Arafat nem ment a dzseníni táborba

Vágólapra másolva!
Meglepetést okozott Arafat, mert nem kereste fel a dzseníni menekülttábort. A palesztinok korábban azzal vádolták Izraelt, hogy lemészárolták a tábor lakóit. A palesztin vezető fél éves kényszerű rámalláhi tartózkodás után kezdte meg ciszjordániai körútját.
Vágólapra másolva!

Nem látogatta meg a súlyos károkat szenvedett menekülttábort Dzsenínben Jasszer Arafat palesztin vezető, aki ciszjordániai körútjának keretében utazott el a palesztin városba. A palesztin elnök őrizetének múlt heti feloldása után elsőként Betlehembe, majd Dzsenínbe és Nábluszba utazott.

Arafat december eleje óta Rámalláhban vesztegelt, ahol beszorítva, lényegében háziőrizetben tartotta az izraeli hadsereg.

Betlehemben Arafat egyenesen a Születés templomához vitette magát, ahol az ortodox egyház pátriárkája és a templom papjai köszöntötték. Kijelentette: "ez a hely örökké helyet kap a szívünkben és az eszünkben". Felkereste a Szent Katalin római katolikus templomot is. Betlehemben hívei háborús nevén, Abu Ammarként éljenezték.

A betlehemi templomból a napokban távoztak a fegyveres palesztinok.

Dzsenínben Arafat meglepetést keltett azzal, hogy nem ment el a táborba. A táborban áprilisban súlyos harcok voltak a palesztin fegyveresek és az izraeli hadsereg között.

Arafat közeli munkatársa szerint a menekülttáborban uralkodó rendetlenség, a tömeg és a szervezettség hiánya miatt határoztak úgy, hogy a palesztin vezető nem keresi fel a települést.

A dzseníni táborban 15 ezren laknak. Hétfőn délután több százan várták Arafatot.

A palesztin állítás szerint az izraeliek több száz embert öltek meg Dzsenínben. Izrael tagadja ezt: azzal érvel, hogy kemény ellenállás következtében 23 izraeli katona is meghalt.

Az izraeli kormányzat nem járult hozzá ahhoz, hogy a Biztonsági Tanács felhatalmazásával rendelkező ENSZ-szakértők vizsgálják ki a dzseníni eseményeket.

Arafat indulás előtt elítélte Ariel Saron izraeli kormányfő pártjának állásfoglalását, amely - a miniszterelnök javaslatától eltérően - leszögezi: soha nem fogadja el a palesztin állam létrehozását.

Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló szerint a Likud állásfoglalása tükrözi Izraeli valódi szándékait, és növeli a palesztinok ellenállási vágyát.

Korábban:

Saron pártja nemet mond a palesztin államra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről