kérdés, mi lesz, ha esetleg túlragyogja majd magát a királynét, Kamillát is? – írja a Marie Claire.

Forrás: AFP/Yui Mok

Nos, úgy tűnik, nem voltak alaptalanok a félelmek, Katalin ugyanis ezúttal is bámulatosan néz ki.

A walesi hercegné egy gyönyörű elefántcsont színű Alexander McQueen ruhában ragyogott, amikor Vilmos herceg oldalán bevonult vett a király koronázására.

Forrás: Getty Images/Getty Images/Jeff J Mitchell

A lenyűgöző elefántcsontszínű selyem ruha ezüstszínű hímzéssel van díszítve, rózsa, gyűszűvirág, nárcisz és lóhere motívumokkal, amelyek mind a négy nemzetet jelképezték.

Forrás: AFP/Phil Noble
Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Wpa Pool

A háromgyermekes édesanya tiara helyett egy Jess Collett x Alexander McQueen fejdíszt viselt, amely ezüstszínű, kristályos és ezüstfonalas, háromdimenziós levélhímzéssel van díszítve.

A hercegné megható módon emlékezett néhai anyósára Dianára azzal, hogy a hercegnő egykori gyöngy- és gyémántfülbevalóit viselte az alkalomra. Mindeközben Erzsébet királynőre is megemlékezett azzal, hogy azt a nyakláncot viselte, amelyet VI. György király ajándékozott lányának, az akkori Erzsébet hercegnőnek.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Phil Noble
18:18
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

III. Károly a közösségek közösségének királya - videó

Bogyay Katalin diplomata szerint III. Károly a közösségek közösségének királya.

@hirtv_official

III. Károly a közösségek közösségének királya - Bogyay Katalin diplomata

? eredeti hang – HírTV - HírTV
18:25
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin köszöntötte a királyt

- áll a köztársasági elnök Twitter-bejegyzésében.

18:28
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így koronázták meg III. Károlyt - fotók

Nézegessen képeket a királyi koronázásról!

AZ ALÁBBI KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍILIK!

---- separator ----gallery-content-type:cbec2f55-7520-4b52-b862-1d0c182818e8---- separator ----
18:39
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Megvadult egy ló a koronázás ideje alatt - videó

A PA média közzétett egy videót, amely azt a pillanatot mutatja, amikor egy ló felágaskodott és nekiment a Whitehall sarkán, a Trafalgar tér közelében lévő, a közönséget visszatartó kordonnak. A jelentések szerint senki sem sérült meg.

18:44
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kik lépnek fel a koronázás utáni koncerten?

A koronázás utáni koncerten fellép

a Take That, Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli, Sir Bryn Terfel, Freya Ridings és Alexis Ffrench.

A koronázást háromnapos ünnepségsorozat kíséri, aminek egyik fő attrakciója lesz a május 7-én, vasárnap esedékes nagyszabású koncert. A koncertet a windsori kastély óriási parkjában tartják, az eseményt összesen 20 ezren tekinthetik meg a helyszínen.

Katy Perry amerikai énekesnő megbotlik, amikor elhagyja a Westminster apátságot III. Károly király és Camilla királynő koronázási ceremóniája után London központjában 2023. május 6-án. Forrás: AFP/Jane Barlow

A The Sun már februárban megerősítette, hogy Tom Cruise is meghívást kapott a koronázásra, és esze ágában sincs visszautasítani. A színész nemcsak, hogy királypárti, de évek óta szoros kapcsolatot ápol Vilmos herceggel és Katalin hercegnével is.

A pletykák szerint a koronázás hétvégéjére még a Mission Impossible forgatását is leállítják azért, hogy Tom ott tudjon lenni a koronázáson

- írta korábban a Marie Claire.

18:45
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Nem találja ki, mit tett Katy Perry a koronázáson - fotó

Katy Perry amerikai énekesnő is részt vett a koronázáson, aki egyébként megbotlott, amikor elhagyta a Westminster apátságot III. Károly király és Camilla királynő koronázási ceremóniája után.

18:48
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Mi a szerepe Tom Cruise-nak?

Kiderült, hogy különleges szerepet kapott az eseményen Tom Cruise amerikai színész.

III. Károly koronázási koncertjén Tom Cruise-t is láthatjuk majd fellépőként, méghozzá egy előre felvett videóban, amiben kevésbé ismert, izgalmas információkat fog elárulni a királyról.

Hogy pontosan milyen formában történik majd mindez, az május 7-én kiderül!

 

18:51
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így köszöntötte a brit népet a királyi család - videó

18:53
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb fotón az ásító Lajos herceg

Láthatóan az ötéves Lajos herceg inkább ásított a koronázáson.

Forrás: AP/PA/Yui Mok
18:56
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Csodaszép volt Sarolta hercegnő - fotók

Sarolta hercegnő édesanyjához hasonlóan ragyogott a mai koronázáson.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Victoria Jones

Forrás: AP/Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved/Alessandra Tarantino
18:57
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így duzzogott a kis Lajos herceg az erkélyen - videó

A kis herceg láthatóan nem akart integetni az embereknek.

19:34
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a videó, ahogy III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné egy arany hintón hajt a Buckingham-palotába

19:54
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

A brit légierő Red Arrows műrepülőcsoportjának légiparádéja a Buckingham-palota felett - fotó

A brit légierő Red Arrows műrepülőcsoportjának légiparádéja az uralkodó koronázási ünnepsége után. Forrás: MTI/AP/Petr David Josek
20:23
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Harry herceg abbahagyta a himnusz éneklését, amikor Károly király már elsétált mellette

Amikor a koronázási menet elhagyta a Westminster-apátságot, egyesek szerint a tévéfelvételeken látszott, hogy Harry herceg abbahagyja a God Save the King éneklését, miután apja már elhaladt mellette.

Forrás: AFP/Toby Melville

A közösségi médiában valaki így kommentálta az esetet:

Másvalaki pedig hozzátette:

20:29
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt látta az erkélyről a királyi pár - fotó

Az alábbi fotón az látszódik, hogy mit látott a királyi pár a Buckingham-palota erkélyéről.

A királyi pár integet a brit népnek és a világnak. Forrás: Chris Jackson/Buckingham Palace/Handout via REUTERS
20:32
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így nézte a királyi család a légiparádét - fotó

A királyi család tagjai, így például Vilmos herceg és családja ámulattal nézték a légiparádét.

Forrás: Telegraph
20:40
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Meglepő dolog derült ki Katalin hercegnéről, ezt tette - fotó

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a hercegné megható módon emlékezett néhai anyósára, Dianára azzal, hogy

a hercegnő egykori gyöngy- és gyémántfülbevalóit viselte ezen az alkalmon.

Mindeközben Erzsébet királynőre is megemlékezett azzal, hogy

azt a nyakláncot viselte, amelyet VI. György király ajándékozott lányának, az akkori Erzsébet hercegnőnek.

20:48
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így várta a koronázást az ötéves Lajos herceg - videó

Aranyos pillanatot rögzítettek, amin az látható, ahogyan Lajos herceg integet Károly király koronázásakor.

Lajos hercegnek mindig sikerül ellopnia a show-t a királyi eseményeken, kezdve attól, hogy kidugja a nyelvét az édesanyjára, vagy drámaian befogja a fülét a Buckingham-palota erkélyén - és ma sem hagyta cserben a rajongóit.

A Daily Mail szerint a walesi herceg és hercegnő legkisebb fia, Lajos - aki április 23-án, Szent György napján töltötte be az ötödik életévét - ma is megolvasztotta a szíveket a Westminster apátságban a király koronázásán.

A trónöröklési sorban negyedik fiú, aki egy Savile Row-i szabó méretre szabott öltözékében tűnt uralkodónak, érdektelennek tűnt, mivel a ceremónia alatt végig ásított.

21:21
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Csodálatos fotó a királyi párról - fotó

III. Károly hivatalos Facebook-oldalára egész nap érkeztek a csodás fotók, ezek közül az egyik kiemelkedően szép:

a királyi pár a légiparádét nézi a palota erkélyéről.

21:27
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így tisztelegtek a király előtt - fotók

Ma a Tower of London által elsütött fegyveres tisztelgés jelezte őfelségeik III. Károly király és Kamilla királynő koronázását.

22:04
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Vicces fotón a brit koronaőrök

Egymás sapkáját igazgatja két koronaőr. Forrás: Reuters
22:07
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért nem volt ott az erkélyen Harry herceg

Harry herceg nem véletlenül távozott olyan hamar édesapja koronázásáról. A BBC szerint

nem kapott helyet a Buckingham-palota erkélyén.

Harry herceg nem tartott családjával a Buckingham-palotába. A BBC értesülései szerint ennek megvolt az oka.

Forrás: AFP/Toby Melville

Állítólag Harry hercegnek nem volt helye a Buckingham-palota erkélyén.

A lap közölte, hogy a Buckingham-palota erkélyén eltöltött pillanat rendkívül nagy jelentőséggel bír a királyi család reprezentációja számára.

Ez ugyanis egy „kirakat" arról, hogy milyennek akarják látni magukat – azon túl, hogy ez a koronázás egyik legemlékezetesebb képe.

22:10
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hétfőig a királyi pár figyelmezteti a londoni metró utasait - videó

A koronázási hétvége alkalmából hétfőig a királyi pár, III. Károly és felesége figyelmezteti a metró utasait, „vigyázzanak a peronon" – közölte a BBC. Az angol metróból jól ismert „mind the gap" mondat mellett a hangosbemondón a következőt mondja a király:

Kamilla királyné pedig hozzáteszi:

A királyi pár hangja országszerte több vasútállomáson is hallható. A metró utasai örömmel fogadták a humoros meglepetést. A felvétel és az emberek reakciója a videóban látható:

22:13
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden gratulált a királyi párnak

Joe Biden elnök nem vett részt a koronázáson, helyette a First Lady vezette az amerikai delegációt.

– írja a The Hill.

– posztolta Biden a Twitteren.

Korábban a Mandiner írta meg, hogy az elnök nem vett részt az eseményen, mivel

az amerikai elnökök hagyományosan nem vesznek részt a brit uralkodók koronázásán. Helyette a mindenkori First Lady vezeti az amerikai delegációt.

– írta Jill Biden Instagram-bejegyzésében, amikor megérkezett az országba. Nem sokkal érkezése után egyébként találkozott Kate-tel, a walesi hercegnővel és az ukrán First Ladyvel, Olena Zelenskával is.

Az elnök a múlt hónapban beszélt Károllyal, hogy gratuláljon neki a közelgő koronázáshoz, hangsúlyozta:

személyesen is szeretne találkozni a királlyal egy jövőbeni időpontban.

22:23
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő műsorral készülnek a koronázási koncertre

Stella McCartney a király és a királynő megkoronázását ünneplő koronázási koncerten természetvédelmi témájú szóbeli előadást tart - írja a The Guardian.

A divattervező, aki karrierje során mindvégig a vegán életmódot és a fenntartható dizájnt támogatta, beszédében tükröződni fog a király és ő "közös szenvedélye a környezeti fenntarthatóság iránt" - közölte a BBC.

Alexis Ffrench klasszikus soul-zeneszerző és Zak Abel londoni énekes-dalszerző szintén részt vesznek a szegmensben, amikor a házi zenekar, a zenekar és a kórus mellett előadják egy 1980-as évekbeli sláger feldolgozását.

Az előadást vizuális megjelenítés kíséri majd, a képek a színpad tetején elhelyezett nagy képernyőre, valamint a kastély homlokzatára is vetítenek képeket.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Kitwood

Az előadást a cornwalli Eden Project, egy ökológiai látogatóközpont, valamint a cardiffi Wales Millennium Centre fölött zajló drónos bemutatók felvételei is átszövik.

A rész egy "Tudtad-e?" videóval zárul, amely "kevéssé ismert információkat" tár fel Károly és a természet kapcsolatáról - közölte a BBC. A műsorszolgáltató hozzátette, hogy a színpadot is szinte teljes egészében bérelt anyagokból tervezték és építették, hogy a lehető legjobban fenntartható legyen, és a világítás nagy része LED-es, hogy javítsa az energiatakarékosságot.

A Take That, Katy Perry és Lionel Richie is szerepel a sztárvendégek között, valamint Andrea Bocelli olasz operaénekes és Sir Bryn Terfel walesi basszbariton.

A BBC Studios Productions által készített koncertet vasárnap 20 órától élőben közvetíti a BBC One, a BBC iPlayer, a BBC Radio 2 és a BBC Sounds.

22:26
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így néz ki Károly király erdélyi háza - videó

22:36
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Károly így találta meg álmai házát Zalánpatakon - videó

22:46
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Történelmi nap volt a mai - videó

22:50
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Itt ült férjével Novák Katalin a Westminsterben - fotó

Novák Katalin köztársasági elnök az Instagramon mutatta meg, hogy hol ült férjével a koronázáson.

23:09
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Katy Perry kétségbeesetten kereste a helyét a Westminsterben - videó

A közösségi médiában futótűzként terjed egy videó, amin a popsztár, aki egy Vivienne Westwood által méretre szabott lila szoknyaruhát viselt, körbe-körbe jár, miközben a tömegben keresi a helyét.

Aztán megáll az egyik folyosón, rámutat egy székre, és segítséget kér vendégtársaitól.

A 38 éves Perry a Twitteren posztolt, miután több tízezren lájkolták és megosztották a felvételt.

- tweetelte az énekesnő, aki a vasárnapi koronázási koncerten lép fel a windsori kastélyban.

23:14
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ön tudja mely hírességek voltak ott a koronázáson? - videó

A CBS News készített egy összeállítást arról, hogy a királyi család tagjai mellett mely hírességek voltak jelen III. Károly és Kamilla királyné koronázásán.

Emma Thompson színésznő, Lionel Richie énekes és Katy Perry énekesnő is a vendégek között volt.

23:17
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kik voltak még ott az erkélyen a királyi pár mellett?

Gloucester hercege és hercegnéje, valamint Kent hercege és Alexandra hercegnő is ott volt a királyi pár mellett a Buckingham-palota erkélyén.

23:22
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ön szerint ki volt ma a legszebb a koronázáson?

---- separator ----voting-content-type:bda2f97a-8734-4cd8-ac77-30b5a2feb7d3---- separator ----
23:28
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Meghan Markle fotóival tüntettek Károly király ellen

III. Károly király egész életében erre a napra várt és végre, 74 éves korában a fejére került a korona. Öröme azonban mégsem lehet felhőtlen. Édesanyja, II. Erzsébet királynő a stabilitást jelentette az emberek számára, halála után sokan nem tudják elfogadni III. Károlyt királyként és úgy vélik, II. Erzsébet királynő halála a monarchia végét is jelenti.

A koronázás kezdete előtt már tüntetők hada lepte el az utcákat, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

Forrás: GettyImages

Sokan a "Not my King", azaz "nem az én királyom" feliratot írták a transzparensükre, de akadtak olyanok is, akik Meghan Markle-t támogató és Károlyt támadó transzparenst készítettek.

A Meghanról készült fotók mellett a "nép hercegnője" és a "szívek királynője" felirat állt. Így nevezték a néhai Diana hercegnét is. 1997 augusztusában Tony Blair akkori miniszterelnök használta ezeket a szavakat, amikor Diana előtt tisztelgett, tragikus autóbalesete után.

Forrás: GettyImages
23:53
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ön tudta, hogy több király is részt vett III. Károly koronázásán?

Holland király, luxemburgi és monacói herceg, svéd királyi hercegnő, koronahercegek és koronahercegnők – nem volt hiány előkelőségekből a brit ceremónián.

A Mandiner összeállítást készített arról, hogy III. Károly koronázásán természetesen más országok uralkodói, illetve formális uralkodói is részt vettek.

Fülöp király és Matild királyné Belgiumból
Az országban – legalábbis formálisan – Fülöp király uralkodik. Philippe Léopold Louis Marie áprilisban kereken hatvanéves lesz, és 2013 óta foglalja el a trónt. Felesége, Matild királyné kifejezetten népszerű az országban, már csak azért is, mert ő az első olyan belga királyné, aki az országban született.

Anna-Mária görög királyné
Anna-Mária görög királyné 1946. augusztus 30-án született az Amalienborg palotában-ban Koppenhágában. Szülei: IX. Frigyes dán király és Ingrid svéd királyi hercegnő. Anna-Mária 1964. szeptember 18-án ment feleségül II. Konstantin görög királyhoz. A monarchiát 1973-ban számolták fel. A (formális) királynén kívül ott volt még Marie-Chantal, Görögország koronahercegnője, Dánia hercegnője és férje, Pavlos görög koronaherceg is.

VI. Fülöp spanyol király és Letícia királyné
VI. Fülöp János Károly spanyol király és Zsófia királyné első és egyetlen fia, 2014-től Spanyolország királya. Letizia Ortiz Rocasolano 1972-nem született, VI. Fülöp spanyol király felesége, az első nem nemesi származású és 1879 óta az első, spanyol földön született spanyol királyné.

Frigyes koronaherceg és Mária koronahercegné Dániából
II. Margit dán királynő és Henrik dán herceg legidősebb fia, Frigyes, a trónörökös. Frigyes hitvese, Mária dán királyi hercegnő is tiszteletüket tették a ceremónián.

Viktória svéd királyi hercegnő és XVI. Károly Gusztáv
Viktória királyi hercegnő Svédország trónörököse, XVI. Károly Gusztáv és Szilvia királyné legidősebb gyermeke. Viktória édesapjával látogatott el az eseményre.

Japán koronaherceg és koronahercegné
Fumihito japán koronaherceg és Kiko koronahercegné is megjelentek.

A monacói herceg és felesége
II. Albert a Grimaldi-család feje, Monaco uralkodó hercege és felesége, Charlene Lynette Wittstock, dél-afrikai úszónő, olimpikon, Monaco hercegnéje is részt vettek a koronázáson.

00:06
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő: Novák Katalin és III. Károly rokonok

Nagyon távolról, de rokoni kapcsolatban állnak egymással – írja a Mandiner az ATV összeállítása alapján. A portál szerint

III. Károly szépanyja, gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna, akit a Székelyföldön található erdőszentgyörgyi református templomban kereszteltek meg. A távoli rokon egyúttal nagyiványi Fekete Erzsébet ükunokája is, utóbbi pedig már Novák Katalin családfáján is jelen van, amennyiben a 17. század végéig visszamegyünk az időben.

Novák Katalin a koronázás előtt férjével, Veres Istvánnal. Forrás: Facebook

Igaz nagyon távolról, de rokoni kapcsolatban áll egymással a brit király és a magyar államfő.

Novák Katalin egyébként az első magyar elnök, aki részt vesz egy brit uralkodó koronázásán.

00:10
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Így fogadta a királyi pár a nekik szóló tisztelgést a palotában - videó

00:13
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Szörnyű dologra készültek, letartóztatta őket a rendőrség

Három embert tartóztattak le a kora reggeli órákban London Soho negyedében közveszély okozására irányuló összeesküvés gyanújával - közölte a rendőrség.

A letartóztatásokra azt követően került sor, hogy a rendőrség olyan értesüléseket kapott, amelyek szerint csoportok és egyének nemi erőszakot jelző riasztók használatát és dobálását tervezték a koronázási felvonulás megzavarása érdekében.

A rendőrség közleménye szerint: a katonai kollégák különösen aggódtak amiatt, hogy ez megijesztené a felvonulásban részt vevő lovaikat, és ennek következtében jelentős kockázatot jelentene a közönség és a lovasok biztonságára.

A három embert - egy 37 éves nőt, egy 59 éves nőt és egy 47 éves férfit - egy dél-londoni rendőrőrsre vitték, ahol kihallgatták őket - közölte a rendőrség.

Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Kitwood

A letartóztatás során lefoglalt tárgyak között több nemi erőszakot jelző riasztót is találtak.

A 47 éves férfit továbbá letartóztatták lopott áruk kezelésének gyanújával. Mindhármukat óvadék ellenében azóta szabadon engedték a további nyomozás idejére.

Ade Adelekan rendőrfőnök-helyettes azt mondta:

00:24
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kutyaparádét szerveztek III. Károly király tiszteletére

A spánielparádé szervezője a király koronázásának napján azt mondta, hogy a felvonulás „megfelelő módja" III. Károly tiszteletére.

Jenny Matthews egy kisállat szalon tulajdonosa a chelsea-i King's Roadon – több mint 150 kutyából álló felvonulást vezetett, hogy megünnepeljék Károly királlyá válását, és 70 év után az első koronázást.

00:24
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Önnek hogyan tetszett a koronázási ünnepség?

---- separator ----voting-content-type:ab9bbec5-f443-4578-8fd4-d43e56ee31f3---- separator ----
00:34
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lenyűgöző videót osztott meg a koronázásról a Westminster

00:41
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Fát ültettek a király tiszteletére Sierra Leonéban - fotó

Sierre Leone a Brit Nemzetközösség tagja, ahol izgatottan készültek III. Károly szombati koronázására. A sierra leone-i Brit Nagykövetség hivatalos Facebook-oldalán azt írták, hogy

Forrás: Facebook
00:59
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Mit hímeztek Kamilla királyné ruhájára?

Kamilla királynő díszes ruhájára két corgie-t hímeztek. Ezzel is különlegessé téve ruháját.

01:08
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kínos fotó jelent meg Harry hercegről

A herceg egyedül érkezett az apátságba, hiszen Meghan nem tartott vele. Harry Beatrix hercegnő, Eugénia hercegnő mellett kapott helyet. A videók alapján beszélgetett a rokonaival, miközben besétált az épületbe, majd elfoglalta a székét.

Az alábbi kép szerint itt egy kínos pillantot élhetett át.

Forrás: WPA Pool / Getty Images
01:14
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Különleges ékszereket és drága ruhákat viseltek a koronázáson

III. Károly királyt és feleségét, Kamillát hivatalosan is megkoronázták a Westminster Apátságban ??
Ahogy várható volt, a királyi család tagjai kitettek magukért.

Mutatjuk, ki milyen ruhát és ékszert viselt.

Kamilla királynő Bruce Oldfieldet

Katalin walesi hercegnő Alexander McQueen ruhát, Jess Collett x Alexander McQueen fejdíszt, Gianvito Rossi cipőt és Diana hercegnő fülbevalóját

Charlotte hercegnő Alexander McQueen ruhát, Jess Collett x McQueen fejdíszt és Papouelli cipőt

Edinburgh hercegnője Suzannah ruhát, Jane Taylor kalapot és Emmy London cipőt

Beatrice hercegnő Beulah ruhát, Emily London fejdíszt, Gianvito Rossi magassarkút és Garrard ékszereket

Eugénie hercegnő ruhát, kabátot, táskát, cipőt és kesztyűt, mindezt a Fenditől, Garrard ékszerekket

Carole Middleton Catherine Walker ruhát és Garrard ékszereket

Pippa Middleton Claire Mischevani kabátruhát és Jane Taylor sapkát

01:24
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Különleges tortákat készítettek a koronázásra - fotók

Sok brit cukrászda is készült a koronázásra, és ebből az alkalomból különleges tortákat sütöttek.

Mutatunk párat! Ön melyiket kóstolta volna meg szívesen?

Forrás: Knotts Bakery

Forrás: Strickland & Holt

Forrás: Beardy Baker

Forrás: Bonlicious Bakery
01:33
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Díszlövésekkel köszöntötte országszerte a brit haderő III.Károlyt - videó

01:37
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lajos herceg így ellenőrizte György herceget az erkélyen - videó

01:43
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Különleges dolgot viselt Novák Katalin férje a koronázáson - fotó

A köztársasági elnök az Instagram oldalán mutatta meg, hogy férje milyen különleges kiegészítőt viselt a koronázási ünnepségen.

Forrás: Instagram
01:48
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Szívmelengető fotó Katalin hercegnéről és Sarolta hercegnőről

Így mosolyogtak egymásra éneklés közben a Westminsterben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről