2004. május 1. az EU-bővítés új időpontja

Vágólapra másolva!
A korábban vártnál négy hónappal később, csak 2004. május 1-én léphet be Magyarország és a többi tagjelölt állam az Európai Unióba. Legalábbis ezt javasolta az Unió tagországainak külügyminiszteri értekezlete. A csatlakozási szerződést a tervek szerint jövő áprilisban írják alá a tagjelölt államokkal. A hátralévő 8 hónapot viszont nem tartják elegendőnek arra, hogy minden tagállam országgyűlése ratifikálja.
Vágólapra másolva!

Már a múlt héten kiderült, hogy a várhatóan meglehetősen lassú ratifikációs folyamat miatt túl szoros a 2004. január elsejei határidő. A jövő áprilisra elkészülő csatlakozási szerződést minden tagállamnak el kell fogadnia és a különböző parlamenti eljárások elhúzódhatnak. A bővítéssel foglalkozó EU-diplomaták szerint nem várható el egyetlen tagállam országgyűlésétől sem, hogy egy 1500 oldalas dokumentumról fél éven belül döntést hozzanak.

Kovács László külügyminiszter még a múlt heti előrejelzések után azt mondta, hogy a csúszásnak nincs nagy jelentősége. A tagjelöltek ugyanis cserébe csak 8 hónapnyi részt fizetnek be a 2004-es kötelező hozzájárulásból, viszont az EU-tól kapott támogatást a teljes évre megkaphatják.

A májusi időpont azért is elfogadható, mert 2004. júniusában tartják a következő választásokat az Európai Parlamentbe. Így Magyarország a május 1-jei csatlakozással már részt vehetne a választásokon és képviselőket küldhetne az EU parlamentjébe.

Emellett valószínűleg teljes jogú tagként vehetne részt minden új tagállam az EU következő nagyobb szabású intézményi reformjairól dönteni hivatott kormányközi konferencián, 2004 őszén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről