<P class="MsoNormal">Franciaország: új elnök, új kormányfő

Vágólapra másolva!
Egy nappal az után, hogy a franciaországi elnökválasztáson fölényesen nyert, Jacques Chirac a jobboldali Jean-Pierre Raffarint nevezte ki miniszterelnökké, és felkérte az új kormány megalakítására. Nem sokkal korábban benyújtotta lemondását Lionel Jospin szocialista párti miniszterelnök. 
Vágólapra másolva!

Chirac kikíséri Jospint
Fotó: EPA
Jean-Pierre Raffarint

Nem sokkal korábban benyújtotta lemondását Lionel Jospin francia miniszterelnök - jelentette be Párizsban az államelnöki hivatal. A bejelentés egy nappal az után történt, hogy az elnökválasztáson újjáválasztották Jacques Chirac köztársasági elnököt.

Jospin, a leköszönő miniszterelnök a szocialista párt színeiben indult az elnökválasztáson, ám nem jutott be a második fordulóba. Jospin 16,07 százalékkal lett harmadik: a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen a szavazatok 17,02 százalékával előzte meg. Az első fordulós kudarc után Jospin bejelentette: visszavonul a politikai életből.

Az Élysée-palotában tartott negyedórás megbeszélés után Chirac az elnöki palota lépcsőjéig kísérte ki korábbi ellenfelét, és meleg kézszorítással búcsúzott tőle.

Ajánlat:

Chirac nyitottságát jelzi az új francia kormányfő

Korábban:

Chirac nyerte a francia elnökválasztást

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről