Húszezer izraeli telepes tüntetett Sharon és a tűzszünet ellen <br/>

Vágólapra másolva!
Húszezer telepes tüntetett Sharon "gyengekezűsége" és a tűzszüneti megállapodás ellen Jeruzsálemben. A telepesek összecsaptak a palesztínokkal és felgyújtottak néhány épületet. Az izraeli védelmi minisztérium a pénteki tel-avivi bombamerénylet miatt, a megszállt területek köré vont blokád feloldását az izrael-ellenes támadások beszüntetéséhez kötötte. A konfliktus megoldása érdekében a CIA igazgatója is közvetít az izraeliek és a palesztínok között.
Vágólapra másolva!

Több ezer izraeli telepes tüntetett Nyugat-Jeruzsálem utcáin. A rendőrségi becslések szerin a 20 ezer fős tömeg a palesztin célpontok ellen válaszcsapásokat követelt és felszólította Sharont tartsa be keményvonalas választási ígéreteit.

A pénteki tel-aviv-i diszkó elleni bombamerénylet miatt az izraeli hadsereg lezárta a nyugati megszált területeket és Gázát. A palesztin-izraeli tűzszüneti tárgyalások akkor gyorsultak meg amikor beszállt a közvetítésbe CIA igazgatója, George Tenet is. Ez azt jelzi, hogy a Bush adminisztrációt is aggasztja az újbóli közel-keleti konfliktus.

Tenet találkozott az egyiptomi elnökkel, Mubarakkal is. Sharonnal és Arafattal történő talákozójától azt várja, hogy erőfeszítései nyomán hivatalos tűzszünet is lesz.

Sharon szerint az általa képviselt mérsékelt politika eredményekhez vezethet Izrael számára. Az izraeli keményvonalasok viszont gyengeséggel vádolják Sharont. A BBC jeruzsálemi tudósítója szerint ezek a vélemények kisebbségben vannak és a kormány továbbra is élvezi a lakosság többségének támogatását.

A Sharon ellen tüntető telepesek kora reggel, elmentek a megszállt területeket elválasztó rámpákig, ahol egy zsidő csecsemő súlyosan megsérült a palesztinok kődobálása következtében. Ezt követően a telepesek megtámadták az ottani palesztínokat és felgyújtottak néhány épületet.

Az izraeliek közölték, döntöttek a Palesztín területek köré vont blokád enyhítéséről, és engedélyezték az élelmiszer és üzemanyag bejutását. Az izraeli védelmi miniszter közleménye szerint a blokád teljes feloldásának legfontosabb feltétele az Izrael-ellenes támadások beszüntetése.

Az eddigi minimális üzemanyagellátás azonban nem elegendő az elmúlt napokban kialakult üzemanyag hiány leküzdésére. Számos élemiszer-szállító teherautó haladt át a blokádon, ami azt jelzi , hogy az ellátás blokád alatt sem szünetelt teljesen.

Egyelőre úgy tűnik, hogy tűzszünet állt be, annak ellenére, hogy további összecsapások várhatóak. A jelentések szerint 13 palesztin diák sebesült meg az izraeli rendőrökkel történt összecsapásban Ramallah közelében. A palesztínok az útelzárások ellen tüntettek, melyek megakadályozták őket abban, hogy eljussanak a Bir Zeit-i egyetemre.

Ajánló:

Korábban:

(2001.06.06.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről