Nem csillapodnak a harcok Macedóniában

Vágólapra másolva!
Hat macedón civilt raboltak el az albán szakadárok egy Tetovo közelében fekvő faluból, miközben a városban kiújultak a harcok az UCK és a macedón biztonsági erők között.
Vágólapra másolva!

A hat személyt, köztük egy 74 éves férfit Lesok faluból rabolták el. A szkopjei kormány válságközpontja tájékoztatta az esetről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint a NATO helyi misszióját is. Két napon belül ez a második ilyen akció: kedden öt embert raboltak el ugyanezen a környéken, de őket másnap már szabadon engedték. Közülük hármat a kumanovói kórházban ápolják az elszenvedett bántalmazások miatt.

Tetovóban közben ismét összecsapások voltak az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) és a macedón biztonsági erők között. Szemtanúk szerint egy rendőr megsebesült. Ezzel egy időben ismét lezárták a Tetovo és Szkopje közötti gyorsforgalmi utat, mert a lázadók robbanó szerkezeteket halmoztak fel itt és rendőrségi jelentés szerint működésbe is akarták őket léptetni, hogy úttorlaszokat képezzenek. Borisz Trajkovszki macedón elnök csütörtökön felmentette tisztségéből a hadsereg vezérkari főnökét az egy katonai konvoj elleni szerdai UCK-merényletet követően.

A bolgár külügyminisztérium csütörtöki közleményében elítélte a gyilkos akciót, egyben aggodalmát fejezte ki a macedóniai feszültség újabb eszkalációja miatt, amely veszélyezteti a szembenálló felek közötti békemegállapodást.

Korábban:

Nem csökken a feszültség Macedóniában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről