A NATO őrizné a közel-keleti békét

Vágólapra másolva!
NATO-csapatok Közel-Keletre küldését javasolta szerdán Washingtonban John Warner republikánus szenátor, a fegyveres erők ügyeivel foglalkozó szenátusi bizottság elnöke. Azzal indokolta ezt az amerikai CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában, hogy sem az izraeli, sem a palesztin hatóságok nem képesek már ellenőrzésük alatt tartani a helyzetet Izraelben, illetve a palesztin területeken.
Vágólapra másolva!

John Warner republikánus szenátor szavai szerint a közel-keleti válságövezetbe vezénylendő NATO-alakulat, amelyben több nemzet katonái, köztük amerikai katonák vennének részt, megakadályozhatná a további vérontást. A NATO-csapatok - s bennük az amerikai katonák - jelenléte természetesen magában hordaná azt a kockázatot, hogy az észak-atlanti szövetség odavezényelt katonái maguk is merényletek célpontjaivá válhatnának - ismerte el az amerikai szenátor.

Véleménye szerint azonban még ezt a kockázatot is érdemes vállalni, mert a közel-keleti helyzet nemcsak a térségben élő embereket veszélyezteti, hanem a nemzetközi biztonságra is fenyegetést jelent. Elképzelése szerint a NATO-erők a két fél közös felkérése alapján vállalhatnának szerepet a közel-keleti térségben.

Hasonlóképpen foglalt állást Ken Pollack, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt szakértője is, aki Bill Clinton előző amerikai elnök hivatali idejében tagja volt a nemzetbiztonsági tanácsnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről