Kínai kémnek tartanak egy FBI-ügynököt

Vágólapra másolva!
Azzal gyanúsítják az FBI egyik kínai származású munkatársnőjét, hogy éveken keresztül kémkedett Kínának. A nővel együtt letartóztatták az FBI egyik különleges ügynökét is, aki viszonyt folytatott az állítólagos kémmel. A nő a légyottok idején állítólag bizalmas iratokat másolt le a férfi aktatáskájából, és azokat továbbadta kínai összekötőjének. A kémkedéssel gyanúsított nőt a republikánus párt - Bush elnök pártja - egyik legelkötelezettebb aktivistájaként tartják számon.
Vágólapra másolva!

A kínai származású amerikai állampolgár, Katrina Leung a nyolcvanas években kezdett el dolgozni a Szövetségi Nyomozó Hivatalnak (FBI). Leung több álnéven is dolgozott az FBI-nak, ahol viszonyt kezdett egy különleges ügynökkel, James Smithszel. A nőt - akit április 9-én tartóztattak le - most azzal gyanúsítják, hogy éveken keresztül kémkedett Kínának - jelentette a BBC. A hatóságok szerint Leung titkos dokumentumokra tett szert, és ezeket Kína segítésére akarta felhasználni.

Letartóztatták James Smith különleges ügynököt is, őt azzal gyanúsítják, hogy hanyagsága miatt a nő hozzáférhetett az általa kezelt bizalmas iratokhoz. Smith számára lehetővé tették, hogy szabadlábon védekezhessen, Leungot ugyanakkor óvadék ellenében sem engedték szabadon.

A kémkedés történetehttp://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/htmlos.cgi/071023.6.5158796956412903456Könyv a Fókusz Online ajánlatából

Leung több mint 20 éven keresztül dolgozott az FBI-nak, az ügyészség állítása szerint kettős ügynökként. Mint kiderült, a hatóságok évek óta nyomoztak az ügyben. 1997-ben például titkos dokumentumokat találtak a nő lakásán, köztük olyan iratokat, amelyek kínai menekültekről tartalmaztak bizalmas információkat. Amikor pedig 2002 novemberében a nő Kínába utazott, indulása előtt az FBI átkutatta csomagját, és fotókat talált több FBI-ügynökről. A bőröndöket átvizsgálták akkor is, amikor Leung visszatért, a fotók azonban már nem voltak benne a csomagban. A vizsgálatokat természetesen a nő tudta nélkül végezték.

Leung és szeretője, James Smith rendszerint a nő lakásán találkoztak. A nőnek a találkozók során volt alkalma arra, hogy - kihasználva a férfi hanyagságát - iratokat másoljon le az ügynök aktatáskájából. Ezeket a dokumentumokat aztán - az ügyészség állítása szerint - továbbította kínai összekötőjének. Smitht egyik kollégája figyelmeztette arra, hogy a nő kettős ügynökként dolgozik, a férfi azonban ennek ellenére nem hagyott fel a randevúkkal. Ez a munkatárs egyébként állítólag szintén viszonyt folytatott a nővel - jegyezte meg a BBC.

Leung letartóztatása óta ártatlannak és lojális amerikai állampolgárnak vallja magát. Ügyvédei emlékeztettek arra, hogy Leung az FBI munkatársaként több alkalommal is veszélybe sodorta magát az ország biztonsága érdekében. A védelem szerint ha az ügy minden részlete ismertté válik, akkor egyértelműen kiderül majd, hogy a nő ártatlan.

Az egyébként is pikáns történethez újabb érdekes adalék, hogy a nőt a republikánus párt egyik lelkes aktivistájaként tartják számon. Több alkalommal is szervezett pénzgyűjtő eseményeket a párt számára, és évekkel ezelőtt ő kísérte el az egyik republikánus politikust kínai útjára. A republikánusok jelenleg többségben vannak az amerikai törvényhozásban, és ennek a pártnak a tagja George W. Bush elnök is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről