Arafat veszélyes játszmája

Vágólapra másolva!
Huszonnyolc halott és kétszáz sebesült a mérlege a hétvégi palesztin öngyilkos merényleteknek. Az izraeli válaszcsapás nem maradt el: rakétákkal támadták hétfőn Jasszer Arafat főhadiszállását Gázában. Arafat kutyaszorítóba került: saját radikálisai szabadították rá az izraeli hadsereget. Ariel Saron izraeli kormányfő egyértelműen a palesztin politikust teszi felelőssé a robbantásokért, és háborút is hirdetett a terrorizmus ellen.
Vágólapra másolva!

Jasszer Arafat
Jasszer Arafat

Elképzelhető, hogy ezúttal ez nem lesz elég: a hétvégi merényletek megtorlásául Izrael zárlat alá helyezte a palesztin területeket, helikopterekből lőtte Arafat főhadiszállását - és tette mindezt Washington áldásával. Holott hetekkel ezelőtt Arafat még tudta: az amerikai adminisztráció támogatja a palesztin állam létrejöttét, az izraeli csapások napján azonban a Fehér Ház kijelentette: Izraelnek jogában megvédeni magát.

Ariel Saron izraeli kormányfő

A palesztin vezetés megtűrte a terroristákat

Az USA korábban - a tálibellenes koalíció szervezése idején - megértéssel viseltetett a palesztin törekvésekkel szemben; olyannyira, hogy Izrael nem is lehetett a terrorellenes koalíció tagja. A merénylő palesztin radikálisok azonban hamar áthúzták Arafat számítását: az idegenforgalmi miniszter októberi meggyilkolása csak a legismertebb volt a merényletek sorában. A hétvégi robbantássorozattal aztán olyan helyzetet teremtettek, amelyre Izraelnek reagálnia kellett: a 28 halott (a merénylőkkel együtt) és a kétszáznál is több sebesült nem maradt válaszcsapás nélkül.

Arafatnak most azt kell bizonyítania, hogy nem ő áll az erőszakhullám hátterében. Nehéz - ha nem lehetetlen - vállalkozás: a radikálisok az Arafat ellenőrizte intézményekben vannak; az egyik jeruzsálemi merénylő például napokkal ezelőtt még a palesztin rendőrségben szolgált.

Arafatnak tudni kell ezt, hírszerzésének pedig azt kell tudnia, kik a terroristák. Az, hogy eddig nem csaptak le rájuk, a merényletek után viszont azonnal 110 személyt vettek őrizetbe, azt jelzi, hogy a palesztin vezetés legalábbis megtűrte a terroristákat, és úgy tűnik, csak akkor lép fel a radikálisokkal szemben, ha érdekei úgy diktálják. A palesztin-izraeli konfliktust tovább fokozza, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnök a békefolyamatot hétnapos tűzszünethez köti.

Mindkét fél az Egyesült Államokra számít

Ron Pundak, a jeruzsálemi Peresz Békeközpont igazgatója szerint addig nem várható enyhülés, amíg Izrael nem tesz valódi politikai ajánlatot a palesztinoknak - írta az MTI. A szakértő az Egyesült Államoktól azt várja, hogy mindkét félre nyomást gyakoroljon, de főleg Saront kell meggyőzni arról, hogy feladja "teljesen irreális hétnapos" tűzszüneti követelését. Arafat szerepével kapcsolatban pedig kifejtette, hogy a palesztin elnök egyelőre nem kívánja érvényesíteni akaratát a fegyveresek felett, és csak akkor fogja kezébe venni az irányítást, ha érdekeltté teszik ebben, ha politikai kibontakozást kínálnak fel a palesztinoknak.

Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló felszólította az Egyesült Államokat, hogy gyakoroljon nyomást az izraeli rakétatámadások megszüntetése érdekében - írta az MTI. Ahmed Korei, a palesztin törvényhozás elnöke úgy értékelte a támadást, mint "a Palesztin Hatóság megsemmisítését célzó újabb agressziót, amely még több erőszakot von maga után".

Izrael a hétvégi merényletekre válaszul támadja a palesztin területeket. Most Arafaton a sor. Döntenie kell, mit támogat: a háborút vagy a békét.

[origo]

Korábban:

Arafat főhadiszállását és egy ciszjordániai rendőrőrsöt támadtak izraeli gépek

Izraelben naponta 20-30 bombát hatástalanítanak

Nem szigorítják a budapesti izraeli nagykövetség védelmét

Palesztin letartóztatások Ciszjordániában és a Gázai övezetben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!