A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Folytatódik az izraeli hadművelet, kórházak alatt rejtőznek a terroristák

Események

Gázai övezet, 2023. november 6. Izraeli légicsapás a Gázai övezet északi részében 2023. november 6-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9700 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 31. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
05:23
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:24
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg kettévágta a Gázai övezetet

Az izraeli hadsereg kettévágta a Gázai övezetet, mostantól van "egy észak-gázai és egy dél-gázai övezet" - közölte vasárnap este Daniel Hagari katonai szóvivő.

Hagari elmondta, hogy a palesztin övezetbe behatolt izraeli csapatok Gázaváros déli peremén elérték a partot és tartják ezt a térséget. Hozzátette, hogy a várost most már teljességgel körbe kerítették.
Hagari hangsúlyozta, hogy ez egy jelentős lépés. Kiemelte ugyanakkor, hogy a civilek továbbra is elhagyhatják a Gázai övezet északi részét déli irányba.

A katonai szóvivő megerősítette azt is, hogy az este folyamán kiterjesztették a légicsapásokat a palesztin térségben. Nem sokkal korábban jelentette be a PalTel palesztin távközlési vállalat, hogy ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a Gázai övezetben. (MTI)

05:29
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael nyitott a tűzszünetre

Izrael nyitott egy humanitárius szünetre a harcokban a Gázai övezetben, ha az a túszok szabadulását jelenti - közölte Izrael Egyesült Államokbeli nagykövete vasárnap.

Michael Herzog a CBS televíziónak adott interjúban ugyanakkor úgy vélte, a Hamász nem gondolja komolyan a túszok elengedését.

Az izraeli diplomata állítása szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az izraeli katonaság elkülönítse a terroristákat a palesztin civilektől. Emlékeztetett arra, hogy az izraeli hatóságok arra szólítják fel a polgári lakosságot, hogy a Gázai övezet déli része felé költözzenek, oda, ahol "nem érheti baj" őket, miközben a Hamász mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megakadályozza.

A nagykövet a polgári lakosok halálát "tragikusnak" nevezte, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Izrael nem adhat védettséget a Hamásznak csak azért, mert civilek mögé bújik. (MTI)

06:27
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Gyógyszert dobott Gázára a jordán légierő

A jordániai légierő orvosi ellátmányt dobott le a Gázai övezetbe - írta a BBC. Abdullah jordániai király közölte, hogy országa légiereje sürgős orvosi és gyógyszerészeti segélyt tudott a Gázai övezetben lévő jordániai tábori kórházba szállítani.

07:07
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Megduplázódott az antiszemita támadások száma Franciaországban

Franciaországban 1040-re emelkedett az antiszemita cselekmények száma, és 486 embert előállítottak október 7-e, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadása óta - közölte a kormány vasárnap.

"Az antiszemita cselekmények száma robbanásszerűen megnőtt" - jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter a France 2 közszolgálati televízió híradójában. A 486 letartóztatott személy közül 102 külföldi - tette hozzá. Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok.

08:06
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika több segélyt küldene a Gázai övezetbe

Kamala Harris alelnök a mai nap folyamán külföldi vezetőkkel tárgyal az izraeli-Hamász konfliktusról - erősítette meg a Fehér Ház.

Harris Harris a Biden-kormány azon erőfeszítéseit fogja előmozdítani, hogy növeljék a gázai civileknek szánt humanitárius segélyeket. (Sky News)

08:47
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb bizonyíték: A Hamász a gázai kórházakat használja fel

Izrael új bizonyítékokat tett közzé, amelyek állítása szerint tovább bizonyítják, hogy a Hamász katonai állásokként használja a gázai kórházakat.

Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) legfőbb szóvivője azzal is vádolta a militáns csoportot, hogy megakadályozza a Gáza északi részén maradt civileket abban, hogy megfogadják az izraeli figyelmeztetéseket, és délre meneküljenek. (Sky News)

09:14
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA nukleáris tengeralattjárót küld a térségbe

A Közel-Keletet felügyelő amerikai központi parancsnokság közölte, hogy egy Ohio-osztályú nukleáris tengeralattjáró érkezett a térségbe.

Elemzők szerint egy atom-tengeralattjáró helyzetének nyilvános bejelentése az USA elrettentő üzenete lehet Irán és szövetségesei felé.

09:51
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

A humanitárius szervezetek közös nyilatkozatot adtak ki

18 ENSZ és más humanitárius szervezet vezetői ritka közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben "azonnali humanitárius tűzszünetre" szólítanak fel.

Elég volt, elég volt! Ennek most azonnal véget kell vetni

- áll a nyilatkozatban.

10:15
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

A gázai Maghazi menekülttábort ért bombatámadás pusztítása - videó

Az izraeli hadsereg legalább három gázai menekülttábort bombázott a hétvégén, köztük az al-Maghazi tábort.

Az egészségügyi minisztérium szerint legalább 47 ember halt meg a Gáza középső részén lévő tábor elleni csapásban.

10:56
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael 450 célpontot támadott 24 óra alatt

Az izraeli légierő közölte, hogy az elmúlt nap folyamán 450 gázai célpontra mért csapást, és eközben megölte a Hamász egyik magas rangú parancsnokát.

A haditengerészeti erők főhadiszállásokat, páncéltörő rakéták indítóállásait és más megfigyelőállásokat is támadtak, amelyek Izrael szerint a Hamászhoz tartoztak.

"A légierő vadászgépei... likvidálták a Hamász parancsnokait, köztük Dzsamál Musát, aki a biztonságért felelős vezető volt" - tették hozzá.

11:17
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Aktivistákat tartóztattak le Jeruzsálemben

23 embert tartóztattak le Kelet-Jeruzsálemben, akiket tüntetéseken elkövetett erőszakkal, valamint erőszakot és terrort támogató közösségi média-bejegyzések megosztásával gyanúsítanak - közölte a rendőrség.

11:44
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság hazahívja nagyköveteit Libanonból

A Külügyminisztérium közölte, hogy ideiglenesen kivonja a brit személyzetet a libanoni nagykövetségről, mivel a feszültség a Közel-Keleten tovább fokozódik.

Az Izrael és a Hamász közötti konfliktus miatt a briteknek már korábban is azt tanácsolta, hogy ne utazzanak Libanonba, és arra biztatta a még az országban tartózkodó állampolgárokat, hogy hagyják el az országot, amíg a kereskedelmi járatok közlekednek.

"A biztonsági helyzet miatt a brit nagykövetség néhány munkatársát és a személyzet valamennyi családtagját ideiglenesen kivonták" - áll a közleményben.

12:11
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja Izrael

Izrael azt állítja, hogy a Hamász fegyvereket halmoz fel a Sheikh Hamad kórház alatt.
Izrael képeket tett közzé, amelyeken állítása szerint a gázai Sheikh Hamad kórház alatti földalatti alagutak bejárata látható.

Az alagutakat fegyverek raktározására használják - áll az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleményében.

Mit szólna ahhoz, ha tudná, hogy a helyi kórház alatt alagutak vannak, amelyeket fegyverek felhalmozására, gyilkosok elrejtésére és civilek elleni terrortámadások tervezésére használnak?

- áll a közleményben.

12:49
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Két ember megsérült egy jeruzsálemi támadásban

Az izraeli mentőszolgálat közölte, hogy két ember megsérült, miután lövöldözésről és késelésről érkezett jelentés Jeruzsálemben.

Helyi források szerint két rendőrt szúrtak meg, majd a támadót lelőtték.

A mentősök a helyszínen két sérültet ápolnak, akik közül az egyik "súlyos állapotban" van.

A jelentések szerint a támadás a Virágkapu (más néven Heródes kapuja) közelében történt, amely az óváros északi bejárata.

13:21
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja a Hamász terrorszervezet

A Hamász fegyveres szárnya azt állítja, hogy ma reggel óta megsemmisítette az Izraeli Védelmi Erők (IDF) négy járművét és egy harckocsit, miközben az izraeli csapatok a fővárost bekerítették.

Ma hajnal óta az Al-Kasszam Brigádok négy cionista járművet semmisítettek meg Al-Shati tábor és a Sejk Radwan negyed külterületén Al-Jasszin 105 rakétákkal

- áll a közleményben.

13:56
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nyomulnak előre az izraeli erők

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái folytatják a műveleteket a Gázai övezeten belül, miután a csapataik bekerítették a fővárost.

"Ma már van Észak-Gáza és Dél-Gáza" - mondta Daniel Hagari ellentengernagy újságíróknak, "jelentős előrelépésnek" nevezve ezt a Hamász militáns csoport elleni háborúban.

14:20
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Egy 16 éves fiú szúrt le két határőrt

Egy 16 éves palesztin fiút lelőttek, miután megkéselt két határőrt Jeruzsálemben - közölte a rendőrség.

A Magen David Adom, az izraeli mentőszolgálat közölte, hogy a mentősök két sérültet láttak el, akik közül az egyik kritikus állapotban van.

Más határőrök tüzet nyitottak a kelet-jeruzsálemi származású támadóra, és megölték őt - közölte a rendőrség.

14:57
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael felkészült a Hezbollah támadására

Mark Regev, az izraeli miniszterelnök főtanácsadója elmondta, hogy Izrael felkészült egy esetleges Hezbollah támadásra.

Azt mondta, hogy az ország "mozgósított, figyel és készen áll" bármilyen északról érkező fenyegetésre.

15:15
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Miként használják a drónokat Gázában?

Dr. Peter Lee, a modern hadviselés szakértője elmondta, hogyan használják a drónokat az izraeli-Hamász konfliktusban.

Elmondta, hogy a berendezéseket többféle módon használják és leginkább felderítésre az izraeli oldalon.

"Valójában a földi mozgást keresik" - mondta.

"Az alagutak bejáratait keresik, és ha véletlenül Hamász harcosokat, felszereléseket vagy épületeket látnak, akkor azokat is veszik célba".

Dr. Lee hozzátette, hogy a két fél nagyon eltérően használja a drónokat, a Hamász inkább a támadásra, mint a felderítésre összpontosít.

15:55
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael 38 embert tartóztatott le Ciszjordániában

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint 38 embert tartóztattak le az éjszaka folyamán Júdeában és Szamáriában.

A közlemény szerint a 38-ból öten a Hamász militáns csoporthoz tartoztak.

16:34
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-ügynökségek és civilszervezetek azonnali tűzszünetet követelnek

Az ENSZ több ügynöksége és civilszervezetek együttesen szólították fel Izraelt és a Hamászt azonnali humanitárius tűzszünet kihirdetésére - derült ki a közösen kiadott közleményükből.

"Megismételjük a felekhez intézett kérésünket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius és emberi jogi törvények által meghatározott kötelezettségvállalásaikat" - állt a közleményben.

A kérést számos ENSZ-szervezet vezetője, civil- és nemzetközi jótékonysági szervezetek is aláírták.

A közleményben elítélték, hogy a Hamász október 7-én meggyilkolt több mint 1400 embert Izraelben és több mint 200 embert elhurcolt és túszként tart fogva, továbbá azt is, hogy Izraelt a Gázai övezetből rakétákkal támadja.

17:00
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

A CIA igazgatója Izraelbe látogat

Bill Burns, a CIA igazgatója Izraelbe látogat, hogy fokozza a hírszerzési információk megosztását, és biztosítsa a szövetségesekkel való együttműködést a gázai amerikai túszok szabadon bocsátásának elősegítésében.

Az USA nem szólított fel tűzszünetre, de reméli, hogy lehet csökkenteni a polgári áldozatok számát.

Eközben Kamala Harris amerikai alelnök a tervek szerint megbeszélést folytat a világ vezetőivel arról, hogy miként lehetne növelni a Gázába irányuló humanitárius segítségnyújtást - írja az Aljazeera.

17:33
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU további 25 millió euróval növeli a Gázának nyújtott humanitárius segélyt

Az EU további 25 millió euróval növeli a Gázának nyújtandó humanitárius segítséget, és így összesen 100 millió eurót fordít a gázai civilek megsegítésére - jelentette be hétfőn Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen az európai uniós nagykövetek konferenciáján elmondta: az EU Izraellel, Egyiptommal és az ENSZ-szel együttműködve azon dolgozik, hogy minél több humanitárius segélyt szállító konvoj léphessen be az övezetbe.

Mint mondta, a segélyek jelenleg a rafahi határátkelőn keresztül érkeznek, mennyiségük azonban nem elegendő ahhoz, hogy kielégítse a szükségleteket. "Kiemelt feladatunk, hogy a partnerekkel együttműködve megerősítsük Rafah logisztikai kapacitását.

Ezzel egyidejűleg kiegészítő útvonalakon dolgozunk. Egy Ciprusról induló tengeri folyosó, garantálná a segélyek folyamatos, szabályozott áramlását" - jelentette ki.

18:02
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Blinken: Hamarosan jelentősen több segély juthat be a Gázai övezetbe

A következő napokban jelentősen több humanitárius segély fog bejutni a Gázai övezetbe - jelentette ki hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ankarában, miután megbeszélést folytatott Hakan Fidan török külügyminiszterrel, aki azonnali tűzszünetet sürgetett.

Blinken közel-keleti körútja a török fővárosban ért véget. Az utóbbi napokban az amerikai diplomácia vezetője Izraelben, Jordániában, Cipruson és Irakban is járt, hogy a gázai övezeti háborúról folytasson megbeszéléseket, és igyekezzen előmozdítani azt az amerikai elképzelést, miszerint az izraeli hadseregnek "humanitárius szüneteket" kellene tartania a palesztin Hamász ellen folytatott katonai hadműveleteiben.

"Az egész még folyamatban van. Nyilvánvalóan nincs mindenben egyetértés, de vannak közös álláspontok, amelyeken együtt tudunk működni" - fogalmazott Blinken újságírók előtt az ankarai repülőtéren.

18:38
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország a Gázai övezetben megnövekedett terrorfenyegetésre figyelmeztet

Oroszország hétfőn a Gázai övezetben dúló harcok befejezésére szólította fel a feleket, és hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli tárgyalások folytatása elengedhetetlen egy nagyobb háború és a nagyobb fokú terrorveszély elkerülése érdekében.

Oroszország, amely kapcsolatban áll Iránnal, a Hamásszal, a jelentősebb arab országokkal, valamint a palesztinokkal és Izraellel is, többször is azzal vádolta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy tagadják az 1967-es határokon belüli független palesztin állam szükségességét.

Az orosz külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint "ma a legfontosabb az ellenségeskedés mielőbbi beszüntetése a Gázai övezetben. Ellenkező esetben a radikalizálódás és a terrorista tevékenység fokozódásának kockázatával, valamint a konfliktus földrajzi kiterjedésének veszélyével kell szembenéznünk" - olvasható a közleményben.

19:08
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent az osztrák kancellár

Karl Nehammer osztrák kancellár Mahmúd Abbász palesztin elnök támogatását kérte a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet által elhurcolt rabok kiszabadítása érdekében

"Köszönöm Abbász elnöknek erőfeszítéseit, hogy a rabok kiszabadulhassanak" - mondta Nehammer a beszélgetést követően adott nyilatkozatában.

Feltételek nélkül szabadon kell engedni a Hamász által elhurcolt ártatlan civileket, akik között egy osztrák állampolgár is van. Ennek érdekében jelenleg számos egyeztetés zajlik minden politikai és diplomáciai csatornán. Ausztria továbbra is aktívan ezen lesz - jelentette ki Nehammer.

Az osztrák kancellár hivatala szerint Nehammer a beszélgetés során az izraeli-palesztin konfliktus hosszú távú rendezésének kilátásait hangsúlyozta a kétállami megoldás keretében. A kancellár hangsúlyozta, hogy elejét kell venni a konfliktus elmérgesedésének.

20:08
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

A Dél-afrikai Köztársaság visszahívja diplomatáit Izraelből

A Dél-afrikai Köztársaság visszahívja diplomatáit Izraelből a Hamásszal vívott háború polgári áldozatainak növekvő száma miatt - közölte hétfőn a pretoriai külügyi tárca vezetője.

Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter "rutinjellegű intézkedésnek" nevezte a diplomaták visszahívását, döntését azzal indokolva, hogy a segítségnyújtás lehetőségeinek felmérése mellett vizsgálják: a két ország közötti diplomáciai kapcsolat minden tekintetben fenntartható-e.

A Dél-afrikai Köztársaság 2018-ban visszahívta nagykövetét Izraelből, válaszul az izraeli kormánynak a ciszjordániai zsidó telepek bővítését érintő döntéseire. A nagykövetséget lefokozták összekötő irodává, és azt azóta egy kis létszámú, alacsonyabb szintű diplomáciai személyzet működteti.

20:38
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia segítene helyreállítani egy izraeli-palesztin diplomáciai csatornát

Espen Barth Eide norvég külügyminiszter közölte hétfőn, hogy Oslo segítene helyreállítani egy izraeli-palesztin diplomáciai csatornát, ezzel kínálva politikai megoldást az évtizedek óta tartó konfliktusra.

Norvégia közvetítőként vett részt Izrael és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PLO) között az első hivatalos izraeli-palesztin béketárgyalásokon, amelyeket 1993-ban a norvégiai Oslóban rendeztek meg titokban.

A skandináv ország azóta is szerepet vállal a közel-keleti diplomáciában, jelenleg a palesztin területekre irányuló segélyeket koordináló nemzetközi bizottság (AHLC) elnöke.

Barth Eide elmondta, hogy több ország szerint az AHLC egy potenciális diplomáciai csatorna lehetne a felek között.

21:15
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Jordánia: A palesztinok elüldözése hadüzenettel érne fel

Jordánia a palesztinok Gázai övezetből vagy Ciszjordániából való elüldözését, vagy az ezt szolgáló feltételek megteremtését hadüzenetnek fogja tekinteni - jelentette ki Biser Haszavni, a hásimita királyság miniszterelnöke, akit a Petra állami hírügynökség idézett.

A mentők és humanitárius dolgozók elleni brutális támadások a Gázai övezetben ellentmondanak az önvédelem elvének - mondta a kormányfő és hangsúlyozta, hogy "minden lehetőség az asztalon van".

Miután az arab országok és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) képviselői a hétvégén Jordániában megvitatták a Gázai övezeti eseményeket, a jordániai miniszterelnök szerint szombatra újabb arab csúcstalálkozót készítenek elő Szaúd-Arábiában.

Ammán már visszahívta nagykövetét Izraelből, válaszul a Gázai övezeti háborúra. Az izraeli nagykövettel, aki már korábban elutazott Jordániából, tudatták, hogy nem várják vissza Ammánba.

21:54
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli pénzügyminiszter "arabmentes biztonsági zónákat" akar a ciszjordániai zsidó telepek körül

Az izraeli pénzügyminiszter "arabmentes biztonsági zónákat" akar a ciszjordániai zsidó telepek körül, és megtiltaná ott a palesztinoknak, hogy részt vegyenek az olajbogyószüreten.

Becalel Szmotrics ezt levélben javasolta Benjámin Netanjahu kormányfőnek és Joáv Gallant védelmi miniszternek, és a levelet közzétette az X mikroblogportálon is, amiről a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál számolt be hétfőn.

A radikálisan jobboldali Vallásos Cionisták nevű párt elnöke nemcsak pénzügyminiszter, hanem a katonai igazgatás alatt álló Ciszjordánia ügyeiért is felel.

Szmotrics szerint azért szükségesek ezek az intézkedések, hogy megakadályozzák a telepek elleni terrortámadásokat, biztonságban érezzék magukat az ott élők, ugyanis Izrael a telepesek közül sok tartalékos férfit mozgósított a Hamász elleni háborúba, és emiatt gyakorlatilag magukra maradtak a telepeken a nők és a gyerekek.

22:23
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lecsapott a Hezbollah állásaira Izrael

Az Izraeli Védelmi Erők szerint vadászgépeik csapást mértek a Hezbollah libanoni állásaira válaszul az Észak-Izraelt ért korábbi támadásokra.

Az IDF szerint a célpontok között volt egy "technológiai eszközöknek" otthont adó telephely, egy fegyverraktár, rakétaindító állások és egyéb célpontok - írja a The Times of Izrael.

22:32
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

A jemeni húszik dróntámadást indítottak kényes izraeli célpontok ellen

A jemeni húszik dróntámadást indítottak Izrael területén található "kényes célpontok" ellen - jelentette be hétfőn este Jahja Szaría, a síita lázadók szóvivője.

"A jemeni fegyveres erők (...) az utóbbi órákban drónokat indítottak az izraeli ellenség kényes létesítményei ellen a megszállt területeken. A művelet következtében az érintett katonai bázisokon és repülőtereken néhány óráig szünetelt a forgalom" - áll a szervezet Telegram-oldalán megjelent közleményben.

A szóvivő leszögezte, hogy a támadások folytatódnak, míg véget nem ér a harci tevékenység a Gázai övezetben.

22:45
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

A Biden-adminisztráció változatlanul nyomást gyakorol Izraelre egy "humanitárius szünet" érdekében

Az amerikai kormányzat változatlanul sürgeti az izraeli kormányt, hogy egyezzen bele egy "humanitárius szünetbe" a Gázai-övezetben zajló katonai műveleteket illetően - jelentette ki hétfőn a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

John Kirby újságírók számára tartott online beszélgetésen úgy fogalmazott, hogy "továbbra is hiszünk egy átmeneti humanitárius szünet értékében bizonyos célok elérése érdekében - így dolgok bejuttatását és emberek kijuttatását illetően".

Hozzátette, hogy Izrael mellett más regionális partnerekkel is zajlanak egyeztetések, de ennek a folyamatnak az elején tartanak, így egy "humanitárius szünet" időtartamáról sem lehet egyelőre pontosat tudni.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy Izrael vállaljon szerepet a Gázai övezet feletti ellenőrzésben, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora azt mondta, hogy a regionális partnerekkel erről is zajlanak egyeztetések, de megállapította, hogy a történtek után a radikális iszlamista Hamász többé nem gyakorolhat ellenőrzést a palesztin terület felett.

06:10
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!