A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hatalmas izraeli invázió: Gáza fővárosában az izraeli tankok

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus
A picture taken from Israel's southern city of Sderot shows smoke rising during Israeli bombardment of the Gaza Strip on October 30, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 24. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
05:12
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:17
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Folyamatosan bombázzák Gázát

Nem hagy alább a Gázai övezet bombázása, az izraeli hadsereg folyamatosan bombázza Gáza városát is, a BBC azt írja csak szombaton 450 Hamász célpontra mértek légicsapást.

05:26
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztin tüntetők rohantak le egy Tel-Avivból érkező repülőgépet - videó

Több tucatnyi randalírozó rohamozott meg egy mahacskalai repülőteret vasárnap, ahol egy Tel-Avivból érkező járat landolt. A BBC azt írja, a tömeg a gázai konfliktus miatti dühében a zsidó utasokat akarta megtámadni.

Az izraeli kormány közleményben azt írta, "a legnagyobb komolysággal tekint az izraeli állampolgárok és a zsidók sérelmére irányuló kísérletekre bárhol".

A dagesztáni egészségügyi minisztérium közölte, hogy több ember megsérült az incidensben, és orvosi segítséget kapnak, de további részleteket nem közölt.

06:18
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb segélyszállítmány Gázába

Több mint 30 segélyszállító teherautó érkezett vasárnap Gázába, ami a legnagyobb humanitárius segélykonvoj azóta, hogy több mint egy hete engedélyezték a korlátozott szállítmányokat - közölte az ENSZ hétfőn.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) közölte, hogy 33, vizet, élelmiszert és orvosi ellátmányt szállító teherautó haladt át az Egyiptommal közös rafahi határátkelőn.

A segélyek október 21-i újraindítása óta összesen 117 teherautó érkezett a Gázai övezetbe Rafahon keresztül. (BBC)

07:11
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőtt a Hezbollah egy izraeli drónt

A dél-libanoni székhelyű fegyveres csoport, a Hezbollah bejelentette, hogy lelőtt egy izraeli drónt - ez az első alkalom, hogy az utóbbi idők harcai során ilyen állítást tett.

Az eset vasárnap történt Khiam felett, mintegy 5 kilométerre az izraeli határtól. A drónt izraeli területre zuhanni látták - közölte a Hezbollah.

A szervezet szerint, amelyet az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok terrorcsoportként tart nyilván, az október 7-i Hamász-támadás óta 46 harcosa halt meg az Izraellel vívott harcokban, és 43-an megsebesültek. A Hezbollah azt is közölte, hogy 84 támadást indított a határ 42 pontján az izraeli csapatokkal való napi összecsapásokban. Izrael szerint legalább hét katonája halt meg eddig. (BBC)

07:42
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Hatvan letartóztatott, kilenc sérült rendőr a Tel-Avivból érkező gépnél

Ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, palesztin tüntetők megrohamoztak vasárnap egy Tel-Avivból érkező, izraeli utasokat szállító repülőgépet Mahacskalában. A BBC azt írja, a zavargásban kilenc rendőr megsérült, hatvan embert letartóztattak.

08:26
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

600 Hamász-célpontot támadtak tegnap

Az izraeli hadsereg bejelentése szerint vasárnap 600 Hamász-célpontot találtak el. (BBC)

09:24
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Több tucat iszlamistát ölt meg az izraeli hadsereg

Több tucat palesztin fegyveres iszlamistát ölt meg az izraeli hadsereg a Gázai övezet szárazföldi hadműveletének kibővítésével, ciszjordániai razzián, és a libanoni határnál - tudatta a katonai szóvivő hétfőn

A Gázai övezetben harcoló izraeli katonai erők az éjszaka folyamán megölték a Hamász több tucat terroristáját, terrorista infrastruktúrát és katonai egységeket semmisítettek meg.

10:56
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Szóltak a szirénák a gázai határ mentén

Rakétaszirénák szóltak a gázai határ menti településeken és városokban.

11:15
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Gázából kilőtt rakéta csapódott be egy lakóházba

Egy Gázából kilőtt rakéta csapódott be egy lakóházba a dél-izraeli Netivot városában. A lakás lakói közül senki sem tartózkodott a helyszínen, és nem jelentettek áldozatokat. A lakásban és a benne lévő ingatlanban hatalmas károk keletkeztek - írja az izraeli sajtó.

11:44
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Megkéseltek egy rendőrt Jeruzsálemben

Súlyos állapotban van egy izraeli rendőr egy jeruzsálemi késeléses támadás után - számol be minderről a média.

12:19
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy izraeli katonát, mert lelőtt egy palesztin férfit Ciszjordániában

Az izraeli katonai rendőrség hétfőn letartóztatott egy IDF-katonát, akit azzal gyanúsítanak, hogy szombaton lelőtt egy palesztin férfit, aki olajbogyót szüretelt Náblusz térségében.

A katonát azzal gyanúsítják, hogy mellkason lőtte a 40 éves Bilal Szalahot.

12:40
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Szóltak a szirénák Dél-Izraelben

Rakétaszirénák szólaltak meg a dél-izraeli Asdod, Ashkelon városokban.

12:52
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Eltalált egy izraeli gyárat egy rakéta

Az izraeli tűzoltóság jelentése szerint egy Gázából Izraelre kilőtt rakéta eltalált egy gyárat a déli Askelón város közelében.

A helyszínre érkező tűzoltók megpróbálják eloltani a rakéta által okozott tüzet. Askelón egy másik pontján a rendőrség egy olyan tárgyat vizsgál, amely egy épület tetején landolt.

13:31
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli tankok Gáza város szélén, kulcsfontosságú utat vágtak el

Izraeli tankok ma reggel behatoltak Gáza város szélére, és elvágtak egy kulcsfontosságú utat a háború sújtotta palesztin terület északi és déli része között - jelentették szemtanúk az AFP-nek.

A szemtanúk szerint a tankokat Zaytun negyedben látták. "Elvágták a Salahedin utat, és minden járműre tüzelnek, amelyik megpróbál rajta végigmenni" - mondta egy lakos.

13:44
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság sürgősségi értekezletet tart

Nagy-Britannia hétfőre összehívja a kormány COBRA vészhelyzeti reagáló bizottságának ülését, hogy megvitassák az Izrael és a Hamász közötti konfliktusból eredő belbiztonsági kockázatot - írja a Reuters.

Az antiszemita és iszlamofób incidensek megugrottak Nagy-Britanniában azóta, hogy a Hamász fegyveresek október 7-i izraeli ámokfutása megtorló támadásokat váltott ki a Gázai övezetben. Londonban és más brit nagyvárosokban tömeges palesztinbarát tüntetéseket tartottak, míg zsidó csoportok virrasztást tartottak a fegyveresek által ejtett túszokért.

14:27
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Azonosították az egyik elrabolt fesztiválozó holttestét

Az izraeli külügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy azonosították Shani Louk holttestét, akit terroristák raboltak el a re'imi zenei fesztiválról a Gázai övezetbe. A minisztérium szerint a 23 éves Loukot, aki izraeli és német kettős állampolgársággal rendelkezett, "megkínozták, a Hamász terroristái felvonultatták Gázában, és felfoghatatlan borzalmakat élt át".

14:43
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg dróntámadást hajtott végre Dél-Libanonban

Az Al-Mayadeen libanoni televíziós csatorna arról számolt be, hogy egy izraeli drón lövöldözött Ayta ash Shab falu központi terén Dél-Libanonban, az izraeli határ közelében.

Ezenkívül a Hebollahhoz kapcsolódó csatorna izraeli légicsapásokról számolt be a Dov-hegy térségében.

15:18
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Már több mint ezer izraeli holttestet azonosítottak

A rendőrség bejelentette, hogy eddig 823, a háborúban elesett civilt azonosítottak, ami a harcok kezdete óta a civil áldozatok több, mint 85%-át teszi ki - számol be minderről a Haaretz.

A hadsereg engedélyezte a harcok során elesett 312 azonosított katona nevének nyilvánosságra hozatalát.

15:23
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael azt állítja, hogy az éjszaka folyamán több tucat Hamász-terroristát ölt meg

Az izraeli hadsereg szerint az éjszaka folyamán tovább bővítették a hadműveletet.

"A Gázai övezetben a terroristákkal való összecsapások során az IDF csapatai több tucat terroristát öltek meg, akik épületekben és alagutakban barikádozták el magukat, és megpróbálták megtámadni a csapatokat" - közölték az Izraeli Védelmi Erők, írja a BBC.

A közlemény szerint az egyik támadás során egy repülőgépet a földi erők irányítottak, és egy olyan épületre csapott le, "amelyben több mint 20 Hamász-terrorista ügynök tartózkodott".

15:51
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétariasztás hallatszik a nyugat-galileai határvárosokban

Nemrég megszólaltak a rakétaszirénák a nyugat-galileai Rosh Hanikrában és más közeli városokban, közel a libanoni határhoz. A riasztások a Hezbollah és a vele szövetséges palesztin terrorcsoportok Dél-Libanonból Észak-Izrael ellen irányuló ismételt rakéta- és rakétatámadásai közepette érkeznek.

16:10
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael Libanonban támadt terrorista előőrsöket

Az izraeli hadsereg tüzérségi és aknavetőkkel lőtte a libanoni előőrsöket, válaszul az izraeli erőket célzó páncéltörő rakétákra.

16:26
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart a gázai háborúról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a tervek szerint ma délután rendkívüli ülést tart az Egyesült Arab Emírségek kérésére Izrael gázai szárazföldi inváziójáról és az ott élő palesztinok humanitárius helyzetéről - írja az Associated Press.

16:49
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Katar amerikai nagykövete visszautasította a bírálatokat

A Haaretz arról ír, hogy Katar visszautasítja Izrael állításait, miszerint támogatja a Hamászt. Mint írják, Katar amerikai nagykövete, Meshal bin Hamad Al Thani a Wall Street Journal hétfői számában megjelent cikkében azt állítja, hogy "a Hamász katari politikai irodáját 2012-ben nyitották meg Washington kérésére, hogy közvetett kommunikációs vonalakat hozzanak létre a Hamásszal".

A nagykövet tisztázta, hogy az évek során Katarból a Gázai övezetnek átutalt összes pénzeszköz "teljes körű koordinációban érkezett Izraellel, az Egyesült Államokkal és olyan ENSZ-ügynökségekkel, mint a Világélelmezési Program és a közel-keleti békefolyamat különleges koordinátora".

17:32
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah taktikát változtat a libanoni-izraeli határon

Jelentősen eszkalálódott a határokon átnyúló tűzváltás, és a konfliktus pályája is változik, tájékoztat az Al Jazeera. A Hezbollah által alkalmazott taktika fejlődik. Tegnap a Dél-Libanonból indított rakéták mélyebben landoltak Izrael belsejében, már nem korlátozódtak a határ közelében lévő két-három kilométeres körzetre. Izrael Libanon mélyebben fekvő területeket is célba vett.  Egy izraeli települést is megcéloztak a támadások során. Az a tény, hogy egy katonai állás helyett egy települést vettek célba, jelentős - írják. A mai napon is számos haátron átnyúló tüzelés és rakétatámadás volt.

17:53
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Jordánia az Egyesült Államok segítségét kérte

Jordánia arra kérte az Egyesült Államokat, hogy telepítse Patriot rakétavédelmi rendszerét a királyság határvédelmének megerősítésére, mivel az Izrael és a Hamász közötti gázai háború az egész térségben nyugtalanságot okoz.

Arra kértük az amerikai felet, hogy segítsen megerősíteni védelmi rendszerünket Patriot légvédelmi rakétarendszerrel" - mondta a jordániai hadsereg szóvivője az állami televíziónak a Reuters szerint. "A drónok minden frontunkon fenyegetést jelentenek" - tette hozzá Mustafa Hiyari dandártábornok.

18:16
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

A román hatóságok közbenjárását kérte egy túszul ejtett izraeli-román kettős állampolgár felesége

Bukarestbe érkezett és a román hatóságok közbenjárását kérte férje felkutatása és kiszabadítása érdekében a Hamász palesztin szélsőséges szervezet által október elején Izraelből elhurcolt 229 túsz egyikének felesége és nővére.

A román-izraeli kettős állampolgárságú Tal Chaimi felesége, Ella Chaimi vasárnap este érkezett a bukaresti repülőtérre, ahol az újságíróknak elmondta: nem tudja, hogy férje, három kisgyermekük apja, életben van-e, de reméli, hogy a román hatóságok segíthetnek felkutatásában és hazahozatalában akkor is, ha már nincs életben.

Mint mondta, gyermekei "nincsenek jól", mindent tudnak, így azt is elmondta nekik: fennáll a lehetősége, hogy apjuk sosem tér haza.

18:43
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Izraelben megnőtt a kibertámadások száma a friss konfliktus kezdete óta

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet október 7-i Izrael elleni támadása óta 18 százalékkal megnőtt a kibertámadások száma Izraelben - jelentette be a Check Point nevű IT-biztonsági cég hétfőn.

A hardveres tűzfalakra szakosodott izraeli-amerikai vállalat arról is beszámolt, hogy a kibertámadások több mint fele a kormányzati szektor ellen irányult.

19:21
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Libanoni terroristákra mért csapást Izrael

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint csapást mértek egy dél-libanoni terrorsejtre, amely aknavetőkből készült tüzelni az északi Rosh Hanikra városára.

Korábban két rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, az izraeli hadsereg szerint mindkét lövedék nyílt területen landolt, sérülést vagy kárt nem okozva - írja a The Times of Izrael.

Az IDF közzétett egy videót a dél-libanoni támadásról:

19:50
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael kiszabadított egy korábban elfogott katonát

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint egy éjszakai mentőakció során kimentettek a Gázai övezetből egy a Hamász terrorcsoport által elfogott katonát.

A közlemény szerint Ori Megidish közlegény jó állapotban van, és már találkozott is a családjával.

A mentőakcióval kapcsolatban további részleteket nem közöltek - írja a The Times of Izrael.

Megidish-t a Hamász ejtette túszul, amikor a terroristák október 7-én megrohamozták a Nahal Oz bázist.

20:16
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz: A Hamász barbárságát mutatja egy túszul ejtett izraeli-német kettős állampolgár halála

Shani Louk izraeli-német kettős állampolgár halála a Hamász barbárságáról tanúskodik, és a túszul ejtett nő halálért felelősségre kell vonni az iszlamista palesztin szervezetet - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár hétfőn a nigériai Lagosban.

Az izraeli kormány előzőleg megerősítette Shani Louk halálát, akit egy zenei fesztiválról hurcoltak el október 7-én, a Hamász Izrael elleni, 1400 halálos áldozatot követelő támadása során.

"Számomra ez borzalmas" - jelentette ki Olaf Scholz afrikai hivatalos látogatása idején. "Ez a Hamász mögött rejlő barbárságról tanúskodik" - tette hozzá.

"Mély sajnálattal kell közölnöm, hogy megerősített híreket kaptunk arról, hogy Shani Nicole Loukot meggyilkolták" - közölte előzőleg Jichák Hercog izraeli államfő a Bild című német napilappal.

20:42
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Életveszélyes fenyegetések érték az amerikai Cornell Egyetem többezres zsidó diákközösségét

Megerősítették a rendőri jelenlétet a New York államban működő Cornell Egyetemen hétfőn, miután a hétvégén életveszélyes fenyegetések érték az amerikai egyetem zsidó diákjainak közösségét.

Az Egyesült Államok egyik vezető kutatóegyetemének rektora vasárnap közleményben tudatta, hogy ismeretlenek erőszakkal fenyegető internetes üzenetek sorát tették közzé.

Martha E. Pollack hétfőn azt közölte, hogy az egyetemi rendőrség nyomozást indított. Ezzel párhuzamosan a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is jelezte, hogy minden fenyegetést komolyan véve nyomon követi az eseményeket, együttműködik a helyi rendőri szervekkel.

21:19
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Kanada szerint fogytán az idő, mielőbb humanitárius tűzszünet kell

Fogytán az idő a túszok kiszabadítására és a szükséges segélyszállítmányok eljuttatására a Gázai övezetbe, mielőbbi humanitárius tűzszünetre van szükség Izrael és a palesztinok között - foglalt állást hétfőn Mélanie Joly kanadai külügyminiszter Torontóban.

"Négyszáz Gázában rekedt kanadai él félelemben és kétségbeesésben. (...) Ezért van szükség Gázában humanitárius szünetekre, humanitárius fegyverszünetre" - mondta a miniszter egy gazdasági fórumon.

Meglátása szerint minden fél egy olyan egyezségre vár, amelynek köszönhetően a külföldi állampolgárok, köztük a kanadaiak is kijuthatnak a térségből, a túszokat szabadon engedik, továbbá lehetővé teszik élelmiszer, üzemanyag és víz bejuttatását a Gázai övezetbe.

21:52
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe

A Palesztin Vörös Félhold közölte, hogy 26 humanitárius segélyt szállító teherautó érkezett a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőn keresztül.

Izrael eddig nem engedett üzemanyagot az ostromlott tengerparti enklávéba - írja az Aljazeera.

Október 7. óta 144, többnyire élelmiszert, vizet és orvosi ellátmányt szállító teherautót engedtek be az övezetbe.

22:17
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász három túszul ejtett nő videóját tette közé

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet hétfőn videót tett közzé három túszul ejtett nőről, Izrael pedig bejelentette, hogy kiszabadított egy katonalányt.

A három középkorú nő közül Danielle Alonit Nir Oz kibucból rabolták el hatéves lányával, Emiliával, valamint húgával, sógorával és azok hároméves ikerlányaival együtt.

Ugyanonnan vitték el Lena Trupanovot is a fiával, Szásával és idős édesanyjával, Irinával együtt. Az ő férjét, Vitalijt megölték a kibucot lerohanó fegyveresek. Buchstab Kirstet párjával, Jagev Buchstabbal együtt Nirim kibucból hurcolták át a Gázai övezetbe.

Izraeli közlések szerint a Hamász és iszlamista szövetségesei legkevesebb kétszáznegyvenhárom túszt vittek Gázába a három héttel ezelőtti nagyszabású terrortámadásban, melyben megöltek több mint ezernégyszáz embert, sokakat otthonukban és egy szabadtéri zenei fesztiválon.

22:32
október 30, 2023
Vágólapra másolva!

Késes támadásban súlyosan megsebesült egy jeruzsálemi rendőr, az elkövetőt lelőtték

Egy palesztin késsel súlyosan megsebesített egy izraeli rendőrt hétfőn Jeruzsálemben, a támadót agyonlőtték - közölte az izraeli rendőrség.

A 22 éves rendőrt kórházba szállították.

Az amúgy is feszült helyzet Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben tovább romlott azóta, hogy a Hamász október 7-én izraeli civileket mészárolt le, majd Izrael támadást indított a Gázai övezetben.

05:45
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!