<P class="MsoNormal">Pokolgép robbant Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Madrid északi részén felrobbant egy autóba rejtett bomba hétfő hajnalban. Szombaton a baszkföldi Getxo településen ugyancsak gépkocsiba rejtett pokolgép robbant. A merényletekben senki sem sérült meg, de az anyagi kár mindkét helyen jelentős.
Vágólapra másolva!

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant hétfőn hajnalban Madrid északi részén. A rendőrség feltételezése szerint az ETA baszk szakadár terrorszervezet követett el merényletet. A robbanásban senki nem sérült meg, de az anyagi károk igen jelentősek.

A Ford Fiesta típusú, piros színű gépkocsiban 15 kilogramm robbanóanyag volt. Szemtanúk szerint a hajnali egy órakor bekövetkezett robbanás előtt mintegy húsz perccel parkolt le két fiatalember az autóval, majd sietősen távoztak.

A felrobbantott autó a Repsol-YPF spanyol-argentín olajtársaság egyik székháza előtt állt, a Castilla tér közelében. A helyszíntől kevesebb mint száz méterre fekszik az a sportcsarnok, amelyben a Real Madrid sportklub kosárlabdacsapata szokott játszani.

Az erős robbanás károkat okozott az olajtársaság székházának homlokzatában, kitörtek a környező épületek ablakai, 15 jármű megrongálódott, és a környéken negyedórán át szünetelt az áramszolgáltatás.

Egy nap leforgása alatt már a második robbantásos merénylet történt Spanyolországban. Szombaton a baszkföldi Getxo településen ugyancsak gépkocsiba rejtett pokolgép robbant. Személyi sérülés itt sem történt, az anyagi kár viszont jelentős.

Az utóbbi 12 év alatt 33 ilyen merénylet történt Spanyolországban - ezeket, az összesen 54 ember életét kioltó merényleteket a rendőrség az ETA számlájára írta.

A spanyol kormány éppen pénteken hagyta jóvá a politikai pártokról szóló, 1978 óta hatályos törvény módosítását, amelynek az a célja, hogy törvényen kívül helyezze a kétes kompromisszumokba bonyolódott pártokat, az olyanokat, mint például az ETA politikai szárnyának tartott, baszk függetlenségpárti Batasuna (Egység) párt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről