A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Litván igen az EU-csatlakozásra

Vágólapra másolva!
Litvánia lakossága igennel szavazott az EU-csatlakozásra a szombaton és vasárnap tartott kétnapos referendumon. Bár sokáig úgy nézett ki, hogy az alacsony részvétel miatt a népszavazás nem éri el az érvényességi küszöböt, végül a választásra jogosultak 64 százaléka elment szavazni. Az igenek aránya 91 százalék volt. A balti állam volt a negyedik ország, ahol megtartották a csatlakozásról szóló népszavazást.
Vágólapra másolva!

A litván EU-népszavazáson megjelent választók 91 százaléka az ország uniós csatlakozása mellett voksolt a szombaton és vasárnap megrendezett kétnapos referendumon. Ez az eredmény rekord az uniós csatlakozásról szóló népszavazások történetében. Eddig a legmagasabb - 89,6 százalékos - eredmény Szlovéniában volt.

Litvánia/nagyvilag/20030115litvania.html

Az alacsony részvétel miatt sokáig kétséges volt, hogy érvényes lesz-e a népszavazás. Vasárnap este hat óra körül azonban a részvételi arány már átlépte a szükséges határt, ami Litvániában a választásra jogosultak 50 százalékát, plusz egy szavazatot jelent. A hivatalos közlés szerint a részvételi arány végül elérte a 64 százalékot is.

Rolandas Paksas, a 3,5 milliós Litvánia elnöke "Helló, európaiak" kiáltással üdvözölte a népszavazás utáni ünnepségre összegyűlt tömeget. Kijelentette: csodálatos látni, hogy mennyire megváltozott Litvánia az elmúlt években. Alig 12 éve még védőbarikádok álltak a parlament előtt szemben a szovjet tankokkal - mondta Paksas.

Az Európai Unió tisztségviselői üdvözölték a döntést. Romano Prodi, az Európai Tanács elnöke "őszinte és szívből jövő" üdvözletét tolmácsolta Litvániának. A litván szavazók történelmi döntést hoztak hétvégén, és meggyőződésem szerint helyesen választottak - fogalmazott Prodi.

A mostani bővítési körben Litvánia a negyedik csatlakozásra váró ország, ahol lezajlott az EU-népszavazás. Máltán, Szlovéniában és Magyarországon is igennel szavazott a választópolgárok többsége. Máltán, ahol először tartottak népszavazást a csatlakozásról, a 270 ezer szavazásra jogosult 91 százaléka adta le voksát az európai uniós csatlakozásról rendezett népszavazáson. A választók 53,65 százaléka szavazott igennel. Szlovéniában az 1,6 millió szavazásra jogosult 60 százaléka ment el választani. A választók 89,61 százaléka mondott igent az uniós csatlakozásra. Magyarországon mindössze a választásra jogosultak 45 százaléka ment el szavazni április 12-én. A szavazáson részt vevő választópolgárok 83,76 százaléka szavazott igennel. A tíz csatlakozó közül csak Cipruson nem lesz népszavazás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!