Jugoszláv pilóta kiadását kérik Magyarországtól a horvátok<br/>

Vágólapra másolva!
Múlt csütörtökön a röszkei határátkelőnél őrizetbe vettek a magyar hatóságok egy jugoszláv pilótát. A pilóta ellen nemzetközi körözést adtak ki, mivel 1992-ben lelőtt egy helikoptert a horvátországi Varazdin (Varasd) közelében. A helikopteren utazók - az Európai Közösség öt megfigyelője - életüket vesztették. Emir Sisics pilótát távollétében 20 év börtönre ítélték Horvátországban.
Vágólapra másolva!

Horvátország kérni fogja Magyarországtól annak a jugoszláv pilótának a kiadását, akit Interpol-körözés alapján vettek őrizetbe a magyar hatóságok a múlt csütörtökön a röszkei határátkelőnél.

Sanja Pirsl, a horvát igazságügyi minisztérium szóvivője szerdán Zágrábban bejelentette, hogy már készül a kiadásra vonatkozó horvát kérelem, amelyet időben el fognak juttatni a magyar hatóságokhoz. Pirsl emlékeztetett arra, hogy az európai előírások szerint az őrizetbe vételtől számított 40 napig lehet kérni a gyanúsítottak kiadását. "A horvát kérelmet bizonyosan időben el fogjuk küldeni" - mondta a szóvivő.

Emir Sisic jugoszláv pilótát a varasdi (Varazdin) bíróság távollétében 20 év szabadságvesztésre ítélte. A vád ellene, hogy 1992-ben a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) pilótájaként vadászgépével e város közelében lelőtt egy helikoptert, amelyen az Európai Közösség megfigyelői voltak. A helikopteren tartózkodó 5 megfigyelő életét vesztette. Horvátország a pilótával szembeni varasdi ítélet után adott ki nemzetközi körözést az Interpolon keresztül Sisic őrizetbe vételére.

Zágrábban emlékeztettek arra, hogy a jugoszláv hadsereg kedden bejelentette: a megfelelő intézményeken keresztül kérni fogja Magyarországtól Sisic szabadon engedését.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!