A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Az EU fizet, csak ne menjenek törökök Irakba

Vágólapra másolva!
Az Euópai Unió mindent elkövet, hogy Törökországot távol tartsa az iraki háborútól. A kurd probléma már így is az egyik fő akadálya a törökök EU-tagságának. Javier Solana szerint Törökország nem sodródik bele a konfliktusba.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://origo.hu/irakFriss hírek SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlEurópai Bizottság/nagyvilag/20030113europai2.htmlJavier Solana/nagyvilag/20030116javier.html

Az Európai Bizottság hajlandó megduplázni, egymilliárd euróra emelni a következő három évben Törökországnak nyújtandó támogatását, ezzel is arra ösztökélve Ankarát, hogy ne küldjön csapatokat Észak-Irakba.

A Reuters brüsszeli EU-forrásokból származó értesülése szerint a javaslatot a bizottság szerdai ülésén terjesztik a tagországok elé. Romano Prodi bizottsági elnök szóvivője, Reijo Kemppinen a BBC-rádiónak adott keddi nyilatkozatában egyenesen felszólította Ankarát, hogy a határkörzetben összevont csapatait ne küldje Észak-Irakba, amíg folyik a Szaddám Huszein iraki elnök elleni háború. Egy ilyen akció megnehezítené Törökország EU-felvételét - mutatott rá a szóvivő.

Javier Solana, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője nem számol azzal, hogy Törökország aktív részese lesz a mostani öbölháborúnak. Nem hiszem, hogy Törökország probléma lesz, az már a múlt - közölte a spanyol származású politikus kedden az ARD német közszolgálati televízió délelőtti műsorában. Solana nagyon bízik abban, hogy a helyzet Irak északi határai mentén stabil marad.

Az EU külpolitikai főképviselőjének véleménye szerint a háború után nyújtandó humanitárius segítséget az ENSZ és az ENSZ Biztonsági Tanácsának a határozataiba kell beágyazni. Fontos, hogy megmaradjon Irak területi egysége. "Nem hiszem, hogy amerikai barátaink a tartós megszálló szerepében szeretnék találni magukat" - közölte Solana. Szerinte egy nemzetközi meghatalmazás az Egyesült államok számára is jobb lenne.

Heidemarie Wieczorek-Zeul, a fejlesztési segélyek német minisztere a Die Welt című lap keddi számában, illetve az ARD-ben állást foglalt az ellen, hogy Irakból egyfajta amerikai protektorátus váljon. Az újjáépítés anyagi terheit zömmel az Egyesült Államoknak kell vállalnia, s az újjáépítés menetét az ENSZ irányítaná. "Nem úgy van az, hogy egyesek csak rombolnak, mások meg építenek" - jelentette ki a német szociáldemokrata párt (SPD) balszárnyához sorolt Heidemarie Wieczorek-Zeul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!