Amerika és Kína megegyezett a kémrepülőgép visszaadásának tervéről <br/>

Vágólapra másolva!
Egybehangzó kínai és amerikai közlés szerint a két ország tárgyalóküldöttségei megegyeztek a több mint két hónapja Kínában veszteglő EP-3 amerikai kémrepülőgép szétszerelése és visszaadása ügyében. A visszaadás technikai részleteit még nem hozták nyilvánosságra, de elképzelhető, hogy egy óriás Antonov-124 típusú teherszállító gépet használnak fel erre a célra.
Vágólapra másolva!

Szun Ju-hszi kínai külügyi szóvivő csütörtökön bejelentette, hogy a felek szerdai pekingi megbeszélésükön megegyeztek a gép szétszerelésének és visszaadásának technikai részleteiben, és reményét fejezte ki, hogy a két ország kapcsolatai mielőbb visszatérnek a normális kerékvágásba. Bár a kínai illetékes nem szólt arról, hogy miként szállítják el a gép darabjait, Craig Quigley ellentengernagy, a Pentagon szóvivője még kedden utalt arra, hogy egy óriás Antonov-124 típusú teherszállító gépet használnak fel e célra.

Az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének szóvivője megerősítette az AFP-nek, hogy a múlt héten Kínába érkezett négy amerikai technikusnak sikerült kidolgoznia kínai kollégáival egy tervet az EP-3 visszaadására. Az amerikai szakértők a gép visszaadásának lebonyolításáig Kínában maradnak.

Az amerikai kémrepülőgép április 1-jén ütközött össze Kína déli partjainál egy kínai vadászgéppel, és azóta Hajnan szigetén egy katonai támaszponton vesztegel. A kínai hatóságok 11 napig fogságban
tartották a gép 24 főnyi legénységét. Az ügy a két ország történetében példátlan diplomáciai bonyodalmat okozott. Kína ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Államok bocsánatot kérjen az ütközésben meghalt kínai pilóta halála miatt, és ismerje el, hogy a gép engedély nélkül szállt le Hajnanon. Washington azt kérte, hogy a helyszínen megjavíthassák az orrán és a légcsavarain megsérült gépet, Peking azonban ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a gép felszállása kínai légtérben megalázó lenne az ország számára. A két ország viszonyát tovább mérgezte, hogy George Bush amerikai elnök az elmúlt tíz év legnagyobb fegyvereladására tett ígéretét Tajvannak, hogy a Peking által "lázadó tartománynak" tekintett sziget meg tudja magát védeni egy, a szárazföld felől érkező támadással szemben.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről