Elemzik a Djindic-ellenes szerb újságcikkeket

Vágólapra másolva!
A szerb hatóságok évekre visszamenőleg elemzik a Zoran Djindjic elleni sajtótámadásokat, mert azt gyanítják, hogy egyes bíráló és rágalmazó írások az alvilág megrendelésére készültek. A Djindjic elleni merénylet előtt egyes lapok olyan adatokat tettek közzé, amelyekről csak a rendőrség, a titkosszolgálatok vagy a bűnözőcsoportok tudhattak.
Vágólapra másolva!

A belügyminisztérium utasítására a kulturális és tájékoztatási minisztériumnak civil szervezetekkel, sajtóorgánumokkal és szakértőkkel együttműködve jelentést kell készítenie a Djindjic elleni sajtótámadásokról és politikusok, pártok, újságírók, illetve más személyek nyilvános nyilatkozatairól. A nyomozóhatóságok fény kívánnak deríteni arra, hogy kik voltak a Djindjicet kompromittáló cikkek megrendelői. Az első ilyen írások már 2001 februárjában megjelentek a Panorama című lap hasábjain. Az újságnak mindössze két száma látott napvilágot, s ezek közül az egyik kizárólag Djindjic és az alvilág állítólagos kapcsolatával foglalkozott. A lap kiadója, Bratislav Grubacic a kormányfő elleni merénylet kapcsán vizsgált személyektől kapott pénzt az újság megjelentetésére. Grubacic később folytatta rágalomhadjáratát a VIP nevű kiadványban, amelyet diplomáciai képviseleteknek adott el.

A hatóságokat kiváltképpen azok az írások érdeklik, amelyek a későbbiekben bekövetkezett eseményeket harangoztak be. A Djindjic elleni merénylet előtt egyes lapok olyan adatokat tettek közzé, amelyekről csak a rendőrség, a titkosszolgálatok vagy a bűnözőcsoportok tudhattak.

Zoran Djindjicet március 12-én gyilkolták meg, s a köztársasági elnök még aznap rendkívüli állapotot hirdetett. A különleges intézkedések a sajtóra is vonatkoznak, a lapoknak kerülniük kell a merénylettel és az alvilág ellen indított hajtóvadászattal kapcsolatos találgatásokat és minősítéseket, csak a hivatalos közlemények közzétételére szorítkozhatnak. A belgrádi lapokban szép számban jelennek meg publicisztikák és politikai elemzések, de nemigen akadnak olyan írások, amelyek bírálnák az alvilág elleni fellépést, illetve az oknyomozó újságírásra vonatkozó korlátozást, ami egyben a sajtószabadságot korlátozását is jelenti.

A különleges rendszabályok áthágása miatt csak néhány lapot sújtottak bírsággal, betiltották viszont a podgoricai Dan című lap terjesztését Szerbia területén, s nem jelenhet meg az Indentitet című újság, amelyet állítólag a miniszterelnök elleni merénylet megszervezésével és végrehajtásával gyanúsított zimonyi klán pénzelt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről