Prága félve készül az IMF és a Világbank közgyűlésére<br/>

Vágólapra másolva!
A cseh főváros közlekedési csődtől és utcai összecsapásoktól tartva készül az IMF és a Világbank szeptemberi közgyűlésére. A lakosokat az érintett kerületekben figyelmeztették, hogy óvatosan menjenek a konferencia idején az utcára, az iskolákban szünetet rendeltek el és a helyi vállalatok is szabadságra küldik dolgozóikat.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint egy hónap van hátra az IMF és a Világbank prágai közgyűléséig, és a cseh fővárosban még csak most kezdődnek igazán a viták arról, hogy vajon jó lesz-e nekik ez a gazdasági olimpia.

Ez lesz talán az eddigi legnagyobb nemzetközi összejövetel a túl sok elsőrangú szállodával, étteremmel és konferenciaközponttal még mindig nem dicsekvő város történetében. Ha ehhez hozzávesszük a közgyűléstől várható közlekedési csődöt és a valószínű utcai összecsapásokat a rendőrök és a globalizáció-ellenes külföldi tüntetők között, akkor nem meglepő, hogy a csehek újabban kevésbé büszkék és sokkal inkább aggódnak.

A szeptember 18-án kezdődő találkozóra mintegy 30 ezer nemzetközi vendég várható. A kormánypropaganda szerint a találkozó nagyban javítja majd az ország arculatát. A kormány álláspontját a Deloitte and Touche tanulmányára alapozza, amely szerint Prága az elkövetkező években a konferenciaturizmus és általában az idegenforgalom nagy növekedésére számíthat az IMF/Világbank-közgyűlés hozta publicitás nyomán.

Kissé alacsonyabb szinten azonban máshogyan látszanak a dolgok. A legjobban érintett prágai kerületek önkormányzatai levélben figyelmeztették a lakosokat, hogy a legjobban teszik, ha a közgyűlés idejére elutaznak hazulról, de semmi esetre se menjenek ki az utcára, ha tüntetés zaját hallják a közelből.

A prágai iskolákban tanítási szünet lesz a közgyűlés idején, és a helyi vállalatok is szabadságra küldik dolgozóikat. Egyelőre csak a helyi üvegkereskedelem lendül fel: az intézmények, vállalatok többsége már előre megrendelte a tartaléküveget, a tüntetések közben betörő ablakok, kirakatüvegek pótlására.

Václav Havel elnök az előkészületek alatt személyesen is nyilatkozni kényszerült, melyben megnyugtatta az állampolgárokat, hogy nem katasztrófára készül a főváros.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!