Fontos katonai célpont semmisült meg Bahmutnál, az oroszok megduplázták a légicsapásokat az energetikai rendszerekre

Oroszország, Ukrajna, konfliktus, háború, 2023.11.28.,
Ukrainian servicemen of the 22nd Mechanized Brigade take part in a military training exercise in the Donetsk region, on November 28, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 645. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
06:00
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:04
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország szétlövi az ukrán energetikai rendszert

Orosz rakétatámadásra figyelmeztetnek több ukrán régióban, ezek az energetikai infrastruktúrát célozzák - írta a Kyiv Independent. 

Az ukrán légierő figyelmeztetést adott ki Vinnyica, Dnyipropetrovszk, Zsitomir, Cserkaszij, Kirovohrad, Mikolajiv és Kijev területére. Az ukránok szerint Oroszország megduplázza a légicsapásokat, amelyek célja az ország energetikai infrastruktúrájának megbénítása.

06:06
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4510 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5298 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat ma reggel az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Mint írják, a beléptetettek közül a rendőrség 78 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

06:42
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin lánya dolgozik az afrikai befolyás növelésén

Katerina Tyihonova, Vlagyimir Putyin orosz államfő második lánya vezeti Moszkva azon erőfeszítéseit, hogy növelje befolyását Afrikában - írta a Bloomberg.

Oroszország az Egyesült Államokkal, Kínával és az EU-val verseng a befolyásért a virágzó kontinensen, amelynek lakossága a következő évtizedben várhatóan meghaladja a 2 milliárd főt.

A matematikus végzettségű Tyihonova az Innopraktika Központot, egy oroszországi technológiai szervezetet irányítja.

08:45
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek egy drónt Belgorodban

A légvédelmi rendszerek megsemmisítettek egy ukrán drónt Belgorod régiójában – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram-csatornán.

Tisztázták, hogy az ukrán fegyveres erők repülőgép típusú drónnal próbálták megtámadni Oroszországot.

12:37
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz flotta két nukleáris tengeralattjárót kapott

Két nukleáris tengeralattjáró (NPS), a stratégiai "Alexander III" (projekt 955A, "Borey-A") és a "Krasznojarszk" (projekt 885M, "Yasen-M") került át az orosz haditengerészethez - írja a RIA Novosztyi. 

A katonai-ipari komplexum (MIC) egyik forrása szerint az átvételi dokumentumokat aláírták. Mindkét nukleáris tengeralattjáró a Szeverodvinszki Sevmash vállalatnál épült. „A két nukleáris meghajtású rakétahordozó zászlajának hivatalos ünnepélyére december 10-e után kerül sor" – írja a lap.

13:16
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna irányítóközpontja Bahmutnál megsemmisült

A Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese, Andrej Marocsko elmondta, hogy az orosz hadsereg megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) irányítóközpontját Donbászban, Csasov Jar városában - írja RIA Novosztyi.

Marocsko pontosította, hogy a létesítményt Bahmut közelében számolták fel. Az orosz hadsereg célzott csapást mért. „Körülbelül három tiszt, öt őrmester és több közlegény meghalt – mondta Marocsko.

13:58
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Kommunikációs problémák

Andrej Marocsko, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kommunikációs problémákkal küzdenek az orosz különleges katonai művelet (SVO) övezetében – írja a RIA Novosztyi.

Marocsko pontosította, hogy az Ukrán Fegyveres Erők kommunikációs problémáit a kupjanszki, a krasznolimanszki és Donyeck körzetében rögzítették.

14:34
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Támadás Rabotino közelében

A Novorosszijszki Gárda Hegyi Légideszant Erők Zaporizzsja irányában támadták meg az ukrán fegyveres erők állásait Rabotino térségében – közölte a védelmi minisztérium a RIA Novosztyival.

„A harci feladatok végrehajtása során a tüzérek megtámadták az Ukrán Fegyveres Erők álcázott tüzérségi állásait, amelyeket a felderítő egységek azonosítottak és az érintkezési vonaltól távol helyezkedtek el" – közölte a védelmi osztály.

14:57
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia sürgeti a fegyvergyártást

A brit külügyminiszter sürgeti szövetségeseit, hogy fokozzák a fegyvergyártást Ukrajna számára. A NATO-államoknak fel kell használniuk egyesített gazdasági erejüket, hogy túlszárnyalják Oroszországot – jelentette ki David Cameron brit külügyminiszter, egy november 29-i brüsszeli NATO-találkozón.

15:32
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Aktivizálódott a légvédelem Vinnicja régiójában

„Vinnicja régióban a légvédelem drónokat talált el" – közölte a TSN tévécsatorna a Telegram csatornáján.

Az ukrán Digitális Transzformációs Minisztérium online térképe szerint légiriadót rendeltek el a Hmelnyickij, Vinnicja, Zsitomir és Dnyipropetrovszk régiókban, valamint a DPR és a Zaporozsjei régió Kijev által ellenőrzött részein.

16:04
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Privet-82 kamikaze drónok a harctéren

Az orosz csapatok megkezdték a Privet-82 típusú kamikaze drónok használatát a harctéren, bevetésük három irányban zajlik – jelentette az Oko tervezőiroda a TASS-nak.

„Az orosz egységek Privet-82 drónokat használnak Uhledarban, Herszonban és Bahmutban– jegyezte meg a tervezőiroda.

A gyártó szerint az eszközök számával és használatuk részleteivel kapcsolatos információk nem nyilvánosak.

A drónt megerősített területek elleni támadásra használják. A Privet-82 drón repülési hatótávolsága 30 km, repülési sebessége 140 km/h. A készülék terhelhetősége 5,5 kg.

16:21
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz csapás érte Herszon régiót

Olekszandr Prokudin, az ukrajnai Herszon régió kormányzója közölte, hogy ma orosz csapás érte a régióban fekvő Sadove falut, egy 59 éves nő meghalt.

Az orosz erők állítólag helyi idő szerint 11:30 körül hajtották végre a nő halálát okozó tüzérségi támadást.

16:53
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminiszter szerint a Nyugat hibrid háborút folytat Oroszország ellen

A Nyugat hibrid háborút folytat Oroszország ellen, az Európai Unió pedig "erőszakos politikai projektté" vált - hangoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozásán Szkopjéban csütörtökön.

Véleménye szerint az EBESZ a szakadék szélén áll, a Nyugat pedig elpusztította a szervezet újraélesztésének lehetőségét.

Szergej Lavrov kijelentése válasz lehetett Helga Schmid EBESZ-főtitkár azon nyilatkozatára, amely szerint a szervezet komoly finanszírozási gondokkal küzd, és ilyen körülmények között szinte lehetetlen fenntartani.

17:39
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Szlovákia nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat - jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

"Szlovákia már nem rendelkezik olyan fegyverekkel és fegyverrendszerekkel, amelyeket átadhatna Ukrajnának" - mondta Peter Pellegrini újságíróknak azt követően, hogy tárgyalásokat folytatott a cseh képviselőház és a szenátus elnökével, Markéta Pekarová Adamovával és Milos Vystrcillel.

"Másfelől továbbra is minden eszközzel támogatni fogjuk az oroszok ellen védekező ukránokat" - szögezte le a szlovák politikus, aki egynapos hivatalos látogatást tett Prágában. Peter Pellegrini délután találkozik Petr Fiala cseh kormányfővel, majd Petr Pavel államfő is fogadja.

18:08
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország S-300-as rakétákkal támadott

Oroszország nyolc S-300-as rakétával támadta Ukrajnát az elmúlt nap folyamán. A csapásokban egy ember meghalt, és legalább 15-en megsebesültek - közölték az ukrán regionális hatóságok november 30-án.

18:52
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Hét támadás visszaveréséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Négy frontszakaszon hét ukrán támadást vertek vissza az orosz erők, az érintkezési vonal mentén mintegy 750 ukrán katona esett el vagy sebesült meg az elmúlt nap folyamán - közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 270 főt, Donyeck térségében szenvedte el az ukrán fél.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy hátországi vezetési pontot, valamint egy vezetési és megfigyelőpontot a Donyecki területen, hat páncélozott harcjárművet, két légvédelmi lokátort és kilenc drónt.

19:36
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Kihívást jelent az Ukrajnának ígért lőszerek leszállítása

Kihívást jelent az Európai Unió azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) éves konferenciáján csütörtökön.

Kiemelte, hogy az orosz agresszióra válaszul és Ukrajna megsegítésére az Európai Unió rekordidő alatt fogadta el a lőszergyártást támogató intézkedését a termelés felgyorsítására.

"Azon dolgozunk, hogy egymillió lőszert juttassunk el Ukrajnába. Igen, ez kihívást jelent. Valamivel több időt vesz igénybe, mint reméltük, de meg fog történni" - fogalmazott.

20:57
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán elnök: Nem lehet tűzszünet, csak ha Oroszország visszavonja csapatait

Ukrajna nem fog beleegyezni tűzszünetbe, hacsak Oroszország nem vonja ki csapatait - jelentette ki az ukrán elnök, miközben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a közel-keleti konfliktus közepette a nemzetközi figyelem "nem összpontosul" az ukrajnai helyzetre.

Volodimir Zelenszkij kijevi irodájában ázsiai médiumoknak, köztük a Kyodo News japán hírügynökségnek nyilatkozott.

Azt hangoztatta, hogy "a jövőben csak akkor lesz egyetértés a békéről és biztonságról, ha nem tartózkodnak orosz csapatok a területünkön". Hozzátette:

"Harcolunk azért, ami a miénk, mert nem hisszük, hogy Oroszország békét akar".

Zelenszkij egyben a háború befejezését célzó 10 pontos békeformulájának támogatására szólított fel, amely magában foglalja az összes orosz haderő azonnali kivonását.

22:01
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

A befagyasztott orosz vagyon felhasználását tervezi az EU Ukrajna újjáépítésére

A Bloomberg értesülései szerint az EU valószínűleg hamarosan bejelenti azt a javaslatot, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó adóbevételeket Ukrajna újjáépítésének finanszírozására fordítsák.

22:20
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok segít Ukrajnának felkészülni a várható téli orosz támadásra

Az Egyesült Államok támogatja Ukrajnát a várható téli orosz támadásra való felkészülésben, ideértve az olyan felszerelések és ellátmány szállítását, amelyekkel segítenek fenntartani a lakosság áram- és fűtésszolgáltatását - közölte csütörtökön Washingtonban John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Kijelentése szerint Washington arra számít, hogy Oroszország megpróbálja elpusztítani Ukrajna létfontosságú energetikai infrastruktúráját a télen.

Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök elszánt a háború folytatására.