A NATO bizonyítottnak látja, hogy bin Laden áll a merényletek mögött

Vágólapra másolva!
A NATO állandó tanácsa keddi ülésén úgy döntött: az Egyesült Államok immár egyértelmű bizonyítékokkal szolgált arra, hogy a szeptember 11-i példátlan terrorista támadásokat külső erők intézték nagyvárosai ellen. George Robertson NATO-főtitkár közölte: a bizalmasan kezelt dokumentumok azt is világosan bizonyítják, hogy milyen egyéb terrorista tevékenységet folytat az al-Kaida és milyen kapcsolatok fűzik pártfogójához, az afganisztáni tálib rendszerhez. A bizonyítékokat Magyarország is megkapta. "A bemutatott bizonyítékokat mi is meggyőzőnek tekintjük" - áll a Külügyminisztérium közleményében
Vágólapra másolva!

Lord Robertson főtitkár kijelentette, hogy a támadást "a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye alapján kell kezelni, amely kimondja, hogy ha valamelyik európai vagy észak-amerikai szövetségest támadás éri, azt valamennyiük elleni támadásnak tekintik".

Bizonyítékok az USA elleni támadásról és más terrorcselekményekről

A tanács ülésén Francis X. Taylor nagykövet - aki a terrorizmus elleni intézkedések koordinátora az amerikai külügyminisztériumban - olyan bizonyítékokat mutatott be, amelyek Robertson szerint kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a szeptember 11-i támadásokat az Oszama bin Laden vezette al-Kaida szervezet emberei hajtották végre. A bizalmasan kezelt dokumentumok azt is világosan bizonyítják, mondta Robertson, hogy milyen egyéb terrorista tevékenységet folytat az al-Kaida és milyen kapcsolatok fűzik pártfogójához, az afganisztáni tálib rendszerhez.

Az amerikai kormány ezzel egyidejűleg a szövetségesek kormányainak is bemutatja a bizonyítékokat. A főtitkár megismételte, hogy az Egyesült Államok számíthat 18 szövetségesének teljes támogatására a terrorizmus elleni hadjáratban, de kitért az olyan kérdések elől, hogy ezután milyen önvédelmi hadművelet vagy válaszcsapás készül. Annyit mondott, hogy az amerikai kormány még most alakítja ki terveit és továbbra is konzultál szövetségeseivel. Tőle függ, hogy milyen katonai és egyéb intézkedésekkel válaszol a terrorista támadásra, s ebből mihez kéri szövetségesei részvételét.

A partnereket már tájékoztatták

Délután összeül az Euro-Atlanti Partnerségi Tanács, és ott a NATO 27 partner országának képviselőit is tájékoztatják az amerikai kormány által bizalmas jelleggel előadott bizonyítékokról.

Bár az Egyesült Államok kezdetektől fogva Oszama bin Ladent gyanúsította a merényletek megszervezésével, bizonyítékokat eddig nem tárt a nagyvilág elé. Hétfőn azonban elkezdte szétküldeni nagykövetségein keresztül legközelebbi szövetségeseihez a dokumentumokat. Colin Powell külügyminiszter ugyanis - miután megtekintette a bizonyítékokat - azt mondta, hogy azok tökéletesen meggyőzőek.

Először tehát Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália kapja meg a bin Laden elleni bizonyítékokat. Ezután a NATO-tagok és Japán, valamint Dél-Korea kormányaihoz juttatják el ezeket. Majd harmadik körben bármelyik állam kérheti a bizonyítékokat. Igaz, mindegyik körben megszűrik a dokumentumokat, így a pontos adatok, helyszínek közül többet már nem juttatnak el a NATO-tagországok kormányainak sem, a többiek pedig még kevesebb konkrétumról értesülhetnek.

Magyarország is megkapta a bizonyítékokat

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is megkapta ma a bizonyítékokról szóló dokumetumot, amiről tájékoztatást adtak a Külügyminisztériumban.

"A bemutatott bizonyítékokat mi is meggyőzőnek tekintjük. Ismét teljes szolidaritásáról biztosítottuk az Egyesült Államokat és megerősítettük kétoldalú és NATO szövetségesi támogatásunkat a támadást elszenvedett szövetségesének. Készek vagyunk teljesíteni a NATO Tanács szeptember 12-i döntésével összhangban vállalt, az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkében foglalt kötelezettségét. A korábban átadott amerikai kérésnek megfelelően az Országgyűlés már felhatalmazta a Kormányt arra, hogy az amerikai légierő számára tegye lehetővé az új nevén Tartós Szabadság művelet keretében a magyar légtér és repülőterek használatát" - áll Martonyi János külügyminiszter közleményében.

A bizonyítékok

Tegnap a Guardian arról számolt be, hogy az amerikai nyomozók úgy vélik: megtalálták a kapcsolatot a terroristák és a merényleteket kitervelésével gyanúsított Oszama bin Laden szaúdi milliárdos között. Bin Laden egyik Egyesült Arab Emírségekben élő közvetlen tanácsadója különböző összegeket utalt át a gépeltérítőknek.

Az átutalásokra szeptember 8-9-én került sor. Szaid sejk, akit Musztafa Mohamed Ahmad néven is ismernek, Dubaiból Ahmad néven Floridába folyósított pénzt Mohamed Attának, az egyik gépeltérítőnek. A terrorista ugyanerre a számlára később pénzt küldött vissza, a nyomozók szerint ez volt az úgynevezett felhasználatlan alap. Az al-Kaida minden terrortámadásra nagyobb összeget küld, ugyanakkor szigorúan elszámoltatja a merénylőket.

Szaid sejk akkor lett bin Laden közvetlen pénzügyi tanácsadója, amikor a terrorista-milliárdos Szudánban élt. Jelenleg is bin Laden terrorszervezete, az al-Kaida kincstárnoka. A nyomozók szerint ezzel már egyértelmű bizonyíték van arra, hogy bin Laden áll a merényletek mögött. Eddig csak közvetett bizonyítékok - például e-mail üzenetek - áltak az FBI rendelkezésére - írta a Guardian. Az Egyesült Államokban elrendelték az összes olyan számla befagyasztását, amelyet Ahman néven nyitottak meg. Emellett 25 olyan személy és szervezet számláit is befagyasztották, akik és amelyek az al-Kaidához köthetők. A nyomozók egyre biztosabbak abban, hogy Mohamed Atta volt a 19 gépeltérítő vezetője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről