Túljelentkezés az athéni aláírásra

Vágólapra másolva!
Az uniós csatlakozási okmány aláírását szervező görög fél még nem válaszolt arra a magyar kérésre, hogy az eredetileg tervezett öt helyett nyolcan lehessenek jelen az aláírásnál. A delegáció tagja lenne Medgyessy Péter kormányfő és Kovács László külügyminiszter mellett három korábbi miniszterelnök, Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor, valamint Mádl Ferenc államfő és Göncz Árpád volt köztársasági elnök és a csatlakozási tárgyalásokat levezénylő Juhász Endre.
Vágólapra másolva!

Az ünnepélyes aláírást szervező görög fél várhatóan még a héten válaszol Magyarország kérésére, hogy nyolc fő vehessen részt az aláírási ceremónián - mondta a Magyar Hírlapnak a kormányszóvivő. A lap megtudta: más csatlakozó országok is jelezték, nagyobb delegációval szeretnének utazni Athénba.

A lengyel küldöttségből egyelőre három hely biztos: Aleksander Kwasniewski államfőé, Leszek Miller miniszterelnöké és Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminiszteré. Pozsonyban csak Mikulás Dzurinda miniszterelnök és Eduard Kukan külügyminiszter részvétele egyértelmű. Pozsonyban szóba sem jött, hogy a korábbi kormányok képviselői is menjenek, a Dzurinda-kabinetet két Meciar-kormány előzte meg, amelyet nem az integráció híveként tartottak számon Európában.

A létszám korlátozását az indokolja, hogy az aláírásra az Akropolisz közelében, egy felújított ókori piaccsarnokban kerülne sor, és az épület mérete meghatározza a meghívottak számát. Azok, akik nem férnek be a szűkebb magyar delegációba - így a parlamenti pártok frakcióvezetői, Szili Katalin házelnök, továbbá Jeszenszky Géza és Martonyi János volt külügyminiszterek - bár a lap információi szerint utóbbiakat hivatalosan még meg sem hívták - az aláírás helyszínétől néhány épületre lévő teremben kivetítőről kísérhetik majd figyelemmel a ceremóniát.

Szent-Iványi István, a parlament integrációs bizottságának elnöke levélben fordult Szili Katalinhoz, jelezve, azt tartaná illendőnek, ha az általa vezetett bizottság, vagy legalább elnökként maga részt vehetne az eseményen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről