Heves vita az [origo] támadásról szóló Fórumában

Vágólapra másolva!
Az [origo]-ban a támadásról szóló Fórumban a hozzászólók között heves viták bontakoztak ki a katonai akció jogosságával, a támadások várható eredményességével kapcsolatban. Néhányan szélsőséges nézeteiknek adtak hangot a fórumban: volt aki a zsidókat hibáztatta a történtekért, volt olyan hozzászóló is, aki szerint az egész támadás az amerikai gazdaság és a fegyvargyártók érdeke volt. Még olyan is akadt, aki bin Laden akcióját elfogadhatónak tartotta.
Vágólapra másolva!

A háborúról szóló Fórumban a hozzászólók közül többen úgy vélték, nincs más megoldás, csak erőszakkal és fegyveres akcióval lehet hatékonyan fellépni a terrorizmus és bin Laden ellen, mivel a békés eszközökkel eddig nem sikerült eredményeket elérni.

Sokan viszont azzal érveltek, hogy az ártatlan polgári lakosság körében nagyobb veszteséget okoznak a támadások, mint a tálib kormányzat és a terroristák között. Az akciót ellenzők szerint a támadás célpontjai, bin Laden és emberei elmenekülhettek, a bombázások a legszegényebbeket fogja sújtani.

Mások szerint bár jogos a terroristák büntetése, de a bombázások egy egész ország, köztük nagyrészt ártatlan civilek megbüntetését jelentik majd. A támadás ellenzői szerint a fanatikus terroristáknak ürügy lesz újabb a merényletek megszervezéséhez. Mások szerint azért nem jogos az akció, mert még nem bizonyították be a nyilvánosság előtt bin Laden bűnösségét. Van aki már világháborút emlegetett hozzászólásában.

Akad olyan hozzászólás, amely szerint azért nem jogos a támadás, mert az beavatkozás egy ország belügyébe. Mások szerint viszont mivel a terroristák mindenki fenyegetnek, megengedhető az akció Afganisztán ellen.

Előfordult olyan vélemény is, miszerint az USA gazdasági megfontolásait miatt került sor az egész akcióra. Eszerint az USA vezetése gazdasági céljainak alárendel országokat, háborúkat, népirtásokat szít és pénzel. "A terrorizmus egyik fő oka a tőke kíméletlen nyomulása. Ennek fő haszonélvezői az USA-ban vannak. Ellőnek egy halom rakétát, lehet másikat gyártani, fellendül a gazdaság. A fegyvergyártó cégek, amelyek legjobban támogatták Busht a választások alatt, így megkapják mindazt, amiért hatalomra ültették!" Más vélemények is az Egyesült Államokat hibáztatják: "A szörnyű tragédia válasza volt mindannak amit az USA a demokrácia és az emberi jogok álcája mögött elkövetett."

Ezzel kapcsolatos ellenvélemények is megfogalmazódtak: "bin Laden miért nem adja oda milliárdjait a szegényeknek ahelyett, hogy a tálibokat pénzeli? Vagy családja miért építi a piszkos Nyugatnak a felhőkarcolókat? Az olajmilliárdosok miért öntözik a sivatagot ahelyett, hogy a népüket etetnék? Bin Laden hatalomra tör.nagyobbra, mint amilyen az USA-nak van.ez a magyarázat. Miért szabhatná meg egyáltalán egy szaúdi ember, hogy az EU vagy Amerika hogy éljen?"

Még olyan hozzászóló is akadt, aki megértő volt bin Ladennel: "Oszama csak képviseli a népe ügyét,ami teljesen normális viselkedés". Emellett az amerikaiakat is bírálja a hozzászóló: "Kicsit el kéne gondolkodnia az amcsiknak, miért szekírozzák a világot, miért van hadseregük mindenütt,és miért támogatják oly lelkesen a zsidókat a népirtásban."

Van aki Soros Györgyöt hasonlítja bin Ladenhez: "Csak azért ne hasonlítsuk, Sorost bin Ladenhez, mert Soros zsidó? Soros a jótékonyság leple alatt egyengeti útját zsidó diaszpórának, a többi fajtájabéli bankárral karöltve. Mindenki úgy intézi a fajtája ügyét,ahogy tudja. Oszama robbantgat, mert ezt találta hatékonynak.Egy háborúban pedig minden fegyvernem etikus, ami hatékony.(Cél szentesíti az eszközt) És itt már háború van, mióta csak Izrael létezik." Akad több más hozzászóló is, aki a zsidókat teszi felelőssé a történtekért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről