Az Arafat-Peresz találkozó előkészületei

Vágólapra másolva!
Folytatódik a vasárnapi Arafat-Peresz találkozó előkészítése, bár a meghirdetett tűzszünet ellenére Izrael és a palesztinok ismét összecsaptak. A palesztinok többek között azt követelik Izraeltől, hogy ne létesítsen ütközőzónát a ciszjordániai területek mentén.
Vágólapra másolva!

A palesztin fegyveresek másfél órán át tartó tűzpárbajt vívtak a harckocsiktól támogatott izraeli katonákkal a ciszjordániai Beit Dzsala közelében. A gépfegyverekkel vívott tűzpárbaj kis megszakításokkal másfél órán át tartott. A lövöldözésbe a közeli Aida menekülttáborban élő palesztinok is bekapcsolódtak. Sebesülésekről nem érkezett hír.

Az incidens az Arafat által meghirdetett tűzszünet újbóli megsértése volt. Colin Powell amerikai külügyminiszter pénteken telefonon igyekezett rávenni a feleket a fegyvernyugvás betartására.

Ariel Saron izraeli kormányfőtől azt kérte: Izrael tegyen lépéseket a palesztinok életkörülményeinek javítására, Jasszer Arafat palesztin elnöknek pedig azt mondta: tegyen érdembeni intézkedéseket a tűzszünet betartásáért.

A harcok ellenére folytatódnak Jasszer Arafat palesztin vezető és Simon Peresz izraeli külügyminiszter vasárnapi találkozójának előkészítése. A találkozót Arafat jelentette be még pénteken, Rámalláhban.

A jelentések szerint az izraeli diplomácia vezetője szombat este találkozik Szaeb Erakat palesztin főtárgyalóval és Ahmed Korei parlamenti elnökkel.

Az AFP azonban úgy értesült, hogy Peresz csak 48 órás nyugalom után hajlandó találkozni Arafattal.

Jasszer Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter szerint négy alapvető feltételnek kell ahhoz teljesülnie, hogy sikeres legyen a tervezett Peresz-Arafat találkozó. "Az izraeli hadseregnek fel kell oldania a palesztin települések köré vont blokádot, pontosan rögzíteni kell a Mitchell-jelentés és a Tenet-féle akcióterv megvalósításának programját, amelyhez megfelelő nemzetközi részvételt kell biztosítani" - mondta a miniszter. (George Mitchell volt amerikai szenátor tervet dolgozott ki a béketárgyalások újraindítására, George Tenet, a CIA főnöke pedig a tűzszünet feltételeit munkálta ki.)

A dokumentum szerint Izraelnek ezeken túl lehetővé kellene tennie a kelet-jeruzsálemi palesztin intézmények, egyebek között a Kelet Háza (Orient House), a Palesztin Felszabadítási Szervezet félhivatalos központjának újranyitását, valamint le kellene mondania a ciszjordániai területek mentén tervezett ütközőzóna felállításáról.

Arafat Dzsiddában

Arafat rövid látogatásra a szaúd-arábiai Dzsidda városába érkezett, ahol találkozott Fahd bin Abdel-Aziz királlyal és Abdallah bin Abdel-Aziz trónörökössel. A tanácskozás témája a Közel-Keleten zajló események és a palesztin területek helyzete volt. A találkozón a szaúd-arábiai király kiemelte: Rijád támogatja a palesztin nép ügyét mindaddig, amíg nem teljesül a palesztinok kívánsága, és létre nem jön független államuk Jeruzsálemmel, mint fővárossal.

Korábban:

Nincs döntés az Arafat-Peresz találkozóról

Elutasítja a tűzszünetet a Hamász és az Iszlám Dzsihád

A tűzszünet betartására utasított Arafat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről