A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A tálibok megkezdték fegyvereik leadását

Vágólapra másolva!
A tálibok utolsó bástyájának számító Kandahárban is megadják magukat a tálibok. Pénteken elkezdték beszolgáltatni fegyvereiket egy bizottságnak. Szellemi vezetőjük, Omár molla sorsáról egyelőre nincs hír, azonban az átmeneti kormány vezetője befejelntette, hogy bíróság elé kell állítani.
Vágólapra másolva!

Kandahár a bombázások után

Az AIP pakisztáni központú afgán hírügynökség jelentése szerint az ősi város tálib védelmezői a törzs vezetőkből, iszlám vallási tudósokból és korábbi mudzsahed katonai parancsnokokból álló közös bizottságnak adták le fegyvereiket.

Kandahár békés átengedéséről csütörtökön állapodtak meg egymással a tálibok és az újonnan kinevezett kormányfő, Hamid Karzai képviselői.

A tálib szellemi vezető, Omar molla sorsáról egyelőre nincs hír.

Karzai felszólította a mollát és a többi tálib vezetőt, hogy ítéljék el a terrorizmust és távolodjanak el az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattól. Az afganisztáni átmeneti kormány újonnan kinevezett vezetője közölte, hogy Mohammed Omar mollát, a tálibok legfőbb vezetőjét bíróság elé kell állítani. A molla korábban amnesztiát kért a maga számára. A Kandahárt védő tálibok és a várost ostromló "ellenzéki" erők megállapodása értelmében Omar életét megkímélik, úgymond "méltósággal élhet tovább". Az Egyesült Államok viszont elutasította, hogy Omar molla amnesztiában részesüljön.

Időközben a tálibellenes erők elfoglalták Oszama bin Laden legfontosabb bázisát a kelet-afganisztáni Tora Bora hegyvonulatánál. A BBC szerint a katonai támaszponton korábban az al-Kaida terrorszervezetének több száz embere állomásozhatott.

Az Északi Szövetség szóvivője a Reuters-nek elmondta, hogy a Hazrat Ali parancsnoksága alatt álló csapatok már a barlangrendszer nagy részét ellenőrzésük alatt tartják. A katonák számos arabot foglyul ejtettek, ezenkívül fegyvereket és járműveket is lefoglaltak. A szóvivő ugyanakkor közölte: magát Oszama bin Ladent nem találták meg.

Korábban:

Megadják magukat a tálibok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!