Zinni találkozott Arafattal

Vágólapra másolva!
Anthony Zinni amerikai közvetítő szerdán találkozott Jasszer Arafat palesztin vezetővel. Dick Cheney alelnök és a palesztin vezető találkozóját Washington szerint a jövő héten Kairóban tartanák.
Vágólapra másolva!

Anthony Zinni nyugalmazott tábornok Rámalláhban találkozott egymással. Megvitatták az izraeli-palesztin feszültség csökkentésének lehetőségét. Szó volt a szerda reggeli öngyilkos merényletről is, amelynek hét áldozata volt. A terrorcselekményt az Iszlám Dzsihád vállalta magára, és a Palesztin Hatóság egyértelműen elítélte azt.

Közben egy névtelenséget kérő amerikai diplomata Washingtonban közölte, hogy a jövő héten Kairóban kerülne sor Dick Cheney és Jasszer Arafat találkozójára. Az idézett forrás azonban megjegyezte, hogy ezzel kapcsolatban még nem született végső döntés. Kairóban az egyiptomi elnökhöz közel álló források jelezték, hogy megkezdték a Cheney-Arafat találkozó szervezését. Nem világosak egyelőre a találkozó létrejöttének feltételei, és mint Washingtonban jelezték, amennyiben Anthony Zinninek nem sikerül
tető alá hoznia a tűzszünetet Izrael és a palesztinok között, akkor el is maradhat a Bush-kormányzat által tervezett legmagasabb szintű kapcsolatfelvétel a palesztin vezetővel.

Ari Fleischer fehér házi szóvivő kijelentette: George Bush elnök a legújabb öngyilkos merénylet ellenére bízik abban, hogy Zinninek sikerül megteremtenie a tűzszünet feltételeit.

Az orosz külügyminisztérium keddi közleményében pozitívnak ítélte, hogy megkezdődött az izraeli erők kivonása a palesztin területekről, ami "lehetővé teszi, hogy a palesztin vezetők jobb feltételekkel vegyék fel a harcot a szélsőségek és a terrorizmus ellen". Moszkva is reményét fejezte ki a dokumentumban, hogy a felek rövidesen aláírják a tűzszüneti egyezményt.

Korábban:

Hét halott az izraeli buszrobbantásban

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről