Szerbiai: durvul az államfőjelöltek hangneme

Vágólapra másolva!
A szeptember 29-i szerbiai elnökválasztás előtt két héttel durvulni látszik a választási kampány hangneme, a két legesélyesebb jelölt, Vojislav Kostunica jugoszláv államfő és Miroljub Labus külgazdasági kapcsolatokért felelős szövetségi miniszterelnök-helyettes egyre keményebb hangon támadja egymást.
Vágólapra másolva!
Európai választási eredmények SMS-ben/itthon/20020918europai.htmlÉrtesüljön azonnal a választások eredményeiről

Dragan Marsicanin, az államfő választási stábjának vezetője közölte a Studio B belgrádi televízióval, hogy nem tekinti demokrata jelöltnek Labust, akiben viszont szerbiai és külföldi politikai elemzők az európai integráció elkötelezett hívét és a gazdasági reformfolyamat élharcosát látják. Labus tévépárbajra hívta ki Kostunicát, de az államfő ezt kereken elutasította, mondván: nem érti, miért éppen Labussal, s nem a többi elnökjelölt bármelyikével kellene vitáznia.

A miniszterelnök-helyettes választási stábja az elutasításra reagálva hétfőn bejelentette, hogy minden nap nyilvánosan feltesz az államfőnek egy kérdést, amíg Kostunica nem áll ki a tévépárbajra. Labusék szerint az államfő választási hadjárata tele van ellentmondással, s az első kérdés, amire Kostunicának válaszolnia kell, úgy szól: miért állította az ENSZ közgyűlésén, hogy Szerbiában siker koronázta a politikai és gazdasági reformokat, miközben egyik kampánygyűlésen azt hangoztatta, hogy a reformfolyamat kudarcot vallott, mert Szerbiából balkáni Kolumbia lett.

Elnökválasztás Szerbiában: szövetségesek egymás ellen/nagyvilag/20020827elnokvalasztas.html

A választás közeledtével kivétel nélkül minden közvélemény-kutatás az államfő előnyét jelzi, noha néhány hete még fej-fej mellett volt a két jelölt. Miközben Labus és Kostunica egymást támadja, Vojislav Seselj radikális pártvezér lassan növeli népszerűségét, keresetlen szavakkal, válogatás nélkül támadva riválisait, azt állítva, hogy ő az egyetlen jelölt, akinek a neve nem hozható kapcsolatba az alvilággal.

Vojin Dimitrijevic, a belgrádi emberi jogi központ igazgatója arra figyelmeztetett, hogy hiba lenne alábecsülni a "fasiszta" Seseljt, mert a csetnik vajdának sok olyan híve van, aki elhallgatja rokonszenvét. A köztársasági választási bizottság eddig tíz jelöltet jegyzett be hivatalosan, de közülük egyik sem közelíti meg Kostunica és Labus népszerűségét.

Jóformán minden jelölt - Labus kivételével - a szerb kormány leváltását, a parlament feloszlatását és az általános választások kiírását tartja legfontosabb célkitűzésének. A választási kampány nem mentes nacionalista felhangoktól, és Kostunica szájából is elhangzottak olyan kijelentések, amelyeket a szerbiai kormányzó tömörülés, a DOS politikusai gyűlöletbeszédnek minősítettek.

Ivan Torov, a Politika című lap jeles elemzője szerint "a nacionalizmus primitív és agresszív megjelenésében ismét erőteljes választási eszközzé vált, jóllehet a post-milosevici nacionalisták előtt is teljesen világos, hogy magatartásukkal ismét bajba sodorják Szerbiát".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!