Macedóniai albánok a nemzetközi erők ellen fordultak

Vágólapra másolva!
Albán helybeliek szerdán megakadályozták, hogy a Macedóniában szolgálatot teljesítő többnemzetiségű rendőri erők bevonuljanak tizenöt észak-macedóniai faluba, amelyet korábban albán gerillák tartottak ellenőrzésük alatt.
Vágólapra másolva!

A Tetovo térségében lévő Kamenjare falu lakosai traktorokkal és gépkocsikkal zárták le egy időre azt az utat, amelyen tizennégy másik, albánok lakta faluhoz lehet eljutni. Ezekben a falvakban a 2001 szeptemberében feloszlatott Nemzeti Felszabadítási Hadsereg, az UCK gyakorolta az ellenőrzést.

Az útra kivonuló mintegy negyven albán azt kifogásolta, hogy a nemzetközi rendőri erők között nincsenek albán nemzetiségűek - közölte a macedón kormány szóvivője. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői, akiknek a többnemzetiségű erők telepítését kell ellenőrizniük, megpróbálták jobb belátásra bírni az albán tüntetőket, de a tárgyalásokon nem történt előrelépés a rendőri erők észak-macedóniai telepítésével kapcsolatban. A kormányszóvivő ugyanakkor közölte, hogy a tiltakozó albánok járműveikkel mégiscsak visszavonultak az elbarikádozott útról.

A 2001 augusztusában aláírt békemegállapodás értelmében azokon a területeken, ahol harcok folytak a kormányerők és a lázadók között, nemzetközi rendőri erőket kell telepíteni. Ezeket a területeket jelenleg a szkopjei kormány ellenőrzi.

A macedón kormány januárban közölte, hogy fenntartja rendőri ellenőrzőposztjait az albánok lakta területen, amíg a helybéliek nem teszik lehetővé a nemzetközi rendőri erők bevonulását.

Korábban:

Tovább maradnak Macedóniában a békefenntartók

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről