A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Belgiumban feljelentették Fidel Castrót

Vágólapra másolva!
Az emberiség elleni bűntettek címén keresetet nyújtott be kilenc kubai emigráns Fidel Castro kubai elnök ellen egy belgiumi bíróságnál.
Vágólapra másolva!

Korábban Szaddám Huszein iraki elnök és Ariel Saron izraeli kormányfő ellen tettek feljelentést hasonló jogcímen, kihasználva azt a világon egyedülálló, 1993-ban elfogadott törvényt, amelynek értelmében a belga bíróságok illetékessége egyetemes bizonyos bűntettek esetében. A panaszt tevők közül heten az Egyesült Államokban, ketten Belgiumban élnek. Köztük van José Basulto, annak a "Brothers to the rescue" (a mentés testvérei) nevű szervezetnek az elnöke, amely a Miami-öbölön át menekülő kubaiaknak nyújt segítséget, és amelynek egy repülőgépét 1996 februárjában lelőtte a kubai légierő.

A 86 éves José de Sosa Chabau, egy konzervatív lap egykori főszerkesztője a belga sajtó előtt mesélte el, hogy milyen körülmények között tartották fogva és kínozták meg a kubai börtönökben 1960 és 1980 között. Larry Klaymon, a kubai emigránsok jogi tanácsadója szerint "Fidel Castro a hatalomra jutása óta eltelt több mint 40 évben több mint 100 ezer honfitársát ölette meg".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!