Irán futni hagyta bin Ladent

Vágólapra másolva!
Az idén legalább egyszer Iránban tartózkodott Oszama bin Laden, a 2001. szeptember 11-i, New York és Washington elleni terrortámadások feltételezett értelmi szerzője, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője.
Vágólapra másolva!

A hírt a szerbia-montenegrói Tanjug hírügynökség jelentette csütörtökön, az amerikai Geostrategy-Direct információs szolgálat által idézett nyugati hírszerzési forrásokra hivatkozva. A jelentés szerint Oszama bin Laden május elején találkozott Iránban hét al-Kaida-vezetővel.

Az iráni hatóságok őrizetbe vették a tanácskozás több részvevőjét, de a terrorszervezet legfőbb vezetőjének megengedték, hogy szabadon távozzék az országból. E találkozón Bin Laden európai célpontok elleni támadásokat engedélyezett, és akkor hagyta jóvá a szaúd-arábiai fővárosban, Rijádban május 12-én végrehajtott robbantásos merényletsorozatot is.

Az olasz titkosszolgálat értesülése szerint az iráni hatóságok által őrizetbe vett személyek között volt Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida második számú vezetője, továbbá Bin Laden fia is. Teherán bejelentette június végén, hogy az iráni hatóságok őrizetbe vették az al-Kaida több vezető tagját, de neveket nem hozott nyilvánosságra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről