Apja figyelmeztette Busht Irak miatt

Vágólapra másolva!
A nemzetközi támogatás nélküli iraki háború ellen érvelt idősebb George Bush volt amerikai elnök, a jelenlegi elnök apja. Idősebb Bush volt az elnök az Öböl-háború idején, de akkor az ENSZ támogatta a katonai akciót. A mostani helyzetben viszont aggódik a közel-keleti békéért és Amerika kapcsolataiért.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Ifjabb Bush

Idősebb George Bush szerint az Irak ellen tervezett katonai akció tönkretenné az esélyt a közel-keleti békére, ha nincs mögötte nemzetközi egyetértés. Idősebb Bush szerint, ha az Egyesült Államok nem tartotta volna tiszteletben az ENSZ akaratát 1991-ben, az arab-izraeli kapcsolatokban nem lett volna a rövid ideig megfigyelhető virágzás közel egy évtizede - utalt Öböl-háború előtti és utáni tapasztalataira a korábbi amerikai elnök a massachusettsi Tufts egyetemen elmondott beszédében a múlt héten. A korábbi elnök ugyan nem személy szerint fiához intézte szavait, ám az üzenet címzettje egyértelmű - írja a Times Online brit internetes lap.

Irak oldal/irak/index.htmlMinden hír és háttér az [origo] mellékletében

Idősebb George Bush figyelmeztette fiát arra is, hogy ne hagyja eluralkodni magán a haragot, és azt tanácsolta neki, hidalja át az Egyesült Államok, Franciaország és Németország közötti szakadékot. "Meg kell győznöd őket arról, hogy a hosszú távú barátság jobb, mint a rövid távú viszály" - közölte.

Az idősebb Bush szerint vitatható, hogy milyen mennyiségű tömegpusztító fegyverrel rendelkezik Irak. Szerinte a mostani várható katonai csapás okai kevésbé világosak, mint 1991-es háború idején, amikor ő vezette a nemzetközi koalíció erőit Szaddám Huszein Kuvaitot lerohanó csapatai ellen. Most a célok is homályosak kissé - tette hozzá.

A brit főügyész szerint van jogalap a háborúhoz/nagyvilag/20030317brit.htmlA fegyverzetellenőrök távozását kérte az USA/nagyvilag/20030317afegyverzetellenorok.html

A volt elnök megjegyzései kényelmetlenül érintik a Bush családot, mivel a jelenlegi elnök arra készül, hogy nemzetközi beleegyezés nélkül indítson katonai akciót Irak ellen. Idősebb Bush azon kívül, hogy amerikai elnök volt, korábban az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveteként is tevékenykedett.

Nem kizárt, hogy az ifjabb Bush meghallgatja apja intelmeit. Tavaly szintén részben az ő hatására vitte Irak ügyét az ENSZ elé szeptemberben a jelenlegi elnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről