A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Tengerbe zuhant egy kínai Boeing

Vágólapra másolva!
Valószínűleg a repülőgépen tartózkodó mind a 225 ember meghalt, amikor a Boeing 747-es a tengerbe zuhant a Tajvani-szorosnál. A repülő még a levegőben felrobbanhatott. A katasztrófa pontos okait azonban egyelőre vizsgálják.
Vágólapra másolva!

A tajvani légitársaság egyik Tajpejből Hongkongba tartó - 206 utast és 19 fős személyzetet szállító - repülőgépe szombaton a tengerbe zuhant a Tajvani-szorosnál. A mentőalakulatok eddig több mint 100 holttestet találtak a tengerben. A baleset oka egyelőre nem ismeretes, de a jelek arra utalnak, hogy a gép a levegőben felrobbanhatott.

A China Airlines Boeing 747-es utasszállítója helyi idő szerint röviddel 15 óra után szállt fel a tajpeji repülőtérről, mintegy húsz perccel később azonban Tajvan nyugati vizei felett repülve eltűnt a tajpeji irányítótorony radarképernyőjéről.

A tajvani légierő és a parti őrség helikopterei és hajói a radar által behatárolt vízi terület, a Penghu-szigetek környékének átkutatása során életmentő mellényeket és olajfoltokat láttak a vízfelszínen. Később a mentőalakulatok megtalálták az első holttestet, majd a keresés előrehaladtával több mint száz tetemre bukkantak a vízben a szigetektől mintegy 45 kilométerre északra.

Túlélőkről egyelőre nem érkezett jelentés, a tajvani légiirányítás egyik magas rangú tisztségviselője azonban szombat délután úgy vélekedett, hogy erre nincs már remény.

Mivel az eset nyílt víz fölött következett be, nem állapíthatjuk meg, mi történt, mielőtt konkrétumokra lelünk - mondta a baleset bejelentését követően Jü Sji-kun tajvani kormányfő, hozzátéve: teljeskörű kutató- és életmentő akció zajlik Tajvan nyugati partjainál.

A China Airlines és a tajpeji irányítótorony illetékesei elmondták, hogy a szerencsétlenül járt gép pilótája nem adott le SOS-jelzéseket a zuhanást megelőzően. "A radarról való eltűnés előtt a gép állapota, az időjárási és repülési viszonyok normálisak voltak. A légiforgalmi hatóság nem kapott vészjelzéseket a pilótától" - áll Tajvan légi személyforgalmi hivatalának szombati közleményében.

Vej Hszin-Hsziung, a tajvani légitársaság elnöke szerint kizárt, hogy a gép meghibásodása okozta a tragédiát, hiszen abban az esetben a pilóta azonnal jelzett volna az irányítótoronynak. A cég alelnöke közölte, hogy a lezuhant Boeing 747-es 23 éves gép volt, amelyet június 20-án akartak átadni új tulajdonosának, egy thaiföldi légiszállító vállalatnak.

Időközben egy helyi televízió helyszíni riportban számolt be arról, hogy Tajvan nyugati partvidékén élők China Airlines feliratú repülőgépalkatrészeket találtak földjeiken. A maradványok szintén azt az egyre erősödő feltevést igazolják, hogy az utasszállító a tengerbe zuhanást megelőzően a levegőben felrobbanhatott.

Az egyik megszólaltatott helyi lakó azt állítja, hogy hallott egy robbanást, de ez nagyon hasonlított a partvidéken a halászok által alkalmazott vízi robbantásokhoz. Az eset kivizsgálására a tajvani kormány különleges csoportot hozott létre. Egyik képviselője már a kutatás megkezdésekor valószínűnek mondta, hogy a repülő lezuhant. A China Airlines megbízottai szintén részt vesznek a vizsgálatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!