Bin Laden és az al-Kaida Európát fenyegeti

Vágólapra másolva!
Az afgán titkosszolgálat vezetője szerint majdnem bizonyos, hogy Oszama bin Laden Pakisztánban van, és értesülései szerint az al-Kaida terrorhálózatot igyekszik újjászervezni. Szakértők az interneten is találnak toborzó üzeneteket. Egy francia lap értesülései szerint az európai nagyvárosok bármelyik pillanatban számíthatnak terrortámadásra a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

Európában készülnek terrortámadásokra az al-Kaida szervezet csoportjai - számolt be a francia Le Journal du Dimanche című lap tegnapi számában. Az újság úgy tudja, számítani lehet rá, hogy az al-Kaida Európában élő iraki, jemeni, iráni és szudáni származású tagjai akcióba lépnek, és különböző nagyvárosokban 3-400 emberből álló csoportokat ejtenek túszul, akikért bebörtönzött társaikat követelnék cserébe. A legalkalmasabb helyszíneknek mozik, templomok, színházak tűnnek. A cikk szerzője arról nem számolt be, hogy honnan szerezte az értesüléseit, de idézi a német titkosszolgálat tájékoztatását, miszerint a közelmúltban három terroristát is letartóztattak Németországban, akik vélhetőleg támadást készítettek elő.

Az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden minden bizonnyal sértetlenül él Pakisztánban. Erről hétfőn a Newsweek című amerikai hírmagazin írt, az afgán titkosszolgálat vezetőjének szavait idézve. Hazrat Uddin szerint bin Laden az al-Kaida terrorhálózatot igyekszik újjászervezni. Interneten toboroz új tagokat a szervezetbe - állítja Rohan Gunaratna, az iszlám terrorizmus egyik legnagyobb szakértője. A Nagy-Britanniában élő szakértő szerint többek között az alneda.com, arab nyelvű internetes oldalon múlt pénteken megjelentetett üzenet is erre enged következtetni. "Nem kell törődni a nyugati közvéleménnyel, a nyugati kormányokkal" - áll az üzenetben -, "tetteinkkel nem az embereket, hanem Allahot kívánjuk szolgálni." Gunaratna szerint Nagy-Britanniában a fővároson kívül Sheffield, Leicester és Birmingham kerülhetne legkönnyebben veszélybe, ezekben a városokban él ugyanis a legtöbb bevándorló.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről