Külföldre menekült Szerbia leggazdagabb üzletembere

Vágólapra másolva!
Elhagyta Jugoszláviát és "egy idegen ország rendőrségének védelmét" kérte Bogoljub Karic, Jugoszlávia egyik leggazdagabb embere, a kiterjedt üzleti kapcsolatokkal rendelkező Braca Karic (BK) csoport elnöke.
Vágólapra másolva!

Karic telefonon tájékoztatta vállalata vezetőségét döntéséről. Arra kényszerült - mondta -, hogy családjával együtt elmeneküljön az országból, s egy másik állam védelmét kérje. Az üzletember értesítette döntéséről Vojislav Kostunica jugoszláv elnököt és Zoran Djindjic szerbiai kormányfőt, illetve Dusan Mihajlovic szerb belügyminisztert is.

Karic döntését azzal indokolta, hogy vasárnap éjszaka mesterlövészeket látott ólálkodni háza környékén, s szerinte családjával le akarnak számolni. Az üzletember azt állítja, hogy Aleksandar Radovic, a gazdasági visszaéléseket vizsgáló kormánybizottság elnöke meg akarja semmisíteni a BK csoportba tartozó vállalkozásokat, például azzal, hogy "igazságtalanul akarja megsarcolni" a vállalat érdekeltségeibe tartozó Astra Bankot, s 65,8 millió márka extraprofitból származó adó kifizetésére kötelezi (ez az adónem a milosevici éra idején búsás haszonra szert tett vállalkozásokat sújtja).

Karic közleményében parlamenti bizottság felállítását javasolta az említett tények kivizsgálására. A Braca Karic (Karic Fivérek) csoportnak kiterjedt vállalkozásai vannak Szerbia-szerte, sőt külföldön is. A fentebb említett bankon kívül tulajdonába tartozik például a BK Televízió, de részesedése van számos más szerbiai nagyvállalatban is. A koszovói származású Karic-fivérek vállalatbirodalmának értékét a szerb sajtó több száz millió dollárra becsüli. Nem tudni, hogy Bogoljub Karic mikor hagyta el Jugoszláviát, illetve azt is homály fedi, hogy mely ország védelmét élvezi a dúsgazdag üzletember.

A szerb belügyminiszter szerint Bogoljub Karic nyugodtan hazatérhet, mert a rendőrség megvédi őt és a családját is, ha erre szükség lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről