Halottak Kabulban - első kárfelmérések

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok támadása után a Reuters szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy jó néhányan meghaltak Afganisztán fővárosában, Kabulban. A tálibellenes Északi Szövetség szóvivője ugyanakkor azt állította, hogy a légi csapások pontosak voltak, és nem érkezett jelentés polgári áldozatokról. A nap felkeltével és a kijárási tilalom lejártával Kabul lakosai előbújtak otthonaikból és idegesen próbálták felmérni a károkat, egyelőre sehonnan sem érkeztek pontos listák a károkról.
Vágólapra másolva!

A támadások első éjszakája után szinte még lehetetlen megmondani, hogy mekkora károk keletkeztek és mennyi a sebesültek száma Afganisztánban. Szemtanúk vallomása szerint azonban máris számos holttest fekszik Kabul utcáin. "Emberek fekszenek az utcákon. Sokan halottak" - mondták szemtanúk a Reuters tudósítójának. Egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok civilek vagy katonák.A tálib rezsim pakisztáni nagykövete, Abdul Szalam Zaif azt állította, hogy az amerikai-brit támadás a polgári lakosságból szedett áldozatokat. A tálibokhoz közeli Afghan Islamic Press (AIP) hírügynökség jelentette hétfő reggel azt jelentette: legkevesebb húsz ember életét kioltották Kabulban a vasárnap este indított brit-amerikai légicsapások.A tálibellenes Északi Szövetség szóvivője ugyanakkor azt állította, hogy a légi csapások pontosak voltak, és nem érkezett jelentés polgári áldozatokról.

Tanúk szerint az első repülők vasárnap helyi idő szerint este 9.20-kor kezdődtek. Az amerikia légierő bombákat és rakéták indított a tálib célpontok felé. Néhány perccel később másfél órára elment az elektromos áram is. Nem sokkal később már Omar molla kandahari főhadiszállását lőtték, majd a dzsálálábádi gerillatáborok következtek. Kabult vasárnap óta háromszor bombázta Amerika. A CNN riportere viszont szemtanúkra hivatkozva azt állította, hogy hat óra alatt összesen négy támadási hullám volt. A nap felkeltével és a kijárási tilalom lejártával Kabul lakosai előbújtak otthonaikból és idegesen próbálták felmérni a károkat, egyelőre sehonnan sem érkeztek pontos listák a károkról. A tálib rezsim pakisztáni nagykövete, Abdul Szalam Zaif hatalmasnak minősítette a légi csapásokat és a károkat. Abdullah Abdullah, az ellenzéki Északi Szövetség szóvivője közölte: Kabulban, Kandahárban, Dzsalálábádban, Herátban, Kundúzban és Mazari-Sarifban is találat érte a tálibok támaszpontjait. A rakéták legalább két terrorista kiképző tábort semmisítettek meg, egyet Kabul, egyet pedig Kandahár közelében

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről