Ausztria kárpótolja az orosz elhurcoltakat

Vágólapra másolva!
Ausztria csütörtökön megkezdte azoknak az orosz állampolgároknak a kárpótlását, akiket a II. világháború idején hurcoltak a náci Németországba, és osztrák területen végeztettek velük rabszolgamunkát. Az első kárpótoltaknak ünnepélyes keretek között adták át a jóvátételt Moszkvában, az osztrák nagykövetség munkatársainak jelenlétében.
Vágólapra másolva!

A kompenzációt az Osztrák Megbékélés Alapítvány fizeti ki, amelyet az osztrák szövetségi törvényhozás hozott létre két évvel ezelőtt, a Bécs és Moszkva közötti kormányközi egyezmény alapján. A megállapodás értelmében Ausztria 725 millió osztrák schillinget - illetve ma már ezzel egyenértékű eurót - fizet ki a fasizmus orosz áldozatainak.

Egyelőre 2335 orosz állampolgár részesülhet jóvátételben, akik jogosultságát már az osztrák fél is elismerte. Egy további, 2900 nevet tartalmazó listát jelenleg még tanulmányozzák a megbékélés alapítvány szakértői. Összesen egyébként mintegy 6000 igénylés érkezett az egykori kényszermunkásokat képviselő orosz megértés és megbékélés alapítványhoz. A szervezet felügyelő bizottságának elnöke, Alekszandr Pocsinok orosz munkaügyi miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott az Eho Moszkvi rádiónak, hogy Oroszországban összesen 23 ezer egykori kényszermunkás él.

Németország már tavaly megkezdte az elhurcoltak kárpótlását. Az orosz sajtó akkor emlékeztetett arra, hogy számos németországi kényszermunkásnak szabadulása és hazatérte után a Szovjetunióban is meghurcoltatás lett az osztályrész.

Korábban:

Oroszország ellenszolgáltatást nyújt az elhurcoltaknak?

A német szövetségi elnök bocsánatot kért

Nem hiányzik könyvtárából?

A második világháború katonai története I-II

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről