A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Közös izraeli-palesztin nyilatkozat megbékélésre szólít fel

Vágólapra másolva!
Izraeli és palesztin politikai személyiségek és tekintélyes értelmiségiek közös nyilatkozatban szólították fel szerdán népeiket, hogy vessenek véget a vérontásnak.
Vágólapra másolva!

A közös nyilatkozat 51 aláírója között volt izraeli részről három korábbi miniszter - köztük Joszi Beilin és Hájim Oron, palesztin részről pedig három hivatalban levő kormánytag, köztük Jasszer Abed Rabbo tájékoztatási miniszter. A neves értelmiségiek közül Ámosz Oz és Ábrahám Jehosua izraeli írókat, illetve Háfez al-Barguti palesztin lapszerkesztőt említik név szerint a hírügynökségek.

Az aláírók szerint a válság megoldásának kulcsa a megfelelő ENSZ-határozatok végrehajtása a "területért békét" elv alapján. A rendezés nyomán létre kell jönnie a palesztin államnak, Izraelnek vissza kell vonulnia az 1967 júniusi határok mögé, s mindkét állam fővárosa Jeruzsálem kell hogy legyen - áll a nyilatkozatban.

A palesztin felkelés (intifáda) szeptemberi kezdete óta ez volt az első ilyen jellegű, megbékélésre szólító közös nyilatkozat. E nyilatkozattal egyidejűleg hozta nyilvánosságra a palesztin Vörös Félhold szervezet a maga statisztikáját a múlt év szeptembere óta tartó izraeli-palesztin összecsapások áldozatairól. E kimutatás szerint több mint hétszáz ember vesztette életét a csatározásokban, közülük 562 a palesztin, és több mint 140 az izraeli. A sebesült palesztinok száma a Vörös Félhold szerint 14 850. Az izraeli hadsereg által közölt legutóbbi adat szerint 135 az izraeli halálos áldozatok száma és 1360 az izraeli sérülteké.

Jasszer Arafat palesztin elnök az izraeli felet hibáztatta szerdán Javier Solana előtt az erőszak fennmaradásáért. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott gázai tárgyalásán kijelentette: nehéz az intifáda beszüntetésére kérnie népét, miközben Izrael folytatja "az orgyilkosságok politikáját". Arafat feltehetőleg arra célzott, hogy az izraeli hadsereg néhány órával korábban megölte a Hamász radikális palesztin szervezet nábluszi csoportjának vezetőjét.

Solana az EU nevében támogatást ígért a találkozón a térségben uralkodó feszültség enyhítésére kidolgozott Mitchell-terv valóra váltásához. Kifejtette: az EU álláspontja szerint elősegítené az izraeli-palesztin tűzszünet megszilárdulását, ha nemzetközi megfigyelők érkeznének a térségbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!