A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az osztrák szélsőjobb EU-vétóval riogat

Vágólapra másolva!
Hubert Gorbach, a pénteken megalakult új osztrák kormány infrastruktúra-minisztere hétfőn újra úgy nyilatkozott, hogy az átmenő teherforgalom ügyének rendeződése híján nem zárható ki az Európai Unió bővítése elleni osztrák vétó.
Vágólapra másolva!

Gorbach - aki a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tagja, és a széthúzó pártban nem a haideri szárnyat, hanem Thomas Prinzhorn gyáriparos körét képviseli - a kartintiai Kleine Zeitung lapban hétfőn közölt interjújában úgy vélte: természetesen nem kell azonnal előhúzni a vétó-kártyát, de végső soron e legutolsó lehetőséget is ki kell használni. Mindezt azzal enyhítette, hogy egy esetleges vétót még ezután folytatandó tárgyalásokon kell megvitatni.

Az észak-déli (német-olasz) és a kelet-nyugati közúti forgalom metszéspontjában fekvő Ausztria még EU-csatlakozása előtt, 1992-ben írt alá megállapodást az Európai Közösséggel, amelynek alapján korlátok között tarthatta, sőt jelentős mértékben csökkenthette is az országba érkező nehézgépjárművek környezetszennyező hatását. Az ekkor bevezetett ökopontrendszer értelmében minden nehézjármű szennyezőanyag-kibocsátását egy bizonyos skálát követő pontértékben fejezték ki, és minden tagország számára meghatározták azt az "ökopontkvótát", amelyet évente Ausztriába "bevihet".

Gorbach a vétó lehetőségét az átmenő teherforgalom ügyével kapcsolatban említette újra. Erről Ausztria uniós csatlakozásakor 2003-ig érvényes megállapodás született, amely bizonyos szintre korlátozza a tranzitforgalmat. A megállapodás idén lejár, s az Ausztria által hevesen követelt meghosszabbítására egyelőre nincs kilátás. Gorbach a kérdést annak ellenére vetette fel újra, hogy a kormány programja szerint Ausztria nem fog vétót emelni a keleti bővítés ellen, s a dokumentum leszögezi: a kormány elkötelezi magát az EU bővítése mellett, s kötelezettséget vállal a csatlakozási szerződés idejében történő aláírására és mielőbbi ratifikálására.

A szabadságpárti politikus ezzel újabb tápot adott azoknak az aggodalmaknak, amelyek szerint az FPÖ nem megbízható partner, s így az egész új kormány ingoványos talajon áll. Ezt nem csupán a sajtó és az elemzők hada látja így: a hétvégén az Oekonsult intézet által országszerte folytatott felmérés szerint az utcán megkérdezetteknek mindössze 8,9 százaléka értett egyet fenntartások nélkül azzal, hogy Wolfgang Schüssel kancellár a lehető legjobb kormányt állította össze, viszont 72,4 százalék nem így látta, s az új kormány csak 3,3 százalék szerint felel meg a választók akaratának, 79,6 százalék szerint azonban nem. A válaszolók messze jobb véleménnyel vannak az Osztrák Néppárt minisztereiről, mint az FPÖ kormánytagjairól, s a nagy többség nem bízik abban, hogy az új kormányban van elég erő a szükséges reformok végrehajtására.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt már hétfőn délelőtt élesen támadta Gorbachot a vétóval kapcsolatos kijelentése miatt: a párt Európa-szóvivője, Caspar Einem úgy vélte: "Nem tartott sokáig, amíg újra napvilágra került az igazság", s felszólította Benita Ferrero-Waldner külügyminisztert, hogy haladéktalanul tisztázza nyilatkozatban, hogy szó sincs semmiféle vétó-fenyegetésről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!