Újabb súlyos csapásokat mértek az oroszok Ukrajnára, Amerika döntése fordulatot hozhat

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.27, UkránOroszháború
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR A Ukrainian firefighter intervenes to extinguish a fire at a hardware superstore following a strike, in Kharkiv, on May 25, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. Kharkiv regional governor Oleg Synegubov said at least two people were killed when two Russian guided bombs hit a construction hypermarket.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 829. napjáról.

 

06:17
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:22
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 31-én az ukrán-magyar határszakaszon 6453 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7088 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:26
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Skandináv csúcstalálkozó

Védelmi együttműködésről, katonai segítségnyújtásról, a légvédelem megerősítéséről, Ukrajna euro-atlanti integrációjáról, valamint a békecsúcs előkészületeiről tárgyaltak a harmadik ukrán-skandináv csúcstalálkozó résztvevői Stockholmban. 

07:19
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Célkeresztben az orosz repülők

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszországnak most megvannak a képességei a háború kiterjesztésére és az ukrán városok és falvak elleni támadások fokozására. 
„Mindent meg kell tennünk az orosz harci repülőgépek megsemmisítése érdekében, ahogyan már az orosz hadihajókat is megsemmisítjük a Fekete-tengeren. Ehhez a Patriot légvédelmi rendszerekre van szükségünk” – mondta az ukrán államfő.

07:58
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Öt megállapodás született

Ukrajna öt biztonsági megállapodást írt alá az északi országokkal.
„A megállapodások meghatározzák a katonai segítség mértékét: csak idén az öt megállapodásban 6 milliárd euró értékű katonai segítség áll rendelkezésünkre, ami jelentős. Széles körű védelmi együttműködésünk is dokumentált, ami fontos, hogy közös fegyver- és felszerelésgyártást is magában foglal” – hangsúlyozta az ukrán elnök.
Az ukrán-skandináv csúcstalálkozón a résztvevők megvitatták az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások júniusi megkezdésének fontosságát, a washingtoni NATO-csúcsra, valamint a globális békecsúcsra való felkészülést is. 

08:24
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Svéd adomány

Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson az ukrán-skandináv csúcstalálkozón pontosította, hogy az országától nemrég bejelentett segítség a légvédelmi képességekre összpontosul. Konkrétan két radaros megfigyelő repülőgépet, valamint tüzérségi lőszert és páncélozott járműveket foglal magában.


 

09:11
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 13 500-an érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6453-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7088-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.
A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

 

10:20
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Norvég tengeri védelem

Norvégia miniszterelnöke, Jonas Gahr Store emlékeztetett arra, hogy országa az Egyesült Királysággal együtt egy Tengerészeti Képesség-koalíciót vezet, amelynek célja, hogy Ukrajnának mindent biztosítson, amire szüksége van a tengeri védelemhez.

11:25
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Energetikai létesítményeket támadtak az oroszok

Az oroszok nagy erejű csapást mértek Ukrajnára: 53 rakétát lőttek ki, 35-öt lőttek le. Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Donyeck, Kirovohrad és Ivano-Frankivszk régiókban lévő energetikai létesítményeket találtak el.

12:29
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyelország fokozza légtérbiztonságát

Lengyel és szövetséges repülőgépek aktív jelenléte vérható a lengyel légtérben. Ezért a lakosokat a zajszint növekedésére figyelmeztették, különösen az ország az ország dél-keleti részén. 

Minden szükséges eljárást aktiváltak a lengyel légtér biztonsága érdekében, és a lengyel védelmi minisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet

 - írták a közleményben, melyet a Nexta tett közzé.


 

13:22
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA felléphet kínai cégek és bankok ellen az orosz háborús támogatás miatt

„Lesznek olyan lépések, amelyeket nem csak az USA, hanem más országok is megtesznek, jelezve nemtetszésünket azzal kapcsolatban, amit Kína az ukrajnai hadszíntéren Oroszországgal való kapcsolatában tenni igyekszik” - mondta Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes újságíróknak.

14:09
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Két ukrán drónt lőttek le az oroszok

Az orosz légvédelmi erők ma reggel megsemmisítettek két ukrán drónt a Belgorodi terület felett - közölte a védelmi minisztérium.

Vjacseszlav Gladkov kormányzó szerint éjszaka a légvédelmi rendszerek lelőtték a légi célpontokat, amint azok megközelítették a regionális központot. Az előzetes információk szerint senki sem sérült meg.

Belgorodban és a Belgorodi kerületben kétszer volt légiriadó, 00:25-kor és 08:03-kor.

15:03
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Lőgyakorlatot tart az orosz tengeri flotta

A Fekete-tenger vizein Novorosszijszkban tart gyakorló lövészetet az orosz haditengerészeti flotta - közölte a városvezetés újságírókkal. A RIA Novoszty tájékoztatása szerint a környékbeli lakosságot már korábban figyelmeztették a gyakorlatra.

16:01
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

A Phenjan és Moszkva közötti katonai együttműködés veszélyeire figyelmeztetett a dél-koreai védelmi miniszter

Az Észak-Korea és Oroszország közötti katonai együttműködés veszélyeire figyelmeztetett szombaton a dél-koreai védelmi miniszter, aki szerint bizonyíték van rá, hogy az orosz fél Észak-Koreából illegálisan szerzett fegyvereket is bevet az ukrajnai háborúban.

A szingapúri Sangri-la Párbeszéd nevű biztonságpolitikai fórumon tett felszólalásában Sin Vonsik kiemelte: a Moszkva és Phenjan közötti együttműködés növeli a feszültséget a Koreai-félszigeten, "és hatással van az európai hadszíntérre is".

Figyelmeztetett továbbá: közvetlen kockázata lesz annak, ha az észak-koreai hadsereg - az Oroszország által nyújtott haditechnológia segítségével - további fejlesztéseket hajt végre.  
    

A tárcavezető emellett sürgette Kínát, vállaljon aktívabb szerepet a Koreai-félsziget atommentesítése ügyében.

16:53
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás érte Harkov régiót

Tizenkét ember megsérült Ukrajna Harkovi régiójában fekvő Balaklija városa elleni orosz rakétatámadásban június 1-jén, egy nő pedig sokkot kapott - közölte Olena Shapoval, a Harkovi Területi Katonai Adminisztráció szóvivője.

17:51
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

A britek szerint jelentős veszteségeket szenvednek az oroszok

A háború kezdete óta mindkét oldalon nehéz ellenőrizni az áldozatok pontos számát, mivel Oroszország és Ukrajna jelentősen eltérő számokat közöl.

A brit védelmi minisztérium azonban úgy becsülte, hogy a háború kitörése óta elesett vagy megsebesült orosz katonák száma „mostanra valószínűleg elérte az 500 ezret”.

Idén májusban, teszik hozzá, „az átlagos "emberveszteség" száma meghaladta a napi 1200-at” - írja a The Guardian.

18:57
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Siklóbombával mértek csapást az oroszok Donyeck régióra

Az orosz erők május 31-én este két siklóbombával támadták Ukrajna Donyecki régiójában lévő Myrnohrad városát, legalább öt embert megsebesítve - közölték az ukrán hatóságok.

20:06
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Észtország több fegyvert kért Ukrajnának

Az észt miniszterelnök felszólított, hogy növeljék Ukrajna katonai támogatását, mivel országa lesz a következő célpontja az agressziónak, ha Oroszország nyer.

„Nincs B-tervünk egy orosz győzelemre” - közölte Kaja Kallas - „mert akkor nem az A tervre összpontosítanánk” - vagyis arra, hogy segítsünk Ukrajnának visszaszorítani az orosz inváziót - írja a Nexta.

20:38
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna legnagyobb vízerőműve kritikus állapotban van egy újabb rakétatámadás után

Ukrajna Zaporizzsjai régiójának közigazgatási vezetője, Ivan Fedorov bejelentette, hogy a Dnyipro vízerőmű kritikus állapotban van.

Fedorov szerint a vízerőmű gátja mentén a gépjárműforgalom le van zárva, „nincs áramtermelés”.

Az orosz hadsereg folytatta az erőmű támadását, miután 2024. március 22-én rakétacsapás miatt leállították a működését. Akkor a támadás a gépházat érte, az elektromos berendezések megrongálódtak - írja a Nexta.

06:40
június 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről