Letartóztatták egy brit muzulmán szervezet vezetőjét

Vágólapra másolva!
A Scotland Yard terroristaellenes egysége őrizetbe vette egy londoni székhelyű iszlám szervezet vezetőjét terrorista támadásokban való részvétel gyanújával. Az egyiptomi származású Jasszer al-Szirri a londoni Iszlám Megfigyelő Központ vezetője. A férfinek valószínűleg közvetlen kapcsolata van a tálib kormánnyal és az al-Kaidával.
Vágólapra másolva!

A központ az elmúlt hetekben számos olyan közlést hozott nyilvánosságra internetes oldalán az Afganisztán ellen folyó háborúról, amelyről a hatóságok gyanítják, hogy egyenesen a tálib kormányzattól származnak. A múlt héten ezen a honlapon jelent meg Mohammed Atef, az al-Kaida egyik magas rangú, valószínűleg Afganisztánban bujkáló vezetőjének felhívása, egy héttel korábban pedig az Iszlám Megfigyelő Központ elsőként adta hírül, hogy az amerikai bombázásokban életét vesztette az al-Kaida egy másik vezetője, Abu Baszer al-Maszri.

A Scotland Yard tudomására jutott, hogy a szeptember 11-i amerikai terrortámadások előtt al-Szirri adott ajánló levelet annak a két személynek, akik újságírónak kiadva magukat Afganisztánban megölték Ahmed Sah Maszúdot, az ellenzéki Északi Szövetség vezérét. Az Arab News International újságíróiként al-Szirri által igazolt két férfi e levél birtokában kaphatott akadálytalanul vízumot a pakisztáni és az afganisztáni hatóságoktól.

Al-Szirri 1993-ban kért politikai menedékjogot Nagy-Britanniában, rövid idővel az Atef Szidki egyiptomi miniszterelnök ellen megkísérelt pokolgépes merénylet után, amelyben életét vesztette egy 12 éves gyermek. Az egyiptomi hatóságok al-Szirrit vádolták a merénylettel, és távollétében halálra ítélték. Többször kérték kiadatását Londontól, de az akkori belügyminiszterek meggyőző bizonyíték hiányában ezt elutasították.

A brit rendőrség az amerikai nyomozó hatóságoktól nem kapott kérést al-Szirri őrizetbe vételére. Letartóztatására nem a szeptember 11-i merényletek kapcsán, hanem a brit kormány által az iszlám szélsőségesekkel szemben azóta meghirdetett határozott fellépés keretében került sor - mondták a Scotland Yard illetékesei.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről