Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 939. napjáról.

 

04:39
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:48
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. szeptember 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 5736 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5868 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:06
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Regionális ukrán-amerikai együttműködés

Viktor Mikita, korábbi kárpátaljai kormányzó, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetőjeként megbeszélést tartott az ukrán régiók és az amerikai államok közötti együttműködés megerősítéséről. Céljuk, hogy egységes, átfogó kommunikációs mechanizmust vezessenek be Ukrajna régiói és más országok régiói között, beleértve az USA államait is.

Jelenleg Ukrajna kilenc régiója tárgyal az amerikai államok képviselőivel. Konkrétan, hamarosan megállapodást írnak alá Zaporizzsja régió és Pennsylvania állam között. Eddig összesen négy memorandum született: a kijevi régió és Washington állam között, a kijevi régió és Utah állam között, a Zsitomir régió és Indiana állam között, valamint a csernyihivi régió és Minnesota állam között.

06:09
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

13 sebesült az orosz Tver régióban

Az orosz egészségügyi minisztérium szerint 13 ember megsérült az oroszországi Tver régióban, Toropets városában, miután egy nagy ukrán dróntámadás tüzet okozott.
Az AFP és a Reuters hírügynökségek ukrán forrásokra hivatkozva azt közölték, hogy egy jelentős lőszerraktárat ért csapás, ahol üzemanyagot, tüzérségi lövedékeket, ballisztikus rakétákat és robbanóanyagokat tároltak.
Toropets mintegy 380 km-re északnyugatra fekszik Oroszország fővárosától Moszkvától, és mintegy 470 km-re északra az ukrán határtól.

06:57
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Donald Trump a jövő héten találkozhat Zelenszkijjel

Donald Trump republikánus elnökjelölt azt mondta, hogy "valószínűleg" találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki a jövő héten az Egyesült Államokban lesz, hogy beszédet mondjon az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az országában zajló orosz háborúról. Zelenszkij augusztusban kijelentette, hogy béketervet szeretne bemutatni Joe Biden amerikai elnöknek, Kamala Harris alelnöknek és Donald Trumpnak. Trump és Zelenszkij júliusban telefonon beszélt egymással, személyesen nem találkoztak 2021 óta.

07:36
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Bidenék bizonytalanok

A Biden-adminisztráció továbbra sincs meggyőződve arról, hogy felhatalmazást kellene adnia Ukrajnának arra, hogy nagy hatótávolságú rakétákat indítson Oroszország mélységi területeire. Az amerikai tisztviselők azt mondják, hogy részletesebb információkat várnak arról, hogyan használná Kijev a fegyvereket, és hogyan illeszkedne ez a szélesebb körű stratégiába.
 

08:29
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Európai fegyvergyártás

Az Európai Uniónak sürgősen növelnie kell védelmét, mivel Oroszország hat-nyolc éven belül készen állhat a NATO-val és az EU-val való konfrontációra – mondta a Reutersnek adott interjúban az EU védelmi biztosának jelölt Andrius Kubilius. Litvánia volt miniszterelnökét a kontinens fegyveriparának fellendítésére kérték fel azáltal, hogy az EU-országok többet költenek európai fegyverekre és közösen szereznek be, valamint arra, hogy a vállalatokat is rávegyék a határokon átnyúló együttműködésre.

09:03
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb 180 ezer orosz katona

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy elrendelte az orosz hadsereg 1,5 millió aktív katonára való növelését a jól képzett hadsereg biztosítása érdekében. Az elnök aláírta azt a rendeletet, amely 180 ezer katonával növeli az aktív katonák számát – ezzel az orosz hadsereg a világ második legnagyobb hadereje lesz az aktív csapatlétszám alapján.

09:28
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Leállították az orosz ellentámadást

„Leállították az orosz ellentámadást az ukránok által birtokolt területek visszafoglalására a Kurszk régióban” – mondta az ukrán katonai kormány szóvivője az AFP-nek, miután Moszkva bejelentette, hogy kezdi visszaverni a meglepetésszerű betörést. Oroszország a hónap elején bejelentette, hogy több falut visszavett Ukrajnától a régióban, ahol Kijev sokkoló offenzívája több mint egy hónappal ezelőtti kezdete óta nagy területeket felügyelt. „Az oldalakról próbáltak támadni, de ott megállították őket” – mondta az ukrán kurszki katonai közigazgatás szóvivője az AFP-nek.

10:11
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Nem megy IMF-küldöttség Moszkvába

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) határozatlan időre elhalasztotta a moszkvai stábjának e heti kiküldetését, hogy a háború kitörése óta először vizsgálja meg az orosz gazdaság helyzetét, miután a lépést Kijev több európai szövetségese is heves kritizálta. Az IMF azt közölte, hogy több időt fordít az információgyűjtésre egy „szigorú elemzéshez”.

11:03
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Hamarosan hazatérhetnek a becsapott indiai katonák

Oroszország már 45-öt hazaengedett abból a 91 indiai férfiből, akiket ügynökök csábítottak pénz és munkaerő ígéretével háttérmunkásnak az orosz hadseregbe, de az általuk aláírt orosz nyelvű szerződés értelmében harcoló zsoldosnak jelentkeztek. Rövid idő alatt mind az ukrán fronton találták magukat.

Az indiai kormányfő közbenjárására Vlagyimir Putyin megígérte, hogy hazatérhetnek. 45-en már leszereltek, egy részül ismét Indiában van, a többiek hamarosan visszatérhetnek családjaikhoz. Kilencen meghaltak a harcok közben.

11:54
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újabb színjátéka

Győzelmi tervet mutatna be Washingtonban Kamala Harris amerikai alelnöknek és demokrata elnökjelöltnek Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. Zelenszkij nem bízza a véletlenre a dolgot, amerikai útja során Donald Trump volt elnökkel, a Republikánus Párt elnökjelöltjével is találkozna. 


 

12:14
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Harkovot lőtték az oroszok

Szeptember 19-én reggel Oroszország precíziós bombákkal (GBU) támadta Ukrajna második legnagyobb városát, Harkovot. A külvárosban több épület is megsérült, valamint az infrastruktúrában is károk keletkeztek. Nem ez volt az egyetlen támadás a város ellen. Hajnalban S-300-as rakétával lőtték az oroszok a Sevcsenkovszki negyedet, amely során lakóépületek ablakai törtek be többek között. Halottakról nem érkezett jelentés, többen megsérültek. 

13:43
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszországba is kerülhetett a felrobbanó adóvevőkből

A Mash arról számolt be, hogy a Libanonban felrobbanó adóvevők a japán ICOM gyártótól származnak, pontosabban a v82-es modellről van szó. Ezeket akár Oroszországba is meg lehet rendelni a különböző internetes oldalakon, ráadásul rendkívül olcsóak, csak 6 ezer rubelbe, 23 ezer forintba kerülnek. 

15:12
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint közeleg az atomháború

Az orosz Állami Duma elnöke, Vjacseszlav Volodin szerint az Egyesült Államok, Franciaország és Németország vezetőinek cselekedetei nukleáris háborúhoz vezethetnek utalva arra, hogy ezen országok vezetői már arról tárgyalnak: nagy hatótávú fegyvereket küldenek Kijevnek. Szerinte mindez tragikus helyzetet idézhet elő, kitörhet a világháború, ami ezúttal már atomháború is lesz egyben.

16:02
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb súlyos orosz csapás

Csapást mért az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) különleges rádiókommunikációs központjára és ukrajnai repülőterek kritikus infrastrukturális létesítményeire - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés Heorhijivka település elfoglalása mellett a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen számolt be előretörésről. A harkivi és a donyecki régióban 13-ban nevezte meg az orosz erők által visszavert ellentámadások számát, Kurszk megyéből pedig több támadási, és három - a határon át tervezett - betörési kísérlet meghiúsításáról adott számot. A "különleges hadművelet" övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint 1900 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszk irányában pedig több mint háromszáz.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között három tábori lőszerraktárt, két német Marder gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet, három 155 milliméteres önjáró és öt vontatott tarackot, továbbá 46 drónt.

16:36
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnában támadták meg Zelenszkijt

Serhij Rahmanin, az ukrán biztonsági tanács tagja szerint az ukrán parlament felsőháza gyakorlatilag az elnöki hivatal részévé vált, elvesztette minden funkcióját és már csak „dobként” működik, ami teljesíti Zelenszkij utasításait. Kiemelte, hogy az országban zajló háború meggyengítette az elnök pártját is, sokan elmenekültek az országból, mások visszaadták a mandátumokat, tehát egységről nem lehet beszélni.

Kiemelte, hogy az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszki számára a katonai vezetők leváltásá egyfajta sport lesz. Gyakran pedig az elbocsájtások, lefokozások meglepőek, hiszen a leggyengébben teljesítő tisztek továbbra is a posztjukon vannak. 


 


 

17:57
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Berlin több mint húsz Leopard harckocsit adott át Ukrajnának

Németország Dániával együtt 22 darab újabb Leopard 1 A5-ös harckocsit adott át Ukrajnának egyebek mellett az újabb katonai segélycsomagban - hozta nyilvánosságra a német szövetségi kormány a honlapján közzétett sajtóközleményben, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szemlézett. A csomag a harckocsik mellett tartalmaz még 61 ezer darab 155 milliméter kaliberű lőszert, három GEPARD önjáró légvédelmi löveget pótalkatrészekkel, 10 darab MG3-as géppuskát ötszáz tartalék csővel, két légtérfigyelő radart, valamint különféle katonai járműveket, drónokat, aknamentesítő és egyéb műszaki eszközöket. A német kormány rámutatott arra, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta Németország mintegy 5,2 milliárd euró értékben biztosított Ukrajnának anyagi támogatást és haditechnikai felszerelést. Emellett több mint tízezer ukrán katona vett részt katonai kiképzésen Németországban írta az MTI. 

19:29
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonai hírszerzés rádióközpontjára mért csapásról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Csapást mért az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) különleges rádiókommunikációs központjára és ukrajnai repülőterek kritikus infrastrukturális létesítményeire - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.Az orosz hadijelentés Heorhijivka település elfoglalása mellett a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen számolt be előretörésről. A harkivi és a donyecki régióban 13-ban nevezte meg az orosz erők által visszavert ellentámadások számát, Kurszk megyéből pedig több támadási, és három - a határon át tervezett - betörési kísérlet meghiúsításáról adott számot. A "különleges hadművelet" övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint 1900 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszk irányában pedig több mint háromszáz - közölte az MTI.

04:52
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!