A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Életfogytiglanra ítélték a nagykövetség-robbantókat

Vágólapra másolva!
Példa nélküli biztonsági intézkedések közepette ítélték el az afrikai amerikai nagykövetségek felrobbantóit New Yorkban. A négy férfi bűnösségét idén nyár elején állapították meg. A merényletekben 224 ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Szkeccs a nagykövetség-robbantók peréről. Fotó: Reuters

Mind a négy elkövetőt életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélték. A bíróság megállapította azt is, hogy a férfiak Oszama bin Laden Afganisztánban rejtőzködő terroristavezér utasítására hajtották végre a pokolgépes robbantást. A négy személyt a 2001. augusztus 7-i nairobii és Dar Es Salaam-i amerikai nagykövetségek egyidejű felrobbantása miatt ítélték el. A terrortámadásokban 224 ember, köztük 12 amerikai vesztette életét.

A négy elítélt közül kettőt, Mohamed Rasid Davus al-Ovhalit, valamint Kalfan Khamisz Mohamedet csak azért nem ítélték halálra, mert nem akartak belőlük mártírt csinálni. Al-Ovhali volt az aki a bombával megrakott teherautót az USA nairobi követségéhez vezette, miközben kábító gránátokat dobott az őrökre. Khamisz Mohamed a Dar Es Salaam-i pokolgép elkészítésében vett részt.

A másik két terroristát, Mohamed Szadek Odeh-t és Vadih el-Hadzsit azért ítélték el, mert bebizonyosodott: jelentős szerepet játszottak az al-Kaida terrorszervezetben, és a robbantásokban. El-Hadzsi - az egyetlen amerikai állampolgár a négy férfi közül - a terrortámadásokhoz szükséges pénzt kerítette elő, míg Odeh robbanószer-szakértőként tanácsokkal látta el a társaságot. Mindketten életfogytiglani ítéletet kaptak.

Már tavaly rendkívüli módon megerősítették a manhattani szövetségi bíróság épületének biztonságát. A világ legnagyobb hidraulikus úttorlaszait készítették el ekkor, valamint acél őrbódék sorát állították fel. A szeptemberi támadások után minden látogató csomagját megvizsgálják, valamint rendszeresen ellenőrzik az épület levegőjének minőségét - írja a CNN.

Korábban:

Életfogytiglanra ítélték a kenyai nagykövetség felrobbantóját
2001. június 13.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!