Orosz offenzíva Csecsenföldön

Vágólapra másolva!
Csecsenföld déli részén indítottak hadműveletet az orosz csapatok. Az offenzíva azután kezdődött, hogy a csecsen lázadók rajtaütéseiben és merényleteiben több orosz fegyveres meghalt. Az orosz biztonsági erők szerint több, mint nyolcvan feltételezett felkelőt vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

A csecsenek többször támadtak orosz katonai őrhelyekre. Groznijban egy páncélozott csapatszállítót lőttek ki, és egy pokolgépes merényletet is elkövettek - jelentette orosz forrásokra hivatkozva a CNN.

Sali és Urusz-Martan körzetében az orosz biztonsági alakulatok tisztogató akciójában több, mint 80 feltételezett fegyverest tartóztattak le.

Moszkva szerint csapatai szinte teljesen ellenőrzés alatt tartják a szakadár köztársaságot, ám a felkelők naponta okoznak veszteségeket rajtaütéseikkel, aknáikkal és a merényleteikkel.

A második csecsenföldi hadjárat 1999 októberében kezdődött, amikor a csecsenek betörtek Dagesztán területére. Moszkva az Oroszország területén elkövetett merényletekkel is a csecsen lázadókat vádolta. A lakóházak felrobbantásában több, mint 300 ember halt meg.

A harcok 1999-es kiújulása óta Csecsenföldön 3200 orosz fegyveres, és 12700 csecsen felkelő vesztette életét.

Az előző hadjárat 1994 és 1996 között zajlott. Az orosz csapatok akkor győzelem nélkül vonultak ki a kaukázusi köztársaság területéről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről