Öngyilkosságnak álcázták 15 Falunkung-tag meggyilkolását

Vágólapra másolva!
A kínai Falunkung szekta cáfolta, hogy tíz tagja öngyilkosságot követett el egy északkelet-kínai munkatáborban. Állítólag a kényszertábor őrei kínozták halálra a szekta 15 fogva tartott tagját.
Vágólapra másolva!

A kínai Falunkung szekta cáfolta szerdán, hogy tíz tagja öngyilkosságot követett el egy északkelet-kínai munkatáborban. New Yorkban kiadott közleménye szerint nem öngyilkosságokról, hanem gyilkosságokról van szó: a munkatábor őrei halálra kínozták a szekta több fogva tartott tagját. A közlemény szerint nem tíz halálesetről van szó, amint egy hongkongi emberi jogi szervezet jelezte kedden, hanem tizenötről.

Az Egyesült Államokban alapított, de a legnagyobb mértékben Kínában elterjedt szekta New York-i közleménye azt állítja: a felsőbb hatóságok felhatalmazták a Harbin melletti Vancsia "javító-nevelő munkatábor" (azaz kényszermunkatábor) őreit, hogy kínzásokkal kényszerítsék a Falunkung fogva tartott híveit hitük elhagyására. - A felsőbb hatóságok utasították a tábor személyzetét arra is, hogy öngyilkosságnak álcázza a gyilkosságokat - állította közleményében a szekta New York-i szervezete.

Egy, a szóban forgó munkatábor ügyeiben jártas kínai illetékes megerősítette, hogy a Falunkung több híve meghalt a Vancsia táborban, de a halálesetek körülményeiről és okairól nem volt hajlandó felvilágosítást adni.

A buddhista és a taoista vallás elveit hagyományos kínai légzőgyakorlatokkal és meditációs gyakorlatokkal ötvöző, viszonylag új keletű vallás rohamos gyorsasággal gyűjtött magának híveket Hongkongban és a Kínai Népköztársaság egész területén. A kommunista hatóságok kezdetben ügyet sem vetettek rá, de amikor a Falunkung több ezer tagja tüntetést rendezett 1999 nyarán Peking belvárosában, a volt császári palotaegyüttes egyik szárnyánál, amely jelenleg a kommunista párt és az állam legfőbb vezetőinek lakhelye, a hatóságok azonnal betiltották a szekta működését. Azóta a Falunkung több ezer hívét zárták kényszermunkatáborba.

(MTI)

Korábban:

Falunkung-hívek csoportos öngyilkosságot követtek el

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről