Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kiadták a légiriadót több orosz régióban, Ukrajna nagyszabású rakétatámadást hajtott végre

Ukrajna, ukrán katona
Ukrán katona vállról indítható rakétával lő a kiképzésen
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 837. napjáról.

 

04:16
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:18
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 9-én az ukrán-magyar határszakaszon 7136 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7346 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:21
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Németországra fókuszál

"Jelenleg az egyik fő feladatunk, hogy több támogatást biztosítsunk Ukrajnának társadalmunk ellenálló képessége szempontjából. Ez magában foglalja az energiát, a támadások utáni helyreállítást és a normális élet minden egyéb alapját. 

Új megállapodásokat készítünk Ukrajna számára az európai partnerekkel, különösen Németországgal a további támogatási intézkedésekről. A napokban aprólékosan előkészítjük a kétoldalú biztonsági megállapodást is hazánk és az Egyesült Államok között. Köszönet mindenkinek, aki segít!" - mondta napi videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

05:16
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Először talált el oroszországi célpontot egy ukrán vadászgép

Egy ukrán harci repülőgép először lőtt ki olyan fegyvert, amely Oroszországon belüli célpontot talált el – mondta egy ukrán katonai forrás a Sky Newsnak.
A forrás szerint egy "orosz parancsnoki csomópontot" találtak el vasárnap a nyugat -oroszországi Belgorod térségében. Egyelőre nem lehet tudni, hogy nyugati lőszert használtak-e a támadáskor.

06:09
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ezért nincs Szu-57-es a fronton

Miután Ukrajna azt jelentette, hogy a határtól 600 kilométernyire kilőtt egy álló orosz Szu-57-es vadászrepülőgépet, a brit védelmi minisztérium azt elemezte, hogy Oroszország valószínűleg azért nem vetette be a legfejlettebb, lopkodó képességű vadászgépét az ukrán harcokban, mert tart attól, hogy egy gép esetleges elvesztése esetén idegen kézre kerülne egy érzékeny technológia, valamint hogy presztízsveszteséget szenvedne el, ami negatívan hatna az exportkilátásokra.

06:57
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok Csasziv Jarnál

Mindkét oldal vasárnapi jelentései szerint az orosz erők előrehaladást értek el a stratégiai fontosságú ukrán város, Csasziv Jar elleni támadásban. Csasziv Jar egy magaslaton áll, mintegy 20 km-re nyugatra Bahmuttól, egy várostól, amelyet az orosz erők egy éve foglaltak el, és potenciális megállóhelynek tekintik Oroszország számára a Kramatorszk és Szlovjanszk felé történő előrenyomulásban.

07:46
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Irányított légibombák

Az Ukrajinszka Pravda egy katonai forrást és egy bloggert idézett, akik azt mondták, hogy az orosz erők megkezdték Csasziv Jar egy csatorna melletti kerületének megszállását. A forrás azt mondta, hogy az orosz csapatok irányított légibombákat használnak a főút menti területek megtisztítására, és megkezdték az előrehaladást és az állások kiépítését.

08:26
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Csasziv Jarról nem is beszélt

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij vasárnap éjszakai videóbeszédében nem tett említést Csasziv Jarról, de kijelentette, hogy a délnyugatra fekvő Pokrovszk város környéke továbbra is a legnehezebb szektor, „az, ahol a megszállók legnegyobb nyomása nehezedik a védőkre”.

09:22
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ma is áramszünet lesz

Ukrajna villamosenergia-hálózat-üzemeltetője, az Ukrenergo bejelentette, hogy hétfőn 16 órától 22 óráig több órás áramszünet lesz. A korlátozások nem vonatkoznak a létfontosságú szolgáltatásokat nyújtó „kritikus infrastruktúra” helyszínekre. Az ukrán kormány múlt pénteken elrendelte az összes minisztériumban és regionális hatóságnál, hogy hagyják abba a légkondicionálást és kapcsolják le a külső világítást.

10:45
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz támadás érte Nikopolt

Oroszország megtámadta Nikopolt. A támadás során megsebesült egy 44 éves nő, ezenkívül ingatlanok és gázvezetékek is megrongálódtak. Az orosz egységek Nikopolban a központot támadták – mondta Szerhij Liszak kormányzó.

11:35
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Oroszország 6 települést támadott Szumiban. A támadások során Yunakivka, Krasnopillia, Velyka Pysarivka, Seredyna-Buda, Khotin és Mikolajiv települések váltak célponttá. Áldozatokról vagy a polgári infrastruktúrában keletkezett károkról nem érkezett jelentés. 

12:34
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások a Krímben

A Telegram Crimean Wind hírtelevízió szerint június 10-én éjjel a lakosok robbanásokat hallottak a Krím-félszigeten lévő Jevpatorja és Krasznoperekopszk városaiban. 

13:13
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

A Harkov elleni támadás elakadt

Jake Sullivan szerint a Harkov elleni orosz támadások elakadtak, mivel Ukrajna elkezdte lőni a határt – írja a Kyiv Independent.

13:56
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Kurszkot támadta

Június 9-én vasárnap este és június 10-én hétfőn hajnalban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kamikaze drónokkal, quadcopterekkel és egy nehéz oktokopterrel próbáltak csapást mérni Kurszk régióra – jelentette be Alekszej Szmirnov, a régió megbízott kormányzója a Telegram csatornán.

„Az előzetes információk szerint két adminisztratív épület sérült meg Sudzha városában és Korenevo faluban. Személyi sérülés nem történt” – írta a kormányzó.

A kormányzó hozzátette, a légvédelem nyolc ukrán drónt semmisített meg a támadás során.
 

15:35
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok Brjanszk felett

Az éjszaka folyamán az orosz légvédelmi rendszerek négy drónt semmisítettek meg az ország brjanszki régiója felett – jelentette az Orosz Védelmi Minisztérium.


 

16:10
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország elfoglalt egy települést Szumiban

Az Orosz Fegyveres Erők (AF) katonái felvonták az orosz zászlót az ukrajnai Szumi régióban az ellenőrzésük alá vont Rizsevka falu közepén - írja a Lenta.

Rizsevka elfogását korábban Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov jelentette be. Elmondása szerint az ukrán erők jelentős veszteségeket szenvedtek, és kénytelenek voltak visszavonulni.

17:12
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna rakétákat lőtt ki Donyeckre

Az ukrán hadsereg két rakétát lőtt ki MLRS rakétarendszerből a donyecki régióban található Dokucsajevszk városára – számolt be a DPR képviselete a Telegram csatornáján.

Korábban Denisz Pushilin , a Donyecki Népköztársaság vezetője azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők nagy hatótávolságú fegyverekkel fokozták a DPR területének támadását, miután Avdijivkát az orosz csapatok elfoglalták.

18:28
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétaveszélyt jelentettek Belgorodban

Az oroszországi Belgorodban és a belgorodi régióban rakétaveszélyt jelentettek be – közölte az orosz régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegram csatornáján.

A régió vezetője felszólította a lakosságot, hogy óvóhelyekre, és maradjanak ott, amíg a veszély tart.

Korábban, június 10-én, hétfőn reggel négy drónt semmisített meg az orosz légvédelem a Brjanszki régió felett.

19:12
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Kijevbe látogatott a holland védelmi miniszter

Előre nem bejelentett látogatásra érkezett Kijevbe hétfőn Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter, akit fogadott Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.    

A kormányfő Facebook-oldalán tájékoztatott megbeszéléséről a holland politikussal. Smihal szavai szerint megköszönte Hollandiának az ukrán légvédelem megerősítéséhez nyújtott támogatását. 

Kiemelte Hollandia azon kezdeményezését, amely alapján más partnerországokkal közösen Patriot légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának. "Várjuk az F-16-os repülőgépek mihamarabbi átadását is, amely segít nekünk megvédeni az országban élő embereket és infrastruktúránkat" - tette hozzá a miniszterelnök. 

A megbeszélésen Smihal tájékoztatása szerint szót ejtettek a két ország közös védelmiipari projektjeiről, a technológiacseréről, a Svájcban tartandó globális békecsúcsról és Ukrajna euroatlanti integrációjáról is.

20:13
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz rakétaegységek ellen intéztek támadást az ukrán erők a Krímben

A megszállt Krím félszigeten állomásozó orosz rakétazászlóaljak ellen intéztek támadást az ukrán erők hétfőre virradó éjjel - közölte hétfőn az ukrán vezérkar a Telegramon.

Az ukrán erők "sikeres csapásokat mértek a megszállók egyik Sz-400-as légelhárító rakétaosztályára Dzsankoj térségében, valamint két ellenséges Sz-300-as légvédelmi rakétaosztályra Csornomorszke és Jevpatorija közelében" - írta közleményében a vezérkar.

Hozzátette, hogy az orosz erők egyik ukrán rakétát sem tudták befogni és megsemmisíteni. Az ukrán rakétáknak a jelzett területeken végrehajtott csapásai után rögzítették, hogy az Sz-300-as és Sz-400-as rendszerekhez tartozó radarok működése azonnal leállt.
    

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette az 520 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, 51 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 28 drónt.

21:03
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Kína valódi békekonferenciát sürget

Peking egy valódi ukrajnai békekonferencia összehívását sürgeti, amelyet Moszkva és Kijev egyaránt elismer - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter a BRICS-országok külügyminisztereinek Nyizsnyij Novgorodban hétfőn megtartott találkozóján.

"Az ukrajnai válság folytatódik, Kína egy olyan, valódi békekonferencia mielőbbi összehívását szorgalmazza, amelyet Oroszország és Ukrajna is elismer, minden fél egyenlő részvételével és minden béketerv őszinte megvitatásával" - mondta Vang a kínai külügyminisztériumnak a RIA Novosztyi orosz hírügynökség által ismertetett közleménye szerint.

A kínai diplomácia vezetőjével folytatott kétoldalú megbeszélésen Szergej Lavrov, a BRICS soros elnökségét ellátó Oroszország külügyminisztere köszönetét fejezte ki Pekingnek azért a döntéséért, hogy nem küld képviselőt a Svájcban a hétvégén megrendezésre kerülő, Ukrajnáról szóló konferenciára. 

Lavrov hangsúlyozta, hogy az a fórum nem feltételezi sem Oroszország egyenrangú részvételét, sem pedig az összes békekezdeményezés és a kialakult realitások méltányos figyelembevételét.

21:20
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

A donyecki Sztaromajorszke elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Sztaromajorszke települést az elmúlt nap folyamán, miközben hatból négy frontszakaszon előrenyomult, és 12 ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Az ellentámadások közül hetet Harkiv megyében kísérelt meg az ukrán fél, ahonnan ezúttal nem számolt be előrenyomulásról az orosz hadijelentés. A moszkvai katonai tárca szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

A védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy taktikai repülődandár-parancsnokságot, egy tábori tüzérségi raktárt, külföldi "zsoldosok" egy ideiglenes állomáshelyét, egy MiG-29-es repülőgépet, négy páncélozott harcjárművet, köztük két amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy német Panzerhaubitze 2000-es önjáró, valamint öt amerikai M777-es és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, egy Neptun hajóelhárító rakétát, két HARM radarelhárító rakétát, HIMARS és Uragan sorozatvetők tíz rakétáját, négy francia HAMMER és amerikai JDAM irányított légibombát, továbbá 51 drónt.

21:53
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Harkov polgármestere nemzetközi segítséget kért a város újjáépítéséhez

Ihor Terehov, Harkov polgármestere nemzetközi segítséget kért a város újjáépítéséhez hétfőn Berlinben.    

Terehov elmondta, hogy a hetek óta tartó orosz légicsapások súlyos pusztítást végeztek a városban. Több mint tízmilliárd eurós károkról számolt be a polgármester.

Terehov hangoztatta, hogy az orosz erők a polgári infrastruktúrát támadják gyerekeket, nőket és férfiakat ölve meg. Harkov város polgármestere mindazonáltal kijelentette, hogy Ukrajna kitart. Hozzátette, hogy az újjáépítés során jobbá és biztonságosabbá akarják tenni a várost.
    

Terehov elmondta azt is, hogy hétfőn nap közben az orosz erők újabb csapást mértek Harkov városára, a támadásban előzetes értesülések szerint heten megsebesültek.

23:35
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadják Donyecket az ukránok

Az ukrán légierő ismét 155 milliméteres NATO-lövedékekkel támadja Donyeck Petrovszkij kerületét.

 A mai nap folyamán már 49 alkalommal lőtték az orosz állásokat – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnökkel kapcsolatos Ügyek Ellenőrzési és Koordinációs Közös Központ (JCCC) DPR képviselete.


 

00:43
június 10, 2024
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy ukrán drónt Belgorod felett

Az orosz légvédelmi helyi idő szerint 19 óra 50 perckor megsemmisített egy ukrán drónt a belgorodi régió felett

 – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

04:50
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről