Tagadja a vajdasági politikus, hogy tankokkal fenyegetőzne

Vágólapra másolva!
Tagadja a vajdasági szerb politikus, hogy tankokkal fenyegette volna politikai ellenlábasait. A tartományi kormány alelnöke szerint szavait félremagyarázták, hogy pártját lejárassák.
Vágólapra másolva!

Rade Marinkov, a vajdasági tartományi kormány alelnöke tagadta, hogy azt mondta volna: "tankokat küldene a vajdasági autonómiakövetelőkre". Marinkov a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) tagja. A pártot Vojislav Kostunica jugoszláv elnök vezeti.

Marinkov a Glas Javnosti című lapnak kijelentette: "Amikor nemrég nem hivatalos beszélgetésen szó volt a vajdasági kérdés nemzetközivé tételéről, akkor csak arra figyelmeztettem: eddig a Balkánon eddig minden ilyen kísérlet azzal járt, hogy tankok jelentek meg az adott ország nemzetgyűlése előtt, azoknak a tankjai, akiktől kérték a beavatkozást".

A politikus szerint a sajtóban merőben más értelmet kapott az elhangzott mondat, amelyet ráadásul szégyentelenül kibővítettek, és politikai leszámolásra, valamint a DSS elleni összehangolt támadásra használják.

A múlt héten jelent meg a hír, hogy Marinkov néhány politikus és újságíró társaságában azt mondta: "tankokat fog kérni Kostunicától a vajdasági szeparatisták ellen, s akik ezt túlélik, azokkal személyesen, késsel fog leszámolni".

Nenad Canak, a Tartományi Képviselőház elnöke - a vajdasági autonómia-törekvések egyik vezéregyénisége - ezután nyílt levelet intézett Kostunica jugoszláv elnökhöz, és abban fasiszta fenyegetésnek minősítette Marinkov kijelentését. Canak követelte, hogy Kostunica nyilvánosan határolja el magát Marinkov kijelentéséitől, és követelje kizárását a pártból.

A vajdasági magyar politikusok higgadtan reagáltak az állítólagos kijelentésre. Pásztor István, a VMSZ elnökségi tagja komoly politikusnak mondta Marinkovot, akinek a szájából aligha hangozhattak el ilyen kijelentések.

Július végén három vajdasági székhelyű párt - közöttük a Kasza József vezette Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) - a tartomány jogállásáról való sürgős tárgyalást követelt a Szerbiában kormányzó DOS párttömörüléstől. Kasza kijelentette, hogy a tartomány kérdését nemzetközi színtérre viszik, ha a DOS-ban elutasítják követeléseiket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről