A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Terebélyesedő dioxin-botrány<br/>

Vágólapra másolva!
Tíz nappal az általános választások előtt átalakította a csirke-botrány miatt kormányát a belga miniszterelnök. Számos országban, például Hollandiában, Németországban és Oroszországban pedig már vagy betiltották, vagy fontolgatják a belga csirkehús importjának felfüggesztését.
Vágólapra másolva!

Jean-Luc Dehaene azután kényszerült erre a lépésre, hogy a csirkefertőzési botrány miatt lemondott két minisztere, a mezőgazdasági és kisvállalkozási ügyekkel foglalkozó Karel Pinxten, illetve a közegészségügyért és nyugdíjakért felelős Marcel Colla. A mezőgazdasági tárcát az eddigi költségvetési miniszter, Herman van Rompuy, az egészségügyit Luc van den Bossche belügyminiszter vette át. Dehaene egyúttal miniszterré nevezett ki két államtitkárt, a fejlesztési ügyekkel foglalkozó Reginald Moreelst, valamint a nyugdíjakkal és környezetvédelemmel foglalkozó Jan Peeterst.
Az új szerepkörű miniszterek egyike, van den Bossche máris határozott arról, hogy meghosszabbítja az ideiglenesen június elsejéig elrendelt tilalmat. Várható az is, hogy tovább szélesítik a betiltott termékek listáját: jelenleg a csirke- és tojásszármazékok állnak nagykereskedelmi és kiviteli tilalom alatt. A belga csirkefertőzéssel foglalkozik egyebek mellett szerdán az Európai Unió végrehajtó szerve is. Az EU állat-egészségügyi bizottságának brüsszeli ülésén a német kormány a leghatározottabban támogatni kívánja azt az előterjesztést, amely megtiltaná belga eredetű, 1999. január 15. és június 1. között készült csirkehús és tojás forgalomba hozatalát.
Belga lapértesülés szerint a várakozásokkal ellentétben mégsem várható általános kiviteli EU-embargó az ország szárnyasai és tojásai ellen. Megtiltják viszont az eddig tenyészett csirkék és tojások árusítását.


Az érintett belga termékeket ugyanakkor egyre több országban utasítják el. Legutóbb a szomszédos Hollandia, illetve Oroszország jelentette be, hogy belga csirkét egyelőre nem visz be és nem árul területén.

A német tartományi hatóságok - nem várva be Bonn utasítását - megkezdték a gyanúsnak ítélt élelmiszerek kivonását a forgalomból. Szász-Anhalt tartományban két tonna, Belgiumból érkezett baromfihúst foglaltak le, Türingia és Rajna-Pfalz hatóságai belga szárnyastermékeket vontak ki a forgalomból.

Oroszországban betiltották a belga csirkehús árusítását a dioxinmérgezés miatt - jelentette be szerdán Moszkvában Vjacseszlav Avilov orosz főállatorvos. Az orosz tisztiorvosok utasítást kaptak, hogy a határon, a raktárakban, a piacokon és az üzletekben is kobozzák el és semmisítsék meg a Belgiumból származó csirkehúst. Feladatuk tisztázni azt is, mennyi belga csirkehús kerülhetett ki a nagyfelhasználókhoz, a feldolgozó üzemekhez és a közétkeztetésbe, és meg kell akadályozniuk élelmiszerként való fogyasztását. Az orosz piac sajátosságai miatt azonban nem kizárt, hogy mérgezett csirkehús hamis okmányokkal is bejuthat Oroszországba, és az olcsóbb áru valószínűleg nagy érdeklődést váltana ki a vásárlók körében. Ezért az orosz állategészségügyi szolgálat azzal a kéréssel fordult az Európai Unió élelmiszeripari bizottságához, hogy eleve tiltsa meg a dioxinnal mérgezett baromfihús exportját.

(MTI)

Ajánló:

Hivatalos jelentés

Korábban:

A botrány kezdete

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!