Meghalt a brit anyakirályné

Vágólapra másolva!
Szombaton, 101 éves korában a windsori kastélyban elhunyt Erzsébet brit anyakirályné - közölte a királyi ház szóvivője. Az anyakirályné tavaly karácsony óta légzőszervi betegségben szenvedett, állapota szombat reggel súlyosra fordult. Délután negyed négykor, álmában érte a halál. II. Erzsébet királynő ott volt anyja halálos ágyánál.
Vágólapra másolva!

V. György 1936-os halálát követően idősebb fia került trónra VII. Edward néven, de nem sokkal ezután lemondásra kényszerült, mivel - óriási botrányt okozva - feleségül vette az elvált amerikai Wallace Simpsont. A trónról öccse, Albert herceg javára mondott le, aki 1937-től VI. György néven uralkodott.

A második világháború - különösen a londoni csata alatt - a királyi család Churchill miniszterelnökkel együtt rendkívül bátran viselkedett: a súlyos bombázások ellenére nem hagyták el a fővárost, és az ellenállás szimbólumaivá váltak.

Az anyakirályné 51 éves volt, amikor férje halálát követően idősebb lánya, II. Erzsébet lépett trónra. Fiatalabb lánya, Margit hercegnő idén február 9-én, 71 évesen hunyt el.

A BBC emlékeztet: az anyakirályné hosszú élete során rendkívüli tiszteletnek örvendett, és a királyi házzal kapcsolatos botrányokban és pletykákban soha nem szerepelt.

Korábban:

Pénteken ünnepli 100. születésnapját az angol anyakirályné
(2000. augusztus 4.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!