Leszerelik a Patriot rakétákat Izraelben

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg vasárnap leszerelte az Irak elleni háború előtt Izrael védelmére, Tel-Aviv közelében telepítettek Patriot rakétaelhárító rakéták ütegeit.
Vágólapra másolva!

Hivatalos amerikai és izraeli katonai források szerint a Risón Leciónba telepített üteget vasárnap, míg a Jaffába felállítottakat két nappal azelőtt szerelték le. A Patriot rakéták amerikai kezelői a jövő héten távoznak Izraelből.

A Patriotokat egy feltételezett iraki rakétatámadással szembeni óvintézkedésként állították fel Izraelben. Az 1991-es öbölháború idején Irak 39 hagyományos töltetű Scud rakétát lőtt ki Izraelre. Izrael légvédelmét a mostani iraki hadműveletek idején a Patriotokon kívül az izraeli tervezésű Hetz rakétaütegek biztosították, amelyeket ugyancsak az iraki háború kitörése előtt állították hadrendbe.

Az izraelieket a múlt héten felszólították, hogy vegyék le a műanyag szigetelőlapokat azokról a szobákról, amelyek óvóhelyül szolgáltak volna egy vegyi fegyveres iraki támadás esetén, és már otthon hagyhatták gázmaszkjaikat, amelyeket korábban állandóan magukkal kellett hordaniuk. Az iraki konfliktus egy hónapja alatt egyetlen rakétát sem lőttek ki Izraelre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről