Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Kiadták a légiriadót több orosz régióban, Ukrajna nagyszabású rakétatámadást hajtott végre

Ukrajna, T72,tank, háború
Ukrán harckocsizó gyakorlatoznak egy T-72-es tankkal
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 839. napjáról.

 

04:22
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:36
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 4838 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4892 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 15 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:50
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Elmaradt Zelenszkij napi videója

Utoljára vasárnap este tett közzé videóüzenetet Volodimir Zelenszkij, pedig a 839. napja tartó háború kezdete óta alig néhány alkalommal maradt el a napi elnöki videó, amiben beszámol a nap aktuális (és publikus) történéseiről, elismerően beszél a katonákról és lelkesíti őket. Általában csak a kontinensen túli repülős útjainak napján mondott le az üzenetekről, de olyanra is volt példa, hogy külföldről jelentkezett friss videóval.
Ukrajna gőzerővel készül a hétvégi, Svájcban megrendezendő békecsúcsra.

05:43
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Új katonai vezetőt neveztek ki az ukránok

Ukrajna bejelentette Vadim Szuharevszkij kinevezését a drónerők parancsnokává. Szuharevszkij már a fegyveres erők parancsnok-helyettese volt, aki a drónokért volt felelős, de most egy újonnan létrehozott posztot kapott. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij még februárban rendelte el a fegyveres erők különálló, drónokkal foglalkozó ágának létrehozását.

06:43
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz légvédelmet rongáltak meg a Krímben

Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy hétfő este megrongált három föld-levegő védelmi rendszert az oroszok által megszállt Krím-félszigeten. A rakéták egy S400-as rendszert csaptak be Dzsankojban, két S300-as rendszert Jevpatorija és Csornomorske közelében, ami „jelentős veszteségeket” okozott az orosz légvédelemnek – közölte az ukrán vezérkar.
 

07:55
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Félmilliárd dolláros kárt okoztak

Az ukránok vállalták a felelősséget a dél-oroszországi novosahtinszki finomító elleni június 5-i támadásért. "A hírszerzési jelentések szerint a csapás eredményeként a támadók 1,5 millió tonna olajat és kőolajterméket veszítettek, ami körülbelül 540 millió dollárt tesz ki" - áll az ukrán hadsereg vezérkarának közleményében. Vaszilij Golubev rosztovi kormányzó az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a novosahtinszki hadműveletek „jelentős fennakadásokat” szenvedtek el egy dróntámadást követő tűzvész után.

08:38
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Külföldön tárolnák az F-16-osokat

Ukrajna külföldi támaszpontokon tarthat néhány F-16-os vadászgépet, amelyet nyugati szövetségeseitől fog kapni, hogy megvédje őket az orosz csapásoktól - mondta Szerhij Holubcov, az ukrán légierő egyik vezetője.

09:56
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Közeledik a békecsúcs

Csaknem 90 ország és szervezet – fele Európából – erősítette meg, hogy részt vesz a hétvégi svájci ukrajnai békecsúcson, annak ellenére, hogy Oroszország megtagadta a konferencián való részvételt – közölte a svájci elnök.
Viola Amherd a svájci fővárosban újságíróknak elmondta, hogy a szombati és vasárnapi csúcstalálkozó célja a lehetséges béke felé vezető út feltérképezése csaknem 28 hónappal azután, hogy Oroszország megkezdte teljes körű invázióját Ukrajna ellen.

10:52
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Németországban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Németországba érkezett egy konferenciára, amely Ukrajna háború utáni helyreállításáról szól, és megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral. Zelenszkij szerint az orosz légitámadások által megsérült ukrán energiaszektort érintő intézkedések a prioritások, valamint a folyamatos katonai támogatás, beleértve a légvédelmet és a közös hadianyag-gyártást, valamint az álláspontok összehangolása a hétvégi békecsúcs előtt.

12:14
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Zaporizzsját támadta

Az orosz csapatok június 10-én támadást hajtottak végre a Zaporizzsja megyei Tsvitkovo falu ellen, három személy megsebesült – jelentette Ivan Fedorov kormányzó. 

13:08
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz katonai repülőgép törte át a finn légteret

Június 10-én egy orosz harci repülőgép először sértette meg a finn légteret Finnország tavalyi NATO-csatlakozása óta. A gép hétfő reggel körülbelül két percig repült a Finn-öböl keleti része felett.

13:56
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

USA feloldotta a fegyvertilalmat

Az Egyesült Államok engedélyezi az ukrán Azov-dandárnak, hogy az Egyesült Államok által biztosított fegyvereket használja fel Oroszország teljes körű inváziója elleni küzdelemben – jelentette be június 10-én a külügyminisztérium, megfordítva a régóta fennálló politikát. 

14:53
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy harci repülőgép

Lezuhant egy orosz Szu-34-es harci repülőgép Észak-Oszétiában. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet műszaki hiba okozta.

15:29
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev ura a helyzetnek Csasziv Jarnál

Kijev ellenőrzi a helyzetet a Csasziv Jar melletti Ivanivszkében, és továbbra is visszaverik az orosz csapatokat a Donyeck megyei Sztaromajorskében - mondta Nazar Voloshin alezredes, a Hortycia haderőcsoport szóvivője június 11-én a Kyiv Independentnek.

16:17
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Német fegyvertámogatás

Németország a következő hetekben-hónapokban Ukrajnának átadja a harmadik Patriot légvédelmi rendszerét, valamint IRIS-T és Gepard légvédelmi rendszereit, rakétáit és lőszereit - mondta Olaf Scholz német kancellár június 11-én Berlinben.


 

17:17
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Vovcsanszk felé nyomulnak az orosz erők Harkov megyében

Harkov megyében Vovcsanszk városa felé hajtanak végre támadóműveleteket az orosz erők,  kedd reggel óta már csaknem 40 katonai összecsapás történt a fronton - közölte az ukrán vezérkar a Facebook-oldalán közzétett délelőtti helyzetjelentésében.    

A katonai vezetés közlése szerint az elmúlt 24 órában a támadók 79 embert veszítettek a harkovi régióban, közülük 26-an meghaltak. Megsemmisült egy harckocsijuk, három páncélozott harcjárművük, kilenc egyéb katonai járművük és hat haditechnikai felszerelésük. Két orosz harckocsi, egy páncélozott harcjármű és három tüzérségi rendszer megrongálódott. Az ukrán csapatok 22 ellenséges óvóhelyet és egy lőszerraktárt találtak el.

 

18:35
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Egy harkovi és egy luhanszki település elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta az orosz hadsereg a Harkov megyei Timkivka és a luhanszki régióban lévő Artemivka települést az elmúlt nap folyamán, miközben hatból öt frontszakaszon előrenyomult, és hét ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.   

A moszkvai katonai tárca szerint az ukrán hadseregnek több mint 2150 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett három lőszerraktárt, egy Szu-25-ös és egy Szu-27-es repülőgépet - mindkettőt a földön találták el -, egy harckocsit, egy amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, egy német Panzerhaubitze 2000-es és egy lengyel Krab önjáró, valamint három amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők tíz rakétáját, két francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 45 drónt.

 

19:41
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminiszter nyilatkozott az ukrajnai rendezés ügyében

Szakítani kell az egyoldalú kezdeményezésekkel az ukrajnai rendezés ügyében - jelentette ki Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője a BRICS-országok Nyizsnyij Novgorodban tartott külügyminiszteri tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.    

Lavrov szerint a rendezést nem lehet előmozdítani olyan belterjes találkozókkal, mint amilyet a hétvégére Svájcba hívtak össze, ahol alternatíva nélküli vitaalapul Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "teljesen üres és értéktelen, zsákutcába jutott békeformulája" szolgál. Mint mondta, ahhoz, hogy tárgyalásokat lehessen folytatni a konfliktus rendezéséről, "vissza kell téríteni az ukrán rezsimet a jogi térbe".

Ezzel kapcsolatban kifejtette: Moszkva Zelenszkij államfői mandátumát lejártnak tekinti, és emlékeztetett arra, hogy éppen az ukrán vezető volt, aki megtiltotta a maga és Ukrajna más hivatalos képviselői számára az Oroszországgal való tárgyalásokat.
    

Arról is szólt egyebek között, hogy történt néhány nem nyilvános kapcsolatfelvétel a Nyugattal a rendezés ügyében. Kifogásolta, hogy ezek során a partnerek részéről senki sem akarta észrevenni azt "a náci, oroszgyűlölő hatást, amelyet a rezsim kelt". Hangot adott meggyőződésének, hogy a Nyugat egyenesen bátorítja az ukrán állam ilyen jellegének megőrzését, "hogy a kijevi rezsimet tovább használhassa az Oroszország elleni háborúban".

20:33
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Észtország Mistral légvédelmi rakétarendszereket ad Ukrajnának

Észtország rövid hatótávolságú Mistral légvédelmi rakétarendszereket fog szállítani Ukrajnának, ezen belül indítórendszereket és rakétákat is - jelentette be kedden Hanno Pevkur védelmi miniszter.

"Ukrajnának sürgősen légvédelmi eszközökre van szüksége, hogy el tudja hárítani Oroszország brutális támadását. Közvetlenül Észtország biztonsági érdekeit szolgálja, hogy szövetségeseivel közösen ehhez hozzájáruljon" - hangsúlyozta Pevkur.

A védelmi tárca vezetője további információkat nem osztott meg a fegyverszállítmányról, csak annyit árult el: úgy állították össze a segélycsomagot, hogy "Ukrajna abból maximálisan profitálhasson, anélkül, hogy az észt hadsereg harckészültségét ez korlátozná". Az észt készleteket a lehető leghamarabb pótolni fogják - tette hozzá.
    

Az észt védelmi miniszter március 21-én közölte, hogy országa 20 millió euró értékű fegyverszállítmányt küld Ukrajnának.

21:21
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden Moszkvában fogadta Hakan Fidan török külügyminisztert.

Fidan, aki a nap folyamán korábban a BRICS-külügyminiszterek találkozójának helyszínén, Nyizsnyij Novgorodban találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is, nemrégiben Pekingben erősítette meg Törökország csatlakozási szándékát a tömörüléshez.

Putyin méltatta Törökország hozzáállását az ukrajnai válság megoldásához és hozzájárulását a fekete-tengeri gabonamegállapodás megkötéséhez. Megjegyezte: nem Oroszország hibája, hogy nem sikerült meghosszabbítani azt.
    

Emellett az együttműködés folytatását javasolta az "asztanai formátum" keretében a terrorizmus elleni közös küzdelem és a szíriai rendezés érdekében. Hozzátette, hogy júliusban a kazah fővárosban tervez találkozni Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

23:24
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Donyecket támadja az ukrán tüzérség

Az ukrán tüzérség 14 NATO típusú 155 mm-es lövedéket lőtt ki Donyeckre és Gorlovka Petrovszkij körzetére

 – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordináló Központ (JCCC) DPR képviseleti irodája. Károkról vagy sebesültekről nem érkeztek hírek.

00:41
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétaveszélyre figyelmeztetik a lakosságot Belgorodban

Belgorodban és a régióban rakétaveszélyt jelentettek be

 – közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió vezetője. Az ukrán fenyegetés miatt azt javasolják a lakosságnak, hogy vonuljanak védett helyre és addig ne jöjjenek el onnan, amíg nem kapnak rá utasítást.

01:35
június 11, 2024
Vágólapra másolva!

Egy nő megsebesült Donyeck bombázásában

Egy civil nő megsebesült az ukrán tüzérség támadásában a donyecki Petrovszkij kerületben

 – számol be a DPR képviselete az Ukrajnai Háborús Bűncselekményekkel kapcsolatos Ügyek Ellenőrzési és Koordinációs Központjának (JCCC) a Telegram csatornáján. Állapotáról egyelőre nem érkeztek hírek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről