Arafat továbbra sem hagyhatja el Ramallahot

Vágólapra másolva!
Az izraeli biztonsági kabinet vasárnap úgy döntött, hogy megszünteti Jasszer Arafat házi őrizetét, a Palesztin Hatóság vezetője azonban továbbra sem hagyhatja el Ramalláhot. Az izraeli rádióra, valamint jeruzsálemi politikai forrásokra hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint a 14 fős izraeli kabinet Ariel Saron kormányfő elnökletével megtartott vasárnapi ülésén nagy szavazattöbbséggel utasította el, hogy teljes mozgásszabadságot biztosítsanak a palesztin vezetőnek.
Vágólapra másolva!

Izrael december elején páncélosokkal vetette körül a palesztin vezető rámalláhi főhadiszállását, és megtiltotta, hogy Arafat elhagyja az épületet. A katonai akcióról azt követően döntött az izraeli vezetés, hogy a közelmúltban végrehajtott öngyilkos merényletekben több mint 20 izraeli állampolgár vesztette életét.

A december 3-i jeruzsálemi döntés szerint Izrael csak akkor szünteti meg Arafat házi őrizetét, ha a palesztin hatóságok letartóztatják Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter gyilkosait, illetve ha azonosítják és megbüntetik a múlt hónapban a Vörös-tengeren elfogott fegyvercsempész hajó legénységét, és megbízóikat. A palesztin hatóságok csütörtökön jelentették be, hogy őrizetbe vettek két olyan személyt, akik a miniszter elleni merénylet elkövetésével gyanúsíthatóak, és egy harmadik személyt - feltehetően a merénylet tervezőjét - is letartóztattak.

A vasárnapi izraeli döntés alapján Arafat szabadon mozoghat Rámalláhban, de nem hagyhatja el a Jordán folyó nyugati partján fekvő várost. Hírügynökségi előrejelzések szerint elképzelhető, hogy Izrael hamarosan visszavonja azokat a páncélosait, amelyek mintegy 100 méteres távolságban veszik körül Jasszer Arafat főhadiszállását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!